Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen cz.2
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen cz.2
Lubię takie "poszarzałe" gymnokalycja jak Gymnocalycium esperanzae, piękne jest.
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to moi nowi podopieczni Wysiałam na początku stycznia trochę nasion Pyrrhocactus. Te bardzo ładnie skiełkowały:
Pyrhocactus vertongennii v.vilicumensis MS 3022
Siewki stoją pod takimi lampami - do drewnianej ramy, przymocowanej do starego stolika są przykręcone lampy. Nie zajmuje to dużo miejsca.
Spodobało mi się kilka gatunków Pyrrhocactus, np. Pyrhocactus andreanus, ale ta próba nie powiodła się, nie wzeszło ani jedno nasionko, Pyrrhocactus marayesensis 5/20 i Pyrrhocactus meglioli 10/20. Spróbowałam też z Copiapoa - to przez Tomka (tom_ek), bardzo zależało mi na Copiapoa eremophyla, na razie pokazały się tylko 3 siewki (3/40) i Copiapoa hypogea, tutaj również 3/20. Po raz kolejny wysiałam Gymnocalycium glaucum ssp. albertovojtechii JN 1026 (pierwszy raz w ubiegłym roku), bardzo mi się podoba ta roślina, i po raz drugi nic, ani drgną, ale do trzech razy sztuka .
Żeby było trochę kolorowo dorzucę parę fotek moich mammilarek.
Mammillaria pringlei
Mammillaria matudae
Mammillaria hahniana
Mammillaria rekoi ssp. leptacantha
Mammillaria zeilmanniana
Mammillaria karwinskiana
Mammillaria chionocephala
Pozdrawiam
Pyrhocactus vertongennii v.vilicumensis MS 3022
Siewki stoją pod takimi lampami - do drewnianej ramy, przymocowanej do starego stolika są przykręcone lampy. Nie zajmuje to dużo miejsca.
Spodobało mi się kilka gatunków Pyrrhocactus, np. Pyrhocactus andreanus, ale ta próba nie powiodła się, nie wzeszło ani jedno nasionko, Pyrrhocactus marayesensis 5/20 i Pyrrhocactus meglioli 10/20. Spróbowałam też z Copiapoa - to przez Tomka (tom_ek), bardzo zależało mi na Copiapoa eremophyla, na razie pokazały się tylko 3 siewki (3/40) i Copiapoa hypogea, tutaj również 3/20. Po raz kolejny wysiałam Gymnocalycium glaucum ssp. albertovojtechii JN 1026 (pierwszy raz w ubiegłym roku), bardzo mi się podoba ta roślina, i po raz drugi nic, ani drgną, ale do trzech razy sztuka .
Żeby było trochę kolorowo dorzucę parę fotek moich mammilarek.
Mammillaria pringlei
Mammillaria matudae
Mammillaria hahniana
Mammillaria rekoi ssp. leptacantha
Mammillaria zeilmanniana
Mammillaria karwinskiana
Mammillaria chionocephala
Pozdrawiam
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne, dorodne mammillarie.
Kojarzę Cię zdecydowanie z gymnokalicjami a tutaj takie zaskoczenie...
No i jeszcze pyrrokaktusy. Urozmaicasz kolekcję!
Jak patrzę na Twoje wysiewy to mi szkoda, że już sam nie sieję. Ale wszystko się kiedyś kończy - moja przygoda z siewem trwała przeszło 30 lat.
To zdecydowanie najlepszy sposób na pozyskanie nowych, cennych roślin!
Kojarzę Cię zdecydowanie z gymnokalicjami a tutaj takie zaskoczenie...
No i jeszcze pyrrokaktusy. Urozmaicasz kolekcję!
Jak patrzę na Twoje wysiewy to mi szkoda, że już sam nie sieję. Ale wszystko się kiedyś kończy - moja przygoda z siewem trwała przeszło 30 lat.
To zdecydowanie najlepszy sposób na pozyskanie nowych, cennych roślin!
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Piękne mammillarie, one są urocze z tymi owocami.
Wysiewów też zazdroszczę, bo się nie mogę doczekać swoich
Wysiewów też zazdroszczę, bo się nie mogę doczekać swoich
Sieweczki wspaniałe, oj będzie się działo .
Mammillarie urocze, one są dobre na wszystko.
Mammillarie urocze, one są dobre na wszystko.
- Aileen
hen_s pisze:Śliczne, dorodne mammillarie.
aga_zgaga pisze:Piękne mammillarie, one są urocze z tymi owocami.
Dziękuję Mammillarie były u mnie pierwsze, miały najtrudniej, ale nadal się bardzo przyjaźnimybarbra13 pisze:Mammillarie urocze, one są dobre na wszystko.
