Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Ja wysiałam kilka odmian ostrej papryczki i to będzie tyle z wysianych warzywek na ten miesiąc.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56

U mnie także ostre papryczki kilka dni temu wylądowały na mokrym ręczniku a dzisiaj już pojawiły się pierwsze kiełki.
Ewa
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Kilka sztuk ostrych papryk, seler korzeniowy i naciowy i mix sałat do eksperymentowania na balkonie w mini inspekcie.
Barbara
Barbara
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 50p
- Od: 17 mar 2018, o 16:40
Ja wysiałam już ostre papryczki -
Jim Big, Kinizsi, Habanero Red i Orange oraz ozdobne
Tricolor Variegata, Sangria i Basket of Fire.
Wszystkie będę uprawiać pierwszy raz. Wiem tylko, że Habanero potrzebuje tak wczesnego wysiania. Natomiast nie wiem czy nie za bardzo pośpieszyłam się z wysiewem pozostałych papryk.
Wyłożyłam też do skiełkowania dosłownie 4 nasiona pomidorów wczesnych karłowych Arctic Rose, Early Wonder, Silvery fir tree i Pendulina Orange. Właściwie to bardziej dla doświadczenia. Mam nadzieję, że dam radę przetrzymać sadzonki/krzaczki na parapecie do końca marca. W kwietniu już będę miała gdzie je umieścić.
Jim Big, Kinizsi, Habanero Red i Orange oraz ozdobne
Tricolor Variegata, Sangria i Basket of Fire.
Wszystkie będę uprawiać pierwszy raz. Wiem tylko, że Habanero potrzebuje tak wczesnego wysiania. Natomiast nie wiem czy nie za bardzo pośpieszyłam się z wysiewem pozostałych papryk.
Wyłożyłam też do skiełkowania dosłownie 4 nasiona pomidorów wczesnych karłowych Arctic Rose, Early Wonder, Silvery fir tree i Pendulina Orange. Właściwie to bardziej dla doświadczenia. Mam nadzieję, że dam radę przetrzymać sadzonki/krzaczki na parapecie do końca marca. W kwietniu już będę miała gdzie je umieścić.
- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
-
- 50p
Bała
Czy nie za wcześnie, kiedy będziesz wysadzać do gruntu? Pytam bo ja się jeszcze wstrzymuję z wysiewem, zazwyczaj pory sadziłam w środku maja.
Czy nie za wcześnie, kiedy będziesz wysadzać do gruntu? Pytam bo ja się jeszcze wstrzymuję z wysiewem, zazwyczaj pory sadziłam w środku maja.
- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
Połowa maja to bardzo dobry termin na wysadzanie porów. Niby dwa miesiące (8 tygodni) produkcji sadzonek jest dobrym okresem ale można sadzonki hodować 12 do 16 tygodni. Zależy od odmiany i planowanego terminu zbioru. Czternaście tygodni od dzisiaj to połowa maja
. Będę miał silniejsze sadzonki które zostaną też "podstrzyżone".
W ubiegłym roku siałem około 10 lutego. Miałem ładne pory a w zasadzie mam bo na grządce jest jeszcze ok. dwudziestu sztuk tzw. późnych.

W ubiegłym roku siałem około 10 lutego. Miałem ładne pory a w zasadzie mam bo na grządce jest jeszcze ok. dwudziestu sztuk tzw. późnych.

...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
-
- 50p
Dziękuję Bala,
mam zamiar wysiać trochę porów wczesnych wysokich a część późnych na przezimowanie w gruncie. Rozumiem, że wczesne mogę już wysiewać.
mam zamiar wysiać trochę porów wczesnych wysokich a część późnych na przezimowanie w gruncie. Rozumiem, że wczesne mogę już wysiewać.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
To prawda, że w przypadku pora lepiej sadzić rozsadę 10-12 tygodniową niż 8 tygodniową ale tylko wtedy gdy jesteśmy w stanie zapewnić prawidłowe warunki wzrostu. O ile do kiełkowania pora przeciętna temperatura panująca w mieszkaniach jest OK to później dla rozsady jest już za ciepło. Dodatkowo wskazane jest by nocą temperatura była niższa o 2-4*C niż podczas dnia. Kolejny problem to to, że w I czy w II jest zbyt mało światła. Jeżeli masz pomieszczenie w którym możesz utrzymać dzienną temperaturę na poziomie 15-18*C a być może i doświetlasz rozsady to warto spróbować wczesny wysiew. Jeżeli nie to jednak lepiej poczekać do końca lutego a jeszcze lepiej wysiewać na początku marca. Fajnie jest również wiedzieć coś więcej o odmianie, którą się wysiewa.
Nie ukrywam, że ja już pierwsze pory Pancho wysiałem i roślinki właśnie pokazują się na powierzchni ale to bardzo wczesna odmiana (okres wegetacji 85-100 dni) i dla niej zalecanym terminem sadzenia jest okres już od 15 III aż do k.V., doświetlam rozsadę, jestem w stanie obniżyć jej temperaturę a od III rozsada trafi do tunelu.
Nie ukrywam, że ja już pierwsze pory Pancho wysiałem i roślinki właśnie pokazują się na powierzchni ale to bardzo wczesna odmiana (okres wegetacji 85-100 dni) i dla niej zalecanym terminem sadzenia jest okres już od 15 III aż do k.V., doświetlam rozsadę, jestem w stanie obniżyć jej temperaturę a od III rozsada trafi do tunelu.
-
- 50p
Dzięki Przemku za profesjonalną odpowiedź. Niestety nie będę doświetlać. Wysieję tak jak zamierzałam tj.nie wcześniej jak za 3 tygodnie. Mam odmianę Bulgaarse Reuzen. Przy okazji zmotywowałeś mnie do poczytania i dowiedziałam się że wczesny por można wysadzać już w kwietniu.
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
Bala, anulab dziękuję! Zawsze mi się zaprawienia zbędne wydawało, aż do teraz
Od dziś zaprawiam wszystko 

Kasia
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4
Odnośnie papryk - zależy gdzie docelowo będą uprawiane ...?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.