Telewizor na działkę
Telewizor na działkę
Kochani! Jaki telewizor polecacie na działkę? Czasem jak pada deszcz i nie ma co robić na dworze, fajnie byłoby posiedzieć w domku i coś sobie obejrzeć. Jakieś pomysły na małe TV?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Telewizor na działkę
Wiesz, ze tez o tym myśle ! Mam w swoim pokoju mały Toshiba (55 cm przekątna), coraz gorzej widzę i muszę sobie sprawić jakiś większy, taki może 30- calowy. A ten malutki do domku na działce byłby chyba w sam raz. Ciekawe, ile z takiej naziemnej anteny można kanałów złapać? Tylko sąsiada poprosić trzeba by antenę na dachu zamontował, bo u siebie już to robił. Czasami tak rzeczywiście jest, faktycznie wyjdzie burza, na grządkach nie da się pracować, trzeba czekać aż obeschnie. A do domu wracać się jeszcze nie chce ??.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Uważam, że jak najtańszy i do tego antena koniecznie wewnętrzna (pokojowa). Wystawienie na dach domku anteny TV to zaproszenie dla złodzieja, który ma pewność, że w domku może znaleźć wartościowe fanty. Nawet, jeżeli telewizor zabieramy z działki za każdym razem ze sobą, antena TV jest magnesem, który przyciągnie złodzieja, a ten przetrzepie cały dom w poszukiwaniu telewizora, często niszcząc przy tym drzwi, okna itp. Koszty zniszczeń podczas włamań są nie raz wyższe niż wartość sprzętu.x-Ka-a pisze:Kochani! Jaki telewizor polecacie na działkę?
Co do marki, sporo sprzętu nie różni się prawie niczym. Wiele telewizorów zmontowano i nadal montuje się na chińskich podzespołach firmy Vestel. Nie ma znaczenia, czy kupimy Toshibę, Blaupunkta, Funai, Akai, Oriona czy inne hipermarketowe wynalazki, bo w środku podzespoły Vestel. Znane od dziesięcioleci i sprawdzone marki montują własne podzespoły, ale cena jest wtedy wyższa.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Telewizja jest beznadziejna. Ale sąsiedzi mają anteny i to potężne na zewnątrz i jakoś nikt nie kradnie. Natomiast jednemu wykopali miedziany kabel. Z tego co zauważyłem to złodzieje lecą na metale kolorowe a nie na urządzenia. Prędzej zginie bateria umywalkowa niż telewizor. Obetną przewód od telewizora, a telewizor zostawią! Tak to wygląda przynajmniej w moim rejonie.
Telewizor 32 calowy można kupić za ok 700zł, mi w zupełności wystarcza w małym pomieszczeniu. Antena pokojowa ze wzmacniaczem się nie sprawdziła, musiałem kupić zewnętrzną i zamontować na kominie, jak najwyżej żeby złapać sygnał. Często zostaję na noc to telewizorek jak najbardziej się przydaje.Złodziei praktycznie od ładnych paru lat się nie spotyka na naszym ROD.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W internecie TV 32 cale można kupić już za 500 zł.
Do odbioru telewizji DVB-T pasuje telewizor z kryterium "jak najtaniej". Jeżeli skorzystamy z oferty producenta budżetowych urządzeń 32" telewizor można złapać nawet i za 400+ zł za telewizor z pełną gwarancją. Czasami może być konieczne wystawienie anteny na zewnątrz, ale w znaczniej większości przypadków wystarcza antena pokojowa. U mnie 20 km od nadajnika odbiera na antence od tunera komputerowego, która ma tylko podstawkę i drucik góra 5cm.
-
Rzecz w tym, że niedługo w całej unii będzie obowiązywał standard DVB-T2 HEVC (H.265) z kodowaniem dźwięku E AC3. Jeżeli więc kupować nowy sprzęt, to taki, który spełni te kryteria. Stary standard DVB-T odchodzi do lamusa i sprzęt w tym standardzie nie będzie odbierał stacji naziemnych nadawanych w obecnym standardzie DVB-T. Do starego sprzętu trzeba będzie dokupić dekoder DVB-T2.
Doczytałem, że na 2022 planowane jest przejście z DVB-T na lepszy/nowszy standard DVB-T2, zatem jeżeli chcemy korzystać z ogólnodostępnej telewizji naziemnej warto zwrócić uwagę na obsługę tego standardu przez kupowany telewizor. Przecież telewizora nie kupujemy na rok, dwa. Sprawdziłem na alle... również nowsze modele budżetowe obsługują DVB-T2, ale nie wszystkie. Nadal można dorwać poniżej 500zł model z DVB-T2 HEVC, który ma zostać wprowadzony niebawem. Tym samym nie narazimy się na konieczność używania dekodera, kiedy zmienią standard. Cenna uwaga od kolegi.
-
W związku z tym, że powoli do publicznej informacji dociera grudniowa decyzja o wprowadzeniu na terenie unii jednolitego systemu nadawania, już dzisiaj można znaleźć oferty używanych telewizorów solidnych firm, a takich ofert z czasem będzie coraz więcej. Zamiast więc kupować najtańsze telewizory, dla których 2 lata mogą być maksymalnym terminem przydatności do użytkowania, za te same pieniądze można będzie upolować solidniejszy markowy sprzęt z drugiej ręki i do niego dokupić dekoder. Wątek o telewizorze na działkę, więc kryteria wyboru są inne niż przy wyborze sprzętu do domu.
Przejrzałem oferty na portalu aukcyjnym i nadal można się nabrać, bo sprzedawcy umieszczają informację, że oferują sprzęt w standardzie DVB-T2, ale nie dodają, że sprzęt ten obsługuje kompresję do standardu h.264, więc bezużyteczną w przypadku nowego standardu nadawania. Niektórzy dodają te informacje, a mimo tego widać, że telewizory niespełniające wymogów nowego standardu nadawania telewizji naziemnej się sprzedają.
Przejrzałem oferty na portalu aukcyjnym i nadal można się nabrać, bo sprzedawcy umieszczają informację, że oferują sprzęt w standardzie DVB-T2, ale nie dodają, że sprzęt ten obsługuje kompresję do standardu h.264, więc bezużyteczną w przypadku nowego standardu nadawania. Niektórzy dodają te informacje, a mimo tego widać, że telewizory niespełniające wymogów nowego standardu nadawania telewizji naziemnej się sprzedają.
Zmiana standardu nadawania z DVB-T/MPEG-4 na DVB-T2/HEVC planowana jest do 30 czerwca 2022 roku.
Kilka krajów w Europie prowadzi emisje telewizyjne w obu standardach równolegle i zapewne podobnie będzie w Polsce.
Jest to okres przejściowy pozwalający na dostosowanie się abonentów. Mamy na to kilka lat, ale warto już brać to pod uwagę zakupując odbiornik TV.
Kilka krajów w Europie prowadzi emisje telewizyjne w obu standardach równolegle i zapewne podobnie będzie w Polsce.
Jest to okres przejściowy pozwalający na dostosowanie się abonentów. Mamy na to kilka lat, ale warto już brać to pod uwagę zakupując odbiornik TV.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej