Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
W kwietniu jest sporo światła i doświetlać nie trzeba. Podkładkę siejemy kilka dni po wysianiu arbuzów.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
arek9025 pisze:BobejGS pisze:Pod tunel na pewno te z dłuższym okresem dojrzewania.
Chyba masz rację ale z drugiej strony że 3 sadzonki wczesnych by nie zaszkodziły. Żeby się wcześniej pocieszyć czy też pochwalic swoim arbuzem
Oj będzie co testować. Dzięki za rady.
Jeśli miejsca sporo, to nie zaszkodzi dodać i wcześniejszej odmiany, by faktycznie przyśpieszyć dojrzewanie.
Swoją drogą gdzie kupujecie klipsy do szczepienia? Z 20szt bym potrzebował do nauki.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja też w tym roku zaczynam ze szczepieniem, ale tak na poważnie już
Błażej może masz gdzieś jakieś folie/szklarnie w pobliżu? Pewnie szczepią ogórki, więc się popytaj. Ja właśnie tak sobie załatwiłem.
Błażej może masz gdzieś jakieś folie/szklarnie w pobliżu? Pewnie szczepią ogórki, więc się popytaj. Ja właśnie tak sobie załatwiłem.
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie w okolicy właśnie brak. W sumie, to ogrodniczo głównie amatorsko wszyscy się zajmują. Takie większe plantacje, też bazują raczej na nasionach konkretnych odmian, niż szczepienie.
I mówie tu o ogólnie warzywach, w sensie ogórki itd, bo arbuzy, to w ogóle jakby egzotyk.
I mówie tu o ogólnie warzywach, w sensie ogórki itd, bo arbuzy, to w ogóle jakby egzotyk.
Mówię o sianiu teraz w ramach ćwiczenia.--julian-- pisze:W kwietniu jest sporo światła i doświetlać nie trzeba. Podkładkę siejemy kilka dni po wysianiu arbuzów.
Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Obecnie bez doświetlania, to marne szanse.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Jeśli tylko na potrenowanie to zacznij 2 tygodnie wcześniej niż z tymi co mają być do sadzenia. Światła będzie już wystarczająco a i nie zapomnisz jak szczepiles.
A może będzie Ci szkoda wyżucic sadzonek i je przechowasz. Jak trafisz w pogoda będzie jak znalazł.
Moje pierwsze arbuzy rok temu nawet zakwitły mi na parapecie w doniczkach ledwo je wyniosłem takie miały długie pędy.
A może będzie Ci szkoda wyżucic sadzonek i je przechowasz. Jak trafisz w pogoda będzie jak znalazł.
Moje pierwsze arbuzy rok temu nawet zakwitły mi na parapecie w doniczkach ledwo je wyniosłem takie miały długie pędy.
- BobejGS
- Kontakt:
Krzysiek Kup dwie żarówki led o mocy min 10w i temp barwowej 6500k. Do testów ci wystarczy. Wez jakąś wysoką skrzynke, obłóż naokolo kartkami bialymi nawet by odbijały światło.
Pierwszy test zrobiłbym teraz. Doswietlaj 12h w czasie gdzie masz najwyzsza temp. W ciemnosci musisz im obniżać. Pierwsze testy zwwryfikuja największe wady. Tempo kielkowania, temperature i oswietlenie. Jak to opanujesz, to zrobisz drugą próbe już z lepszym przygotowaniem.
Ja w tamtym roku zarobiłem tylko jedną próbę i była klapa. Teraz już wiem, że muszę zrobić dwie próby.
Pierwszy test zrobiłbym teraz. Doswietlaj 12h w czasie gdzie masz najwyzsza temp. W ciemnosci musisz im obniżać. Pierwsze testy zwwryfikuja największe wady. Tempo kielkowania, temperature i oswietlenie. Jak to opanujesz, to zrobisz drugą próbe już z lepszym przygotowaniem.
Ja w tamtym roku zarobiłem tylko jedną próbę i była klapa. Teraz już wiem, że muszę zrobić dwie próby.
Przypomniało mi się, że konstruowałem kiedyś lampy do zdjęć ze świetlówek 85W. Jedna taka powinna powinna się sprawdzić. Mniej eko niż ledy, ale przynajmniej nie będą się kurzyć Czekam jeszcze na nasiona podkładki i zaczynam.
