Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Ella83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2019, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy

Post »

Dziękuję bardzo. Dam znać za jakiś czas czy pomogło. :)
Pozdrawiam ciepło :)
Awatar użytkownika
toshir0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sie 2019, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć!

Dzisiaj rano zauważyłem nowego lokatora w doniczce z moją areką, taki o:

Obrazek

Wyciągnąłem cały fragment ziemi plus keramzytu, w miejscu w którym był na chwilę obecną ... ale nie za bardzo wiem, co dalej.
Traktować jakimś środkiem grzybobójczym ? Przesadzać do świeżej ziemi?

Proszę o poradę.

Z góry dziękuję!

---

Trochę historii:

Roślina przyjechała do mnie dorosła w połowie lipca, po przesadzeniu nie było żadnych problemów (poza jednym liściem, który chyba był zbyt długo wyeksponowany na bezpośrednie słońce - widać go na zdjęciach poniżej, ma przycięte końcówki).
Jest podlewana +- raz w tygodniu, starałem się do tej pory podlewać z metodą na 'palec' - wsadzić palec w ziemię głęboko, jak nie czuć wilgoci, to podlewam tak, żeby woda przelała się na podstawkę, a po kilkunastu minutach usunąć nadmiar z podstawki.

Tu zdjęcia rośliny w większej rozdzielczości (stan obecny):

https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... 5343_1.jpg
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... 115519.jpg
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... 115403.jpg

Tu spieszę z wyjaśnieniem - jeden z moich kotów upodobał sobie ostatnio obgryzanie liści, stąd ten młody liść wygląda tak, a nie inaczej (a niektóre z większych mają prześwity i ślady zębów):
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... 115356.jpg
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

toshir0 Jeśli dobrze widzę to czubnik cytrynowy, niegroźny i często spotykany w doniczkowcach
Tu troszkę inny viewtopic.php?p=6191112#p6191112
Pięęękna ta Twoja areka :wit
supernova
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2019, o 10:32

Moja Palma zachorowała

Post »

Kochani forumowicze pomóżcie w identyfikacji i koniecznie napiszcie mi jak sobie poradzić z tym paskudztwem. Palma jest piekna szkoda by było ją zmarnować. z góry dziękuje za pomoc
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wełnowce, czeka Cię dłuższa walka z tymi szkodnikami. Kup Mospilan i zrób dokładny oprysk całej rośliny. Zabieg powtórz po tygodniu.
Oprysk zrób w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, ale nie w przeciągu. Dobra będzie klatka schodowa, po obeschnięciu możesz wstawić z powrotem do mieszkania.
Na marginesie, tak zaawansowany atak nie pojawił się niedawno. Czemu czekałaś tyle czasu z zadaniem pytania?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
supernova
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2019, o 10:32

Post »

Dziękuję
werawera
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 gru 2019, o 12:45

Post »

Hej. Mamy w domu areke i od jakiegoś czasu jej liście się wybarwiają. Co może być tego przyczyną? Ma też wełnowca z którym walczymy od miesiąca.

Obrazek

Czego to objaw?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przędziorki ew. wciornastki. Sprawdź dokładnie liście zwłaszcza od spodu, ale z tego co widzę to te pierwsze. Kup Floramite i zrób przynajmniej dwa opryski, drugi dokładnie w odstępie tygodnia czasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Gremlinek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sty 2020, o 07:18

Post »

Dzień dobry, proszę o pomoc. Od miesiąca mamy w domu 2 areki i niemal od samego początku obu palmom przysychały końcówki, codziennie je spryskiwaliśmy, do tego podlewanie ok. 1-2 razy w tygodniu i w jednej palmie proces się zatrzymał. W drugiej z palm natomiast od ok. tygodnia całe liście zaczęły robić się suche, ciemniejsze i zastanawiam się czy to po prostu kwestia przelania kwiata? Mamy czujniki wilgotności ziemi w obu kwiatach - ten zdrowszy ma poniżej 30%, ten który wygląda gorzej 55%. Wilgotność powietrza w domu ok. 40-50%, temperatura 20-22st. Obie palmy mają dno doniczek wyłożone keramzytem, dodatkowo wysypaliśmy keramzyt na powierzchnię ze względu na koty kopiące w doniczkach. Może to był błąd? Bardzo proszę o pomoc bo kwiat jest piękny i aż żal patrzeć jak marnieje w oczach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytaj przynajmniej kilka ostatnich stron tego wątku, temat wałkowany wielokrotnie, bo to te same objawy. Poczytaj i wdroż u siebie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
eQuadoR
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sty 2020, o 14:37

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Czołem! Wszystkiego dobrego w nowym roku dla Was i Waszych roślin :-) To mój pierwszy post na forum w ogóle i oczywiście jest to od razu wołanie o pomoc :wit

Potrzebuję porady co robić dalej z Arecą moich rodziców, którą gdy przyjechałem na święta zastałem w złym stanie. Z tego co tutaj znalazłem, wynika, że jest to roślina dość kapryśna, która raczej nie nadaje się do trzymania w domu. W każdym razie nie na długo ;:145 Do tej pory nasza Areca rosła bardzo dobrze (pewnie była jeszcze na speedzie od producentów), obecnie jednak żółkną i zasychają jej liście. Stwierdziłem również obecność białych insektów. Oczywiście domyślam się, że na jej słabą kondycję musi mieć wpływ kilka czynników.
Przede wszystkim roślina stoi cały czas na antresoli w bardzo jasnym miejscu, na pewno więc nie może narzekać na brak światła. W salonie jednak znajduje się kominek, z którego dość regularnie korzystamy w okresie grzewczym. Na pewno wilgotność spada wtedy dość drastycznie. Ale czy tylko pasożytnicze insekty i wilgotność stanowią tutaj problem? Czy jest jeszcze coś co przeoczyłem? Roślinę osobiście przesadzałem pod koniec lata do dedykowanej mieszanki dla palm, donica długa, z odpływem a także z warstwą drenażu z keramzytu na samym dnie.

Pytanie kluczowe, co to są za pasożyty? Wełnowiec to na pewno nie jest, bo tylko z nim mam doświadczenie. Innych nie znam. Jak się tego pozbyć i czy dałoby się jakimś biologicznym preparatem? Wolę ograniczać chemię.

Jak tylko uda się zwalczyć tego pasożyta to przeniosę palmę do innego pokoju (przynajmniej na sezon grzewczy) i kupię porządny nawilżacz powietrza i ustawię na 60% Może uda się ją jeszcze odratować
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mączlik szklarniowy.
Poczytaj tutaj:

viewtopic.php?f=17&t=88053&hilit=M%C4%8 ... zklarniowy

Ale za stan rośliny odpowiadają też nieprawidłowe warunki uprawy, podłoże, stanowisko itd.

Te palmy rosną w klimacie tropikalnym, więc logiczne że nie będzie dobrze rosła w niskiej wilgotności powietrza.
Stanowisko też jest za ciemne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

Mi to bardziej przypomina tarczniki Aulacaspis yasumatsui ??
Osobiście bałabym się, że mi się rozlezie po domu i przejdzie na inne rośliny...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”