Kosa spalinowa - jaka, dobór,montaż żyłki i inne sprawy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka spalinowa

Post »

jak dla mnie nie warto wydawać tyle na kosiarkę tej Firmy,tak kosiarka poza napędem na 4 nic ciekawego nie posiada,zobacz Active 5400SB ona w zupełności by ci wystarczyła
bombelm7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2019, o 14:15

Re: Kosiarka spalinowa

Post »

Matt30, ostatnio borykałem sie z tym samym problemem. W sumie w tych pieniądzach masz 2 typy, HONDA i OLEO MAC.
Ja kupiłem oleo mac z tego wzgledu że ma 3 lata gw i mam blisko serwis za 3299zł. Opinia z mojej strony... to nie jest kosiarka dla 500 czy 600m2 pow. Jest to urządzenie które robi robotę którą oczekuje użytkownik u mnie na 1600m2. Silnik 800 ma tez w glebie 198, polecam każdemu.
Grzesiekk12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 cze 2019, o 12:13

Jaką kosę spalinową?

Post »

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem;) dlatego przepraszam, jeśli dodaje post w złym miejscu...
Kiedyś doradziliscie mi odnośnie zakupu kosiarki i faktycznie zakup super;) tym razem poszukuje kosy spalinowej...kosa ma być użytkowana prywatnie, nie musi być niewiadomo jak.mocna, ale żeby w miarę szła, była nowa, nie było problemu z częściami i przede wszystkim trwała...budżet do około 1100 zł. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaką kosę spalinową?

Post »

Osobiście posiadam kosę marki Stihl model FS 55. Kosa ta posiada moc 1km . Zapłaciłem za nią około 800 zł i po 2 sezonach nie mam z nią problemu . Nie jest to kosa przeznaczona do koszenia dużych użytków ale do przydomowych trawników wystarcza :shock:
renia1976
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sty 2020, o 10:18

Re: Kosa spalinowa - jaka ?

Post »

Widzę, że polecacie tutaj kosy spalinowe, a co sądzicie o kosach akumulatorowych ? Przyznam, że ciągłe dolewanie paliwa jest uciążliwe no i ten hałas.. Takie urządzenie mogłabym podłączyć na noc do ładowania i potem wygodnie korzystać. Nie wiem natomiast jak wygląda sytuacja z mocą czy jej wystarczy do prac ogrodowych..
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p

Post »

Mój sąsiad posiada podkaszarkę akumulatorową . Moc wiadomo że będzie słabsza niż w kosie spalinowej ale dla kogoś kto nie ma zbyt dużo do koszenia to myślę że to dobre rozwiązanie :wit
boru
50p
50p
Od: 28 lut 2015, o 16:30

Post »

Ile czasu mu działa na jednym Aku?
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p

Post »

Jedno ładowanie starcza na wykoszenie około 40m2 trawnika :D
boru
50p
50p
Od: 28 lut 2015, o 16:30

Post »

w sumie pytałem o czas pracy ale faktycznie powierzchnia też jest dobrą informacją. Najlepiej mieć obie.. czas i powierzchnia to wtedy można sobie bardziej wyobrazić na ile wystarczy do konkretnych zastosowań.
Ja potrzebuję kosy do podkaszania trawy w miejscu niedostępnym lub trudnodostępnym przez kosiarkę. Ciężko więc będzie określić to w m2.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Irek6820 pisze:Jedno ładowanie starcza na wykoszenie około 40m2 trawnika :D
Sądziłem, że trochę więcej. To jest powierzchnia 5x8 a więc malutko.
Mam nożyce akumulatorowe do żywopłotu i przy cięciu gałęzi o średnicy 1.5 cm też przecież potrzeba energii ale one nie wyczerpują się po ścięciu np. 20 metrów żywopłotu.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p

Post »

Kosa elektryczna sąsiada ma już trochę za sobą więc akumulator też już musi być słabszy . Wiem że przymierza się do nowego zakupu . Prawdopodobnie będzie to jakaś spalinowa podkaszarka .
asdawrwd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2020, o 12:29

kosiarka spalinowa do 2500m2

Post »

witam, przymierzam się do zakupu nowej kosiarki spalinowej, mam dylemat z jakiej firmy kosiarkę wybrać. Póki co zastanawiam się nad tymi :
HUSQVARNA LC 551SP

HONDA HRX 537C5VKEA

HONDA HRX 537C4 HYE

STIGA Twinclip 55 SVEQ H

STIGA Twinclip 55 S H BBC

co myślicie ?

pozdrawiam
miachlbyk
100p
100p

Re: kosiarka spalinowa do 2500m2

Post »

Stiga to raczej nie ta półka co Honda,w Stidze przy wyjmowaniu kosza będzie ci wypadała trawa,to rozwiązanie jest strasznie słabe i to duży minus tej kosiarki,obudowa stalowa za te pieniądze to pomyłka gdyż inni mają obudowy alu. reasumując jak dla mnie nie warto

Husqvarna poza silnikiem mimo obudowy alu.to bieda z nędzą ale tu za to płacisz za napis na kosiarce,też raczej bym ją sobie darował

natomiast Honda na tak ale znów ta obudowa jak dla mnie robi z niej taki niewygodny klamot i często po jakimś czasie mocowanie przednich kół się wyrabia wtedy latają na boki jak pijany,

Ja przemyślał bym kosiarki Active 5850SVB lub model prostszy 5800SB,to są bardzo trwałe maszyny
asdawrwd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2020, o 12:29

Post »

teraz miałem active i nie zbyt jestem z tej kosiarki zadowolony ..

a coś z sthil , viking ?

STIHL RM 655 VS
miachlbyk
100p
100p

Post »

asdawrwd pisze:teraz miałem active i nie zbyt jestem z tej kosiarki zadowolony ..

a coś z sthil , viking ?

STIHL RM 655 VS
Jesteś nielicznym i aż mnie dziw bierze że masz takie zdanie ale to twoja sprawa,osobiście jak dla mnie za tę kosiarke RM 655 wydawać takie pieniądze za normalną maszyne alu. tyle że ze sprzęgłem to szczyt głupoty,jak zwykle płacisz za napis dziś już niewiele znaczący niż za jakość,nie wiem czy nie wolałbym już tej Hondy mimo że to klamot a koszenie powinno być przyjemnością a nie udręką
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”