Hoja,woskownica(hoja) - uprawa, pielęgnacja
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hoja,woskownica(hoja) - uprawa, pielęgnacja
Po 1. Z tego co widzę to hoja carnosa.
Po 2. Wymaga przesadzenia do przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku.
Po 3. Wywal osłonkę, a doniczkę postaw na podstawce.
Po 4. Stanowisko blisko okna, a nie na szafce tuż pod sufitem, gdzie nie dociera praktycznie światło.
Po 5. W żadnym wypadku nie ucinaj bezlistnego pędu, gdyż hoje tak rosną wypuszczają takie pędy, na których z czasem pojawiają się liście. Te pędy też przyczepiają się, np do palika.
Po 6. Ostrożnie z podlewaniem w okresie jesienno-zimowym, w tym czasie dobrze żeby wierzchnia warstwa ziemi delikatnie zdążyła przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Po 2. Wymaga przesadzenia do przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku.
Po 3. Wywal osłonkę, a doniczkę postaw na podstawce.
Po 4. Stanowisko blisko okna, a nie na szafce tuż pod sufitem, gdzie nie dociera praktycznie światło.
Po 5. W żadnym wypadku nie ucinaj bezlistnego pędu, gdyż hoje tak rosną wypuszczają takie pędy, na których z czasem pojawiają się liście. Te pędy też przyczepiają się, np do palika.
Po 6. Ostrożnie z podlewaniem w okresie jesienno-zimowym, w tym czasie dobrze żeby wierzchnia warstwa ziemi delikatnie zdążyła przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuje za odpowiedź w takim opakowaniu ją dostałam, czy przesadzić ją mogę w ceramiczną wysoką doniczkę? I może np stać na podłodze obok drzwi balkonowych? Oczywiście wtedy na paliku czy drabince. to akurat pokój południowy
P.s podziwiam Twoją wiedzę
P.s podziwiam Twoją wiedzę
- norbert76
Może być ceramiczna doniczka, może być plastikowa, ważne żeby był odpływ.
Podobnie nie ma znaczenia czy puścisz na paliku czy puścisz swobodnie z doniczki.
U mnie tak to wygląda:
Więc może stać na podłodze, jak i wisieć na ścianie czy pod sufitem, byle żeby w pobliżu okna.
Podobnie nie ma znaczenia czy puścisz na paliku czy puścisz swobodnie z doniczki.
U mnie tak to wygląda:
Więc może stać na podłodze, jak i wisieć na ścianie czy pod sufitem, byle żeby w pobliżu okna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p
Rozumiem ta szafa w zasadzie jest w pobliżu okna, czy jednak przestawić bliżej okna?
- norbert76
U mnie jak widać przy drