Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Post »

Iwona, dziurki mają, woda odpływa na spodek więc nie wiem co jest nie tak... Siewki jeszcze nie mają nawet liści właściwych więc raczej do pikowania się nie nadają. Jak padną to trudno, na szczęście nie wysiewałem za dużo i nic wyjątkowego ;:224
Alicja Ojjj, ta pogoda wariuje i to na maksa, dzisiaj np zobaczyłem kwitnące u sąsiadów prymulki, bratki i pierwsze pąki krokusa. U mnie dzisiaj znalazłem też małą kępkę przebiśniegów która zaczyna kwitnąć. Wszystko wariuje. Nawet miskant pasiasty nie padł i jest zielony w środku mimo suchych, żółtych liści.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pokazują się chyba irysy żyłkowe, nigdy nie kwitły odkąd mam działkę, zobaczymy jak w tym roku będzie
Obrazek

Hortensja też wypuszcza pąki z ziemi
Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Saba obyśmy na Wielkanoc zimy nie mieli bo zgroza nic by nie było. U mnie to samo ino patrzeć jak drzewa zaczną paki puszczać. pytanie czy oprysków nie robić ;:306 Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Alicjo, jestem Seba a nie Saba ! :wink: U mnie na działce już ptaszki pięknie śpiewają, z opryskami jeszcze się wstrzymuję ale jak tak dalej pójdzie to w lutym je zrobie ;:224
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak widać wiosna próbuje się wkraść do Twojego ogrodu ;:138 Ja bym się nie martwiła zimą na Wielkanoc, raczej długotrwałe mrozy rzędu -15 już nam nie grożą. Choć teraz klimat świruje i wszystko jest możliwe ;:223 Cebulki już ładnie Ci wychodzą. U mnie tylko hiacynt, a reszta typowo wczesnych cebul jak przebiśniegi, krokusy czy śnieżniki jeszcze się nie pokazały. Powodzenia w nowym sezonie!
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

We Wrocławiu może i nie grożą mrozy, ale na Podlasiu to i owszem. Nie muszą być długo, jedna noc z -15 zniszczy wszystkie pąki na powojnikach, różach, forsycjach czy nawet zawiązki kwiatów w pąkach na drzewach owocowych.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Hortensja która wychodzi to bukietówka?
Też się zastanawiałem nad tym daktylowcem ale odłożyłem w ostatniej chwili. Widzę że jednak źle zrobiłem :D
max1232 pisze: Obrazek
Wiesz co to Ci tutaj wychodzi? Mam takie samo w ogrodzie a nie pamiętam co sądziłem jesienią :oops:
Szklarni zazdroszczę, w tamtym sezonie intensywnie zastanawiałem się czy nie kupić ale dopiero zaczynałem z warzywami to może lepiej że tak to odkładam. Bananowce stoją w chłodzie? Mój jeden stoi w nieogrzewanym pokoju i ciągle puszcza nowe liście.
Tak przeglądam stare zdjęcia i widzę że masz dużo łuków do róż, masz jakieś sprawdzone i możesz polecić?
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Karol, tutaj masz rację ! U mnie dzisiaj ok -6 ma być w nocy, podobnie najbliższe kilka nocy. Zobaczymy za kilka dni jak to będzie wszystko wyglądało ;:131
Damian ta hortensja która wychodzi to ogrodowa. Bukietówki wszystkie jeszcze śpią. Ja skusiłem się na dwa daktylowce ale.... o tym zaraz napiszę więcej :;230 To co wychodzi to narcyzy. Szklarnie z każdym dniem doceniam coraz bardziej, a pomyśleć że kupując działkę planowałem ją wywalić bo nie miałem w planach uprawy warzyw... Teraz planuję zmienić miejsce tarasu żeby zrobić grządki na warzywa, to się nazywa zrządzenie losu :;230 Moje bananowce stoją u mnie w pokoju więc ciągle wypuszczają liście, niestety ale nie mam chłodnych pomieszczeń do zimowania. Jeśli pytasz o róże godne polecenia to nie wiem bo mam jedną różę pnącą póki co a jeśli pytasz o łuki godne polecenia to chyba najlepszy jest ten który kupiłem w pierwszym sezonie za 70zł w biedronce, jest najbardziej stabilny i mocniejszy od pozostałych zamawianych z allegro.