Henryku naprawdę wspaniały staż i wielka przygoda Ja swoją przygodę z kaktusami rozpoczęłam dosyć późno, wysiewam niewielkie ilości, ale zawsze kilkanaście, lub kilka najsilniejszych sztuk przetrwa, mam z tego wielką radochę.hen_s pisze:Jak patrzę na Twoje wysiewy to mi szkoda, że już sam nie sieję. Ale wszystko się kiedyś kończy - moja przygoda z siewem trwała przeszło 30 lat
Aga, już niedługo, już prawie wiosnaaga_zgaga pisze:Wysiewów też zazdroszczę, bo się nie mogę doczekać swoich
Mam kilka innych rodzajów, postaram się częściej je pokazywać, najwięcej Thelocactus i Coryphantha, a to mój pierwszy nabytek w tym sezoniehen_s pisze:No i jeszcze pyrrokaktusy. Urozmaicasz kolekcję!
Echinocactus horizonthalonius
Pozdrawiam
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno pierwsze śliwki to robaczywki...
Żartuję.
Piękna, doskonale rokująca roślina.
Ale mam nadzieję że z gymnokalicji jako trzonu kolekcji nie zrezygnujesz.
Żartuję.
Ale mam nadzieję że z gymnokalicji jako trzonu kolekcji nie zrezygnujesz.
- eszeweria18
- 200p
- Od: 29 sie 2018, o 16:23
Cóż za zaangażowanie w wysiew, godne podziwu ja się ciągle bronię przed wysiewem, mówię sobie że nie mam na to czasu i miejsca, ale coś czuję, że niedługo się skuszę
'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- Aileen
Podobno z niego trudna sztuka (z tego horizonthaloniusa) to będzie prawdziwe wyzwanie - opieka nad nim, lubię nowe wyzwaniahen_s pisze:Podobno pierwsze śliwki to robaczywki...
Żartuję.
Nie zrezygnuję na pewno w tym sezonie jeszcze parę sztuk przybędzie, tym razem jakieś Gymnocalycium spegazzinii i ulubione Gymnocalycium glaucumhen_s pisze:Ale mam nadzieję że z gymnokalicji jako trzonu kolekcji nie zrezygnujesz.
Dzięki, to tylko takie mikro wysiewy Za parę miesięcy okaże się, jakie będą tego efekty kilka takich pojemniczków nie zajmuje dużo miejsca, dla mnie to dosyć wygodna metoda siania, polecam.eszeweria18 pisze:Cóż za zaangażowanie w wysiew, godne podziwu..
- agula65
- 50p
- Od: 24 wrz 2019, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzień dobry,
jak tu pięknie i jak tu miło zajrzeć
Przejrzałam w zimowe wieczory poprzedni wątek i jestem zauroczona.
Fantastyczne zdjęcia i przede wszystkim gymnocalycium,w których się zadurzyłam chyba
Super kolekcja - czekamy na wiosnę!
jak tu pięknie i jak tu miło zajrzeć
Przejrzałam w zimowe wieczory poprzedni wątek i jestem zauroczona.
Fantastyczne zdjęcia i przede wszystkim gymnocalycium,w których się zadurzyłam chyba
Super kolekcja - czekamy na wiosnę!
Pozdrawiam,
Agata.
Agata.
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
Wspaniały Echinocactus horizonthalonius , pięknie ucierniony jak gymnokalicja. Miło obejrzeć zadbane, dorodne gymnoki i powspominać stare czasy
Pozdrawiam, Zuza
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Witam Cię Lidio
Od jakiegoś czasu jestem tu stałym bywalcem, choć dopiero teraz postanowiłam zostawić tego dowód.
Nie ukrywam, że obecnie jest to mój ulubiony wątek .
Dzieje się u Ciebie wiele, oj dzieje
Masz śliczne rośliny, w tym oczywiście Gymnocalycium. No i z zapartym tchem kibicuję Twoim wysiewom.
Od jakiegoś czasu jestem tu stałym bywalcem, choć dopiero teraz postanowiłam zostawić tego dowód.
Nie ukrywam, że obecnie jest to mój ulubiony wątek .
Dzieje się u Ciebie wiele, oj dzieje
Masz śliczne rośliny, w tym oczywiście Gymnocalycium. No i z zapartym tchem kibicuję Twoim wysiewom.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- gdy nasiona wykiełkują w zadowalającej ilości, to chyba największa radość - osiągnięcie w początkowej fazie opieki nad przyszłymi roślinami.Aileen pisze:A to moi nowi podopieczni Wysiałam na początku stycznia trochę nasion Pyrrhocactus. Te bardzo ładnie skiełkowały:
- wspomagane światłem wydłużającym dzień dodatkowo "zmusza" roślinki do poprawnego wzrostu. To są profesjonalne lampy: żarówki, świetlówki ?Aileen pisze:Siewki stoją pod takimi lampami - do drewnianej ramy, przymocowanej do starego stolika są przykręcone lampy. Nie zajmuje to dużo miejsca.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V