Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Na okiennym parapecie w mieszkaniu w bloku z centralnym ogrzewaniem jaka jest kolejność wysiewania nasion warzyw?
Myślę o porach, selerach, cebuli, papryce, pomidorach brokułach, kalarepach, ...
Myślę o porach, selerach, cebuli, papryce, pomidorach brokułach, kalarepach, ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli jesteś początkującym ogrodnikiem i nie masz możliwości doświetlania roślin raczej zapomnij o wysiewach w styczniu czy w lutym a w tym okresie należałoby wysiewać już nasiona niektórych odmian pora, selera czy cebuli. Wysiewy marcowe dają już lepsze rezultaty (więcej światła). Proponuję na początek nie bawić się z kapustowatymi (w Twoim wypadku o brokuł- nie wszystkie odmiany nadają się do wczesnej uprawy i kalarepę bo to są rośliny wymagające dużo światła i raczej niższej niż domowa temperatur. Pory i cebula w marcu i kwietniu będą miały na parapecie za gorąco i mogą się pokładać ale przycinając je kilkukrotnie i trzymając przy samej szybie albo w zimniejszym pomieszczeniu dasz radę. Nic nie piszesz czy dysponujesz tunelem? Jakie masz odmiany i kiedy oraz gdzie chcesz je wysadzić? Pewne rzeczy można ustalić jeżeli się przyjmie odpowiednie założenia. Produkcja rozsady w zależności od warunków jakie zapewnimy roślinom trwa przeciętnie dla selera 10-14 tygodni, dla pora 8-12 tygodni dla cebuli 8-9 tygodni, kapustowate 6-8(9) tygodni, papryka ok 10 tygodni a dla pomidora 7-9 tygodni. Produkcja rozsady bez pikowania trwa przeważnie nieco krócej. Kolejna sprawa to termin sadzenia. Na przykładzie pomidora-wysiew pocz. II sadzenie w tunelu na pocz. IV ale już dla upraw w odkrytym gruncie wysiew 20-30 III (niektórzy wysiewają dopiero na początku kwietnia) a sadzenie po 20 V. My w sumie tutaj bawimy się w ogrodnictwo więc oczywiście wielkich strat nie będzie jeżeli zmarnujemy część rozsady ale mimo wszystko warto trzymać się pewnych terminów. Bardzo ważną kwestią ignorowaną przez większość jest wczesność odmiany (czyli po jakim okresie od wysiewu/ czasami od wysadzenia roślina zaczyna dojrzewać).
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przemek, świetny wykład. Od razu zmieniłam termin wysiewu papryk.
......ani poziomki ani truskawki nie są warzywem. / jokaer
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Masz rację Badziu , mądrego to i warto posłuchać .
Ja Ci jednak zasugeruję wysiew papryk pod koniec lutego chociaż te kilka
sztuk wcześniej a resztę póżniej . Papryka nie wyciąga się tak jak pomidory .
Dasz ekran , pochylisz w kierunku okna . A zbiory będą wcześniejsze .
Ja Ci jednak zasugeruję wysiew papryk pod koniec lutego chociaż te kilka
sztuk wcześniej a resztę póżniej . Papryka nie wyciąga się tak jak pomidory .
Dasz ekran , pochylisz w kierunku okna . A zbiory będą wcześniejsze .
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak to się stało że nikt nie wspomniał o rzeżusze? Dzielnie wstrzymuję się z parapetowymi ale za tydzień jeśli będzie pogoda posieję wszesne korzeniowe. Groch zielony rozsiał się trochę i ładnie rośnie, planuję go przekopać z bryłką ziemi w lepsze miejsce i zrobię mu tunelik z włókniny.
- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
Ja póki co kompletuje nasionka chwilowo nie wysiewam. Znaczne w drugiej połowie lutego.
Pozdrawiam Danuśka
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Ja z ciekawości czystej wysieję dosłownie 10 nasion cebuli Exibition, by sprawdzić jak wschodzą. Zdarzyło mi się wysiać w dwóch turach całą paczkę zaprawianych nasion, a wzeszło kilka. Nie pamiętam niestety jakiej firmy były to nasiona. Podkiełkowujecie cebulę, czy od razu idzie do ziemi bez ceregieli. W tym roku sieję rzekomo nasiona profesjonalne Bejo. Korci mnie też seler, by rozsada miała czas wyrosnąć i była przyzwoitej wielkości.
Ja z ciekawości czystej wysieję dosłownie 10 nasion cebuli Exibition, by sprawdzić jak wschodzą. Zdarzyło mi się wysiać w dwóch turach całą paczkę zaprawianych nasion, a wzeszło kilka. Nie pamiętam niestety jakiej firmy były to nasiona. Podkiełkowujecie cebulę, czy od razu idzie do ziemi bez ceregieli. W tym roku sieję rzekomo nasiona profesjonalne Bejo. Korci mnie też seler, by rozsada miała czas wyrosnąć i była przyzwoitej wielkości.
- badzia
- Kontakt:
Anulalp, dobrze mówisz o lutowym terminie wysiewu papryk, właśnie taki termin wpisałam do kajecika po lekturze Przemka. 16 - 17 luty i termin awaryjny 26-27 luty. W ubiegłym roku wysiałam 16 stycznia. W połowie maja wysadzałam cudne, ogromne krzaczyska, z kwiatami i z owocami. Ale nie przyznam się ile się namęczyłam do czasu wysadzenia (42 sztuki). W tym roku opóżniam o caaaaały miesiąc, jakaż to ulga będzie, uff.
-
Z papryką może być tak , że jak za póżno wysiejesz to będziesz narzekać ,
że nie zdążyły dojrzeć .
Z papryką może być tak , że jak za póżno wysiejesz to będziesz narzekać ,
że nie zdążyły dojrzeć .
- badzia
- Kontakt:
W takim razie dla papryczek żelaznym terminem będzie 16-17 luty, czyli rozsada będzie mieć 11 tygodni z hakiem. Zdąży dojrzeć. Będzie tylko 16 krzaków, dopilnuję żeby wszystkie owoce dorosły i dojrzały.
W takim razie dla papryczek żelaznym terminem będzie 16-17 luty, czyli rozsada będzie mieć 11 tygodni z hakiem. Zdąży dojrzeć. Będzie tylko 16 krzaków, dopilnuję żeby wszystkie owoce dorosły i dojrzały.
-
Ja już wysiałam dwie odmiany papryczek na pierwszy zbiór .
Ja już wysiałam dwie odmiany papryczek na pierwszy zbiór .
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem dlaczego tak bardzo opóźniacie wysiew pikantnych papryk, skoro niektóre kiełkują po około 20 dniach. Ale jak pisałem ja w drugiej połowie stycznia wysiewam do multipalety.
- badzia
- Kontakt:
Anulab, pewnie że wysieję 4 nasionka na wczesny zbiór, jeno Ty mi podpowiedz które to mi się tak chętnie przyspieszą?
Marcinbb, my tu prawimy o słodkich papryczkach.
Marcinbb, my tu prawimy o słodkich papryczkach.