Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dominik z Gdyni
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019

Post »

forestit pisze:Jak da się zauważyć bardzo lubisz pisać
forestit, zgadza się i przyjmuję to jako komplement.
forestit pisze: Zgodzę sie trzeba poświęcić czas na wydruk jego.
No widzisz, zaczynasz zauważać negatywne strony biurokracji, kto wie, może kiedyś przejdziesz na "jasną stronę mocy" ;)
forestit pisze: Pisząc tutaj wzywasz do bojkotu i protestu a to nie wiele ma wspólnego z uprawą. Ja zamiast protestować wolę w tym czasie doglądać uprawy i się nią zajmować co by mi się żadne agrofagi nie wkradły.
Skoro odpowiadasz mi to znaczy że poświęciłeś tyle samo czasu co ja na aktywność tutaj (zakładam życzliwie że czytasz ze zrozumieniem wpisy do których się odnosisz). Wymiana poglądów i dyskusja nt możliwych rozwiązań dot ustawy o agrofagach nie mija się z tematem uprawy producenckiej, bo ustawa zawiera również aspekty regulujące sposoby uprawy. Propozycja protestu to jedynie próba rozwiązania istniejącej sprawy, poddana pod życzliwą ocenę czytających. Bądźmy wobec siebie maksymalnie fair, ok?

A tak z większą ilością uśmiechu: :) Daj spokój, chodzisz po nocy i sprawdzasz uprawy czy agrofagi Tobie się nie wkradły (czy nie rosną?) ;:306 No daj spokój , naprawdę, dzieciaki też to czytają i później rozpowiadają że my ogrodnicy lub ogrodniczki myślimy tylko o jednym :wink: to znaczy tylko o roślinach :wink: To miała być tajemnica!!! :uszy
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

forestit pisze:Nie wiem o co te całe HALO. To co my Ogrodnicy mamy robić jest jasno powiedziane.

Dominik z Gdyni nie wiem po co te protesty skoro prawo jest jednakowe w całej europie dla rolników. Ja nie widzę w tym nic trudnego jedyny kłopot dla nas to druk paszportów.
Otóż właśnie nie jest. A dokładniej prawo jest identyczne, ale jego interpretacje - różne.
W Polsce: "skoro masz przychód z roślin, to jesteś automatycznie podmiotem profesjonalnym, więc musisz się zarejestrować" - czyli jak sprzedasz auto, to jesteś dealerem aut, sorry.
W innych krajach: "skoro jestes profesjonalistą, to musisz się zarejestrować". Jesteś? Od tego są inne przepisy, ponieważ nie każdy przychód powoduje z automatu, że jesteś w danej dziedzinie profesjonalistą i nie każdy przychód oznacza konieczność zakłądania firmy (a wtedy się jest profesjonalistą.

Ja rozumiem, że duży zakład ogrodniczy jest profesjonalistą. Ale na tym forum jest wiele osób, które są hobbystami, a nie producentami. A nawet niektórzy producenci (np. rolnicy nie prowadzący firmy) powinni być traktowani jako nieprofesjonaliści. To powiedzmy może być dyskusyjne, ale sprawa do przeanalizowania.

Generalnie jeśli nie masz problemu z tym, że urząd rozszerza swoje kompetencje ponad prawo, to masz do tego prawo. Mnie się to nie podoba.
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piorin mówi jasno. Producent profesjonalny to
Rejestracji w urzędowym rejestrze podmiotów profesjonalnych, będą podlegali m.in. producenci, eksporterzy, importerzy, podmioty przemieszczające określony materiał roślinny na obszarze UE.
Teraz po nowemu rejestracji podlegają tez podmioty które produkują rośliny i sprzedają je w obrębie swojego powiatu tylko detalicznie. Do ter pory były zwolnione. Muszą się teraz zarejestrować ale nie muszą paszportować ponieważ sprzedają odbiorcy końcowemu/nieprofesjonalnemu
Działkowiec hobbysta nie jest profesjonalistą. teoretycznie swojej nadwyżki nie sprzedaje zarobkowo.
Tak samochodem sprzedasz jeden po cenie niższej niż zakupu-luz
Sprzedaż jeden po cenie wyższej niż zakupu-19%podatku
Sprzedajesz kilka samochodów które nie są zarejestrowane na Ciebie robisz obrót ponad 20tyś rocznie- rejestracja firmy.

