Zakładamy ogród warzywny...cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakładamy ogród warzywny...cz.2
Jeśli folia jest tylko od środka to drugą stroną deska schnie. Bez foli deska styka się bezpośrednio z gruntem który jest przeważnie wilgotny.
Zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać betonowe podmurówki (takie gotowe co się wykorzystuje w ogrodzeniach), mają długość ok 2,5m a wysokość ok 20-30cm. Z 3 takich płyt mamy grządkę 2,5x1,25cm a koszt ok 60-80zł.
Co myślicie o tym pomyśle?
Zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać betonowe podmurówki (takie gotowe co się wykorzystuje w ogrodzeniach), mają długość ok 2,5m a wysokość ok 20-30cm. Z 3 takich płyt mamy grządkę 2,5x1,25cm a koszt ok 60-80zł.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobry pomysł, wysokość takiej grządki przynajmniej 30 cm. Tylko problem byłby w miejscu styku dwóch krawężników, trzeba by jakaś spoinę skombinować. Wiem z doświadczenia, ze ulewny deszcz potrafi przez taka szparę sporo ziemi wypłukać. Miałam zle połączone dechy i mi wyplukiwalo ziemie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Połączyć można prosto w narożnikach przewiercić otwory i wkleić na klej montażowy kawałek pręta gwintowanego i już możemy skręcić
Pozdrawiam Paweł
-
Na fotce deski impregnowane cisnieniowo, lata całe w ziemi, I zero objawów prochnienia, ale zbyt wąskie, tylko 8 cali. Ponieważ nie były wkopane tylko położone na powierzchni ( No bo zbyt wąskie były by je jeszcze wkopywać), ulewa wyplukiwala ziemie nie tylko na łączeniach ale i pod deska.
Pozdrawiam! Gienia.
Ta folia to wydaje mi się bardziej w trosce o utrzymanie wilgotnej gleby niż o żywotność drewnabrodus pisze:Jeśli folia jest tylko od środka to drugą stroną deska schnie. Bez foli deska styka się bezpośrednio z gruntem który jest przeważnie wilgotny.
Zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystac betonowe podmurówki (takie gotowe co się wkożystuje w ogrodzeniach), mają długość ok 2,5m a wysokość ok 20-30cm. Z 3 takich płyt mamy grządkę 2,5x1,25cm a koszt ok 60-80zł.
Ziemia w warzywniaku
Witam. Na jesień przekopalam Oborniki koński ale jakoś nieudolnie bo przebija się na powierzchnię. I stąd moje pytanie czy na wiosnę mogę kupić kilka worków ziemi ogrodniczej i rozsypac po powierzchni. A może zostawić tak jak jest. A jeśli ziemia to jaka może macie swoje sprawdzone
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemia w warzywniaku
Ja tak zostawiałam. Nic złego się nie działo. No chyba, że prawie cały jest na wierzchu.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Re: Ziemia w warzywniaku
Lepiej tylko płytko przykryć ten obornik bo przekopywanie wyciągnie ten z głębokich warstw i przesuszy ziemię.
-
Przykopywalam koński obornik jesienia a wiosna wykopywalam całe nierozlozone gałki . No wiec wzięłam się na sposób ,jeśli mam go dużo to obornik na pryzmę , jeśli suchy to zlewam woda, przykrywam folia i toto się kisi , po roku jest jak masełko.
Pozdrawiam! Gienia.
Nasze plany warzywniaków 2020 (plan/szkic/rysunek)
Hej!
Czy zakładając swoje warzywniaki rozrysowujecie sobie plan?
W tym roku będę miała swoją pierwszą grządkę warzywną i szczerze mówiąc od 3 miesięcy staram się ją zaplanować i chętnie zainspirowałabym się Waszymi rysunkami/planami
Przeszukałam forum i niestety nic nie znalazłam. Myślę, że fajnie byłoby gdybyśmy mieli inspiracje w jednym miejscu
Ps. Ja jak w końcu skończę go planować (zgodnie z alleopatią) też chętnie się podziele
Czy zakładając swoje warzywniaki rozrysowujecie sobie plan?
W tym roku będę miała swoją pierwszą grządkę warzywną i szczerze mówiąc od 3 miesięcy staram się ją zaplanować i chętnie zainspirowałabym się Waszymi rysunkami/planami
Przeszukałam forum i niestety nic nie znalazłam. Myślę, że fajnie byłoby gdybyśmy mieli inspiracje w jednym miejscu
Ps. Ja jak w końcu skończę go planować (zgodnie z alleopatią) też chętnie się podziele
"Wiem, że nic nie wiem ..."
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Ja zawsze chodzę po poletku z metrówką,mierzę i wszystko ustalam i zapamiętuje.Próbowałem robić to na papierze ale wtedy dłużej się schodziło.
Najważniejsze to zwracać uwagę na wysokość roślin i uprawiać je w takiej kolejności żeby wysokie nie zacieniały niskich.Jeszcze trzeba brać pod uwagę że między rzędami trzeba zawsze obliczać większy odstęp niż planujemy (Chcemy 30cm to dajemy 35) bo wystarczy że się pomyli o 2-3cm na każdym rządku i albo czegoś się nie zmieści albo coś będzie miało za ciasno.A zawsze gdzieś się doda albo utnie jakiś centymetr bo bez prowadzenia równoległego jak w nowoczesnym rolnictwie to ciężko o taka dokładność
Najważniejsze to zwracać uwagę na wysokość roślin i uprawiać je w takiej kolejności żeby wysokie nie zacieniały niskich.Jeszcze trzeba brać pod uwagę że między rzędami trzeba zawsze obliczać większy odstęp niż planujemy (Chcemy 30cm to dajemy 35) bo wystarczy że się pomyli o 2-3cm na każdym rządku i albo czegoś się nie zmieści albo coś będzie miało za ciasno.A zawsze gdzieś się doda albo utnie jakiś centymetr bo bez prowadzenia równoległego jak w nowoczesnym rolnictwie to ciężko o taka dokładność
Mam do Was pytanie... wypełniłem podwyższoną grządkę ziemią z działki, niestety część działki miałem porośniętą chwastami i wylądowały one razem z ziemią na grządce. Czy powinienem powybierać dokładnie całe to zielsko ze środka? zauważyłem że te kilka cm pod powierzchnią dżdżownice mają już niezłą ucztę, pozbierałem zielsko z wierzchu a grządki mam zamiar ściółkować słomą. Co radzicie? To sporo pracy żeby powybierać wszystko i zastanawiam się czy to ma sens doradźcie proszę
Generalnie nie mam problemu z tym żeby wszystko powybierać bo lubię się babrać w ziemi, ale czy to coś zmieni w ogóle ?
Generalnie nie mam problemu z tym żeby wszystko powybierać bo lubię się babrać w ziemi, ale czy to coś zmieni w ogóle ?