Wczoraj wieczorem wybrałem się do auchana i oczywiście nie obyło się bez roślin ;:224 Kupiłem dwie bardzo dorodne bulwy kolokazji po 15zł i piękną, różową kalię za 8zł.
Obrazek W drodze na dział z roślinami mijałem piękne i ogromne daktylowce po 139zł. Kusiły mnie bardzo ale byłem silny i nie kupiłem !
Tylko dzisiaj zostałem złamany i po pracy pojechałem po jednego ! Według etykiety 150cm, według naklejki na doniczce 180cm a na oko stwierdziłem że jakieś 200cm. Oczywiście myliłem się, etykietki również. Po wstawieniu do pokoju okazało się że daktylowiec ma 230cm :;230 Jest bardzo rozłożysty i ma bardzo ładny pokrój. Trochę za duży więc musiałem przyciąć dolne liście żeby dało się chodzić po pokoju, czekam z nim do kwietnia i poleci do gruntu a na początek czeka go wymiana doniczki na większą.

Tak wyglądał związany sznurkiem do transportu
Obrazek

A tak po rozwiązaniu, pozbyłem się tych dolnych małych liści
Obrazek

Od dzisiaj czuję że żyję w dżungli :;230
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ale piękna ta palma ;:oj To latem będziesz miał na działce oazę z palmami ;:138
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Sliczna palma i cena niezła jak za takiego olbrzyma. Mi by było szkoda tych liści obcinać.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Dobra dżungla pokojowa nie jest zła ;:183 Piękne nowe zakupy ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

No to życzę miłego wypoczynku pod palmami. ;:172
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Przestraszyłeś mnie trochę tą pleśnią w rozsadach. Nigdy nie byłam jakoś szczególnie wrażliwa na markę ziemi jaką kupowałam dla roślin. Kupiłam podłoże do siewek geolia. Posiałam nasionka papryki i czekałam z niepokojem co będzie - ale jest dobrze, nic się nie dzieje i pleśni nie ma. Nie wiem co u Ciebie jest powodem pleśnienia. Raczej jest to wina podłoża. Przypominam sobie że w którymś roku tak pleśniała mi ziemia w kwiatach doniczkowych.
Hanna
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Dziękuję wszystkim bardzo za pochwały.
Hanna Ja miałem już różne firmy i nie wiem, zawsze mi w domu pleśnieje więc coś chyba w moim pokoju nie pasuje ale nie mogę dojść co takiego. W szklarni jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło ale niestety jeszcze za wcześnie na szklarniową rozsadę ;:185
Dzisiaj znowu byłem w tym Auchanie i już ani jednej nie było, widać nie tylko ja się skusiłem. Chociaż z sąsiedniego LM mało nie wyszedłem z pięknym drzewkiem pomarańczowym. Na szczęście się opamiętałem i wyszedłem tylko z doniczkami i ziemią do przesadzenia palm ;:224 W Auchanie zupełnym przypadkiem w koszyku czarna kalla się znalazła i 2 lilie drzewiaste ale jakim cudem to nie mam pojęcia ;:224 :;230 Mam nadzieję że ktoś z was tutaj ma większe doświadczenie co do lilii i doradzi mi- kiedy ją wsadzić do ziemi? Opakowanie podpowiada że w lutym już można ale wydaje mi się że to chyba trochę za wcześnie co?
Kupiłem też dzisiaj książkę o podwyższonych grządkach bo mam w tym roku w planach takie w miejscu obecnego tarasu. Tak czytam na forum i podziwiam uprawy warzywne wszystkich no i chyba w tym roku czas na to żebym sam zaczął uprawiać własne. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;:224 Lecę czytać książkę i robić plany :;230

Hanna Ja miałem już różne firmy i nie wiem, zawsze mi w domu pleśnieje więc coś chyba w moim pokoju nie pasuje ale nie mogę dojść co takiego. W szklarni jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło ale niestety jeszcze za wcześnie na szklarniową rozsadę ;:185
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”