Jestem Ciekaw kto z Was był na szkoleniu w WIORINIE?
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

forestit pisze:Piorin mówi jasno. Producent profesjonalny to
No, właśnie o to chodzi, że nie do końca ma znaczenie co mówi PIORIN, jeśli jest to jego interpretacja, nie mająca podstawy prawnej. PIORIN nie jest od kreowania prawa, tylko od jego stosowania.
forestit pisze:Sprzedaż jeden po cenie wyższej niż zakupu-19%podatku
To nie prawda. Możesz kupić np. 10 uncji złota i za rok sprzedac z zyskiem 100%, bo ceny złota wzrosły. Nie płacisz 19% podatku.
Możesz kupić rozpadające się auto za grosze i wyremontowac je i sprzedac za wiele więcej, również podatku 19% nie będzie.
Jest nieograniczona ilość przypadków kiedy nie płacimy 19% (czy tam 17%) podatku dochodowego nawet w sytuacji zysku.
Nie mówiąc już o gospodarstwach rolnych, albo takich przypadkach gdzie nawet występuje ciągła "działalność", ale to wciąz nie działalność firmy, mimo, że ciągła - np. wynajem mieszkania. I możesz ich mieć choćby 5 i wszystkie wynajmować. To wciąż nie firma. To wciąż nie jest działalność profesjonalna.

forestit pisze:Jestem Ciekaw kto z Was był na szkoleniu w WIORINIE?
Ja byłem kilka razy w WIORINie w swoim mieście, ale po to, żeby porozmawiać z kierownikami, szkolenia przekazują punkt widzenia PIORIN, który nie jest "idealny". Jest bardzo nieidealny i czasem nie wynikający z Rozporządzenia - wg. mnie oczywiście.
Widzisz Forstit, problem nawet nie jest do końca w jednym egzaminie, ale w tym, co będzie potem. I później. Zgodnie z teoriami biurokracji każdy urząd żyje udowadniając potrzebę swojego istnienia. To nie będzie tak, że te kompetencje i te interpretacje, które sobie nadał i wymyślił będą ostatnimi. To będzie postępować. Nagle okaże się, że do egzekwowania nowego prawa jest potrzebnych więcej urzedników. Oni dostaną różne uprawnienia kontrolne, ale nie tylko. To się będzie napędzać. Znam to z zupełnie innej dziedziny w której dla odmiany ja jestem profesjonalistą (bo w ogrodnictwie jestem tylko hobbystą).
Godzisz się na wejście na taką ścieżkę, masz prawo. Ja nie chcę, jeśli nie muszę. Interpretacja prawa, które chcąc nie chcąc i tak jest, może być wiele przyjemniejsza od tej, zaproponowanej przez PIORIN.
MariuszeK
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2019, o 12:39

Post »

Jak mają się przepisy gdy podzielę rośliny na sadzonki (np.byliny przezimowane) ? Prowadzę tylko punkt detaliczny, mam foliak 150m2 i hoduję ok. 4k.rabatówki do detalu . W PIORIN oznajmiono mi, że nie muszę się rejestrować jako podmiot profesjonalny (choć mogę)jeśli nie będę wystawiał faktur . Wszystko klient końcowy .Co się stanie jeśli wyprodukuję owe bylin?W PIORIN powiedziano mi, że to działalność szkółkarska a co za tym idzie mnóstwo innych papierów.

