No dobrze, przygotowania do sezonu prawie zakończone, teraz można będzie pomyśleć o wysiewie
Na pierwszy ogień pójdzie seler, potem ostra papryka i por.
gabipati ja brokuł zawsze sieję wiosną, ale jeszcze nie teraz. Tak w połowie do końca lutego. Wysadzam na początku kwietnia i okrywam włókniną. I ten termin sprawdza się u mnie najlepiej, jeśli trochę się opóźnię to zazwyczaj brokuły słabo zawiązują róże, szybko zaczynają kwitnąć.
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć." G. Jekyll
sawka nie pamiętam teraz niestety jaka to dokładnie jest temperatura, stoją w pokoju z zakręconym grzejnikiem na czas produkcji rozsady, z oknem od wschodu. Nie doświetlam. Nie jest to może idealna rozsada i trochę jednak wybiega, ale po zahartowaniu i przeniesieniu do gruntu szybko mężnieje
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć." G. Jekyll
przemek1136, dziękuję za odpowiedź,poszukam tych wiosennych odmian.W sierpniu siałam kapustę pak choi prosto do gruntu prawie cała poszła w kwiat, teraz mam na działce ładne sadzoneczki.
Karolka023 spróbuje wysiać tak jak radzisz , ja ogólnie rozsady kapusty trzymam w nieogrzewanym pomieszczeniu ale widnym ,mam sprawdzone , w ubiegłym roku tak z rozsadą postąpiłam i się udała.Nie próbowałam brokułu, kalafiora ani pekińskiej , kupiłam na ryneczku gotowe rozsady i też poszły w kwiat.
gienia1230 dziękuję za link do tabelki ale nie do końca się z nią zgodzę, kapustne sieją w temp. ok.10-12 stopni i wtedy mi wychodzi.Pora i cebulę też stawiam w niższych temp.nie są wtedy takie wiotkie.