Rabata cebulowa i co dalej?
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Rabata cebulowa i co dalej?
Mam rabatę z kwiatami cebulowymi od zeszłego roku... są tam na wiosnę tulipany a latem głównie czosnki i lilie. Mam problem z "dziurami w krajobrazie" mojej rabaty. Przydałyby mi sie jakieś niskie byliny okrywowe przez które mogłyby się moje cebulowe przebić. Macie jakieś pomysły?
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja z konieczności rozwiązałam sprawę jeszcze inaczej.
Wszystkie cebulowe mam posadzone w doniczkach, ze względu na wielką żarłoczność gryzoni.
Po przekwitnięciu, mogę cebule razem z doniczkami przenieść w dowolne, mniej eksponowane miejsce, niech sobie rosną. Natomiast na rabatę będę mogła posadzić kwiaty jednoroczne, które będą kwitły do końca sezonu.
Wszystkie cebulowe mam posadzone w doniczkach, ze względu na wielką żarłoczność gryzoni.
Po przekwitnięciu, mogę cebule razem z doniczkami przenieść w dowolne, mniej eksponowane miejsce, niech sobie rosną. Natomiast na rabatę będę mogła posadzić kwiaty jednoroczne, które będą kwitły do końca sezonu.
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Janku większość bylin zimuje w gruncie i możesz je posadzić w dowolnym momencie (byliny doniczkowane) to znaczy jeżeli tylko pozwala na to ziemia (nie jest zamarznięta i za mokra).
Ja zakupione byliny razem z doniczkami zakopałam na ogrodzie.
Czekam aż zrobi się na tyle ciepło żeby można było przygotować rabatę i dopiero potem wsadzę je do ziemi, już bez doniczek.
Ja zakupione byliny razem z doniczkami zakopałam na ogrodzie.
Czekam aż zrobi się na tyle ciepło żeby można było przygotować rabatę i dopiero potem wsadzę je do ziemi, już bez doniczek.
Janku, do "zaklejania" dziurek po wiosennych cebulowych bardzo nadaje się przywrotnik ostroklapkowy połączony z szałwią omszoną i może krwawnikami ... kompozycja szybko rozrasta się i długo cieszy oczy.
Możesz te byliny posadzić nawet w maju, wszystkie cebulowe będą już widoczne i niczego nie poniszczysz, a nowe nabytki kwitnąć będą już w lipcu i do jesieni.
Możesz te byliny posadzić nawet w maju, wszystkie cebulowe będą już widoczne i niczego nie poniszczysz, a nowe nabytki kwitnąć będą już w lipcu i do jesieni.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Krwawnik raczej bym odradzała, bo za dwa lata może nie być nic innego na rabacie jak tylko krwawnikbobi pisze:Janku, do "zaklejania" dziurek po wiosennych cebulowych bardzo nadaje się przywrotnik ostroklapkowy połączony z szałwią omszoną i może krwawnikami ... kompozycja szybko rozrasta się i długo cieszy oczy.