Nasiona warzyw F1
Nasiona warzyw F1
Zrobiłem listę warzyw do nowego ogródka (sporo wybrałem dzięki wiadomościom z tego forum )
W międzyczasie wpadła w ręce ksążka Zbigniewa Przybylaka, a w niej informacje "uważaj na F1".
Dodam że nie wiedziałem, że z tych nasion nie będzie takich samych nasion w następnym roku (a było takie założenie).
Tak patrzę przez takie trochę wygodnictwo sami sobie kręcimy stryczek.
Uzależniamy się jakiegoś dostawcy. Przecież to jest niezgodne z naturą.
Dobrze widać to przy ogórkach: 90% to odmiany F1
W międzyczasie wpadła w ręce ksążka Zbigniewa Przybylaka, a w niej informacje "uważaj na F1".
Dodam że nie wiedziałem, że z tych nasion nie będzie takich samych nasion w następnym roku (a było takie założenie).
Tak patrzę przez takie trochę wygodnictwo sami sobie kręcimy stryczek.
Uzależniamy się jakiegoś dostawcy. Przecież to jest niezgodne z naturą.
Dobrze widać to przy ogórkach: 90% to odmiany F1
Re: Nasiona warzyw F1
Zdarza mi się zbierać nasiona z roślin F1, nigdy nie zdarzyło mi się, żeby wyrosło z nich coś niejadalnego/gorszego. Nasiona z roślin odmian ustalonych, jeśli nie zapylimy ręcznie kwiatów np ogórków, będą najprawdopodobniej właśnie F1 (zapylone przez owady pyłkiem z innej rośliny). Różnorodność - to nie jest wbrew naturze.
Taki przykład - chciałem posadzić ogórki: Śremski Nowy, Octopus, Allianz. Widzę ludzie chwalą, posadzę, zobaczę które będą dla mnie naj, z nich zbiorę nasionka i za rok je posadzę. Ale tu zoonk F1 - nasiona zebrane z otrzymanych roślin nie dadzą w przyszłym roku ponownie tak wyrównanego i udanego plonu i w praktyce nasion z takich roślin nie zbiera się. Przyznam że byłem w szoku jak to przeczytałem. Na szczęście jeszcze można znaleźć np. Cornichon de Paris i Śremski stary.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jeśli interesuje Cię problem F1 u ogórków to zapraszam tutaj do kontynuowania dyskusji:
Ogórek do gruntu - jaki wybrać
Ogórek - polecane odmiany
Zaś co do kwestii nasion zapraszam tu Nasiona - nasze naturalne dziedzictwo
Tak w ogóle to kłania się botanika z podstawówki , czyli słynny groszek czerwony i biały i ich pokolenia.
Ogórek do gruntu - jaki wybrać
Ogórek - polecane odmiany
Zaś co do kwestii nasion zapraszam tu Nasiona - nasze naturalne dziedzictwo
Tak w ogóle to kłania się botanika z podstawówki , czyli słynny groszek czerwony i biały i ich pokolenia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kiziorek
- 50p
- Od: 16 mar 2016, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawiam warzywa dopiero od kilku lat i przyznam się, że dopiero teraz dowiedziałam się o co chodzi z f1. Bardzo mnie to zainteresowało i cieszę się, że ktoś poruszył ten temat. Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli chodzi o ogórki, to uprawiałam dwie odmiany ustalone, Cornichon de Paris i Wisconsin. Plon w porównaniu do mojego ulubionego Octopusa (niestety F1) marny. Więc teraz się nawet nie zastanawiam.
Z innych warzyw wybieram odmiany ustalone, choć w tym roku będę miała 2 odmiany papryk F1.
Z innych warzyw wybieram odmiany ustalone, choć w tym roku będę miała 2 odmiany papryk F1.
Iza