Pisz poprawnie! Karo
Awatar użytkownika
Dominik z Gdyni
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 21:20
Kontakt:

Post »

MariuszeK, jeśli te rośliny trafiają bezpośrednio od ciebie z punktu sprzedaży stacjonarnej do odbiorcy finalnego który kupuje to od ciebie na miejscu to moim zdaniem nigdzie się nie trzeba rejestrować i nic nie trzeba zgłaszać nawet jeśli to wyprodukowałeś (o czym nikt nie musi wiedzieć) bo nie masz takiego obowiązku (ta forma sprzedaży tzn - bezpośrednia do odbiorcy finalnego - jest zwolniona z paszportowania). Gdy ktoś zapyta i będzie drążył to rośliny masz ze starych zapasów sprzed wejścia w życie ustawy - Polska ustawa wejdzie prawdopodobnie w lutym lub marcu tego roku (przed tą datą, a już na pewno dla roślin które posiadałeś przed 12.2019 nie masz obowiązku mieć dokumentacji skąd one faktycznie są, zresztą trzeba działać rozumnie i reagować na ewentualną kontrolę by się nie pogrzebać). Nie wystawiaj FV dla odbiorców profesjonalnych (innych firm) na rośliny - powołując się na brak możliwości sprzedaży dla firm, wystawiaj jedynie paragony detaliczne (bez wskazania NIP) aby się w coś nie wplątać, wtedy nikt palcem nie kiwnie i nie masz się czym przejmować.
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

MariuszeK pisze:w piorin oznajmiono mi .że nie muszę się rejestrować jako podmiot profesjonalny (choć mogę)jeśli nie będę wystawiał faktur
TO BARDZO CIEKAWE. Cos sie zmienia?

Dla PIORIN dotychczas podmiotem profesjonalnym byl każdy, kto osiaga przychod ze sprzedazy. Czyli Ty nie wystawiajac faktur takze! A tu prosze... mozesz, ale nie musisz??
Dlaczego to tak wazne? Poniewaz jeśli faktycznie nie musisz rejestrowac sie w takiej sytuacji jako podmiot profesjonalny, to znaczy, ze mozesz nawet wysylac przez internet i mozesz nie wystawiac paszportow. Dlatego ze cale Rozporzadzenie (obowiazki z niego wynikajace) dotycza wylacznie podmiotow proefesjonalnych.

Podali jakas podstawe? I kiedy dokladnie o to pytales?
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dominik z Gdyni pisze:wystawiaj jedynie paragony detaliczne (bez wskazania NIP) aby się w coś nie wplątać, wtedy nikt palcem nie kiwnie i nie masz się czym przejmować.
I znowu - rozroznijmy. Jak dla mnie (obecnie) paragon to także działalność profesjonalna. Wiec jeśli wystawiasz paragony, to jestes profesjonalistą, więc dotycza cie wszystkie obostrzenia Rozporzadzenia. Jedyne co, to jeśli wystawiajac paragony dajesz rosliny klientom osobiscie, to nie musisz wystawiac paszportow. Ale jeśli sprzedajesz przez internet - to musisz.
Ale mnie sie wydaje, ze sprzedaz malego rolnika/ogrodnika nie musi niesc za soba rozliczen na paragonach... ?
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominik z Gdyni i Teo44 z was to chyba takie teoretyki bardziej. Coś czuję że chyba bardziej handlujecie niż produkujecie. Paszporty są już od dawna. I były bardziej upierdliwe. Trzeba było iść do piorin prosić o ocenę, zapłacić za nią. Teraz to jest łatwiejsze. Skoro twierdzicie że nie ma podstaw do egzekwowania tego. To zamiast protestować lepiej złóżcie zawiadomienie gdzie trzeba że was nękają.
Monia33
50p
50p
Od: 30 sty 2020, o 15:35