Zastanawiam się co jeszcze mogłoby skorzystać z doświetlania. Myślałem o wczesnych kalarepie, sałacie i może selerach, ale one wszystkie chyba wolą niższą temperaturę do produkcji rozsady.
Zastanawiam się co jeszcze mogłoby skorzystać z doświetlania. Myślałem o wczesnych kalarepie, sałacie i może selerach, ale one wszystkie chyba wolą niższą temperaturę do produkcji rozsady.
Krzysiek
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
To zależy od metody jaką będziesz czepił. Jeżeli metodą japońską to można jednocześnie lub nawet ciut wcześniej podkładkę. Jeżeli pozostałymi metodami to kilka dni wcześniej siej arbuzy, aby podczas szczepienia grubość łodyżki zrazu i podkładki była zbliżona.kylo pisze:Będę szczepił arbuzy i melony. Wysiać je równo z podkładką czy w innym terminie?
Doświetlanie, szczególnie światłem w zakresie widma niebieskiego spowoduje, że sadzonki nie będą CI tak wybiegać, ich łodygi będą grubsze i cała sadzonka bardziej krępa, co ma niebagatelne znacznie przy szczepieniu.kylo pisze:Druga sprawa to światło. Dni są krótkie i pochmurne. Doświetlać je jak wzejdą?
W sklepie są faktycznie ilości hurtowe (chyba minimum to 250 szt). Dwa lata temu z rolnikiem90 założyliśmy "spółdzielnię", on kupił i mi odsprzedał połowę. Na pewno tu na forum jest więcej chętnych - zbierz zamówienia kup i się podzielcieBobejGS pisze: Swoją drogą gdzie kupujecie klipsy do szczepienia? Z 20szt bym potrzebował do nauki.
wokan pisze:To zależy od metody jaką będziesz czepił. Jeżeli metodą japońską to można jednocześnie lub nawet ciut wcześniej podkładkę. Jeżeli pozostałymi metodami to kilka dni wcześniej siej arbuzy, aby podczas szczepienia grubość łodyżki zrazu i podkładki była zbliżona.kylo pisze:Będę szczepił arbuzy i melony. Wysiać je równo z podkładką czy w innym terminie?
BobejGS pisze: Swoją drogą gdzie kupujecie klipsy do szczepienia? Z 20szt bym potrzebował do nauki.
Do metody japońskiej nasiona podkładki i arbuza powinny wykiełkować jednocześnie? Wyłożyłem na waciki obydwa rodzaje i kiełki wyszły tylko w arbuzach, a w dyniach jeszcze nie widać. Użyłem na razie tykwy, bo zamówienie na Cobalt mi wycofali z braku towaru.
Jeśli chodzi o klipsy to widziałem gdzieś takie silikonowe, które są tanie jak barszcz i nawet duża paczka ma sens.
Krzysiek
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
kylo pisze: Do metody japońskiej nasiona podkładki i arbuza powinny wykiełkować jednocześnie? Wyłożyłem na waciki obydwa rodzaje i kiełki wyszły tylko w arbuzach, a w dyniach jeszcze nie widać. Użyłem na razie tykwy, bo zamówienie na Cobalt mi wycofali z braku towaru.
Jeśli chodzi o klipsy to widziałem gdzieś takie silikonowe, które są tanie jak barszcz i nawet duża paczka ma sens.
W metodzie japońskiej zraz arbuza "wciskasz" w łodygę podkładki między liścieniami, więc tutaj dobrze jest gdy łodyga podkładki jest gruba, a zrazu cienka, w przeciwnym razie możesz rozerwać podkładkę. Dlatego wówczas lepiej siać najpierw podkładki, a potem arbuzy, a aby dobrze obliczyć dni siewu obu roślin i opóźnienie względem siebie, to najlepiej zawczasu przeprowadzić próbne wschody.
Tykwa potrafi wschodzić (kiełkować) dość długo, w zależności od jakości i wieku nasion. U mnie korzonki tykwy na ligninie pojawiają się pomiędzy drugim a siódmym dniem.
Ja osobiście używam >>>TYCH<<< klipsów i są świetne, a te silikonowe są wg mnie trochę za małe.