Post »

forestit pisze:Dominik z Gdyni i Teo44 z was to chyba takie teoretyki bardziej.
forestit - może i teoretyki ale akurat muszę przyznać, że mimo, że nie byłam na szkoleniu w Wriorin - to wiem na 100%, że zapisy blednie interpretują. I nie tylko my tak uważamy:
Zibi_41 pisze: nie rozporządzenie Unii Europejskiej jest problemem, lecz jego tłumaczenie i interpretacja. .
Dodam tylko, że Dominik z Gdyni i Teo44, Zibi_41 nie podają żadnych konkretów nad którymi warto byłoby się pochylić -wówczas można by razem pogłówkować. Ja podałam konkretne Artykuły - szkoda, że nie mogę liczyć na to samo. Samo zbijanie mojej wypowiedzi nic nie wnosi do rozmowy a chętnie bym się nad tym zastanowiła i doczytała.
Co do drukowania na kartce też nie jest to tak jak piszesz - rozmawiałeś z kimś? ja tak i mimo, że nie podają żadnego odwołania w Rozporządzeniu to po prostu wolą powiedzieć "Nie nie można bo nie jest to trwały nośnik". Z każdą ale to każdą rzeczą należy prosić ich o wskazanie artykułu , na który się powołują w danej sprawie. Dla nich tez jest to nowe.
Zrozumcie - oni nadinterpretują to rozporządzenie, bo tak ich szkolili i tak przekazują błędnie wiedzę.
Monia33
50p
50p

Post »

Teo44 pisze: Dla PIORIN dotychczas podmiotem profesjonalnym byl każdy, kto osiaga przychod ze sprzedazy. Czyli Ty nie wystawiajac faktur takze! A tu prosze... mozesz, ale nie musisz??
Dlaczego to tak wazne? Poniewaz jeśli faktycznie nie musisz rejestrować sie w takiej sytuacji jako podmiot profesjonalny, to znaczy, ze mozesz nawet wysylac przez internet
Rozumiem, że piorin stoi na stanowisku jakim stoi. Ok - mają do tego prawo mówić jak ich uczono. Trudno, że często błednie.
No to gdzie znaleźliście w Rozporzadzeiu, że "faktycznie nie musisz rejestrowac sie w takiej sytuacji" nawet gdy sprzedajesz przez internet.
Proszę ja już mam:
Artykuł 81
Wyjątki dotyczące bezpośredniego dostarczania użytkownikom ostatecznym
1. Paszport roślin nie jest wymagany w przypadku przemieszczania roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów dostarczanych bezpośrednio użytkownikom ostatecznym, w tym ogrodnikom amatorom.
Wyjątek ten nie ma zastosowania do:
a) użytkowników ostatecznych otrzymujących te rośliny, produkty roślinne lub inne przedmioty w ramach sprzedaży poprzez umowy zawierane na odległość;
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Tylko czym jest umowa na odległość ? dzwoni do mnie klient z Chorzowa czy Katowic, a to już inny powiat, a dokładnie miasta na prawach powiatu i zamawia pięć paletek aksamitki... to umowa na odległość czy nie? Brak sprecyzowanych definicji powoduje bałagan i nadinterpretacje :(
Monia33
50p
50p

Post »

Umowa zawarta na odległość to umowa zawarta z konsumentem w ramach zorganizowanego systemu zawierania umów na odległość, bez jednoczesnej fizycznej obecności stron, z wyłącznym wykorzystaniem jednego lub większej liczby środków porozumiewania się na odległość do chwili zawarcia umowy włącznie

...bez jednoczesnej fizycznej obecności stron, z wyłącznym wykorzystaniem jednego lub większej liczby środków porozumiewania się na odległość...
To też znalazałam w internecie - nie znam rozporzadzenia o umowach na odległość ktoś szperał? Też to moze być nadinterpretacja! Oczywiście.

Ok wiem, że są podnoszone kwestie umowy na odległość, że jest to umowa pomiędzy przedsiębiorcą a konsumentem. Był ktoś u prawnika. Ma jakieś potwierdzenie? cokolwiek? Przytoczcie chociaż artykuł.

Ale chyba celowo zapisali: użytkowników ostatecznych otrzymujących te rośliny, produkty roślinne lub inne przedmioty w ramach sprzedaży poprzez umowy zawierane na odległość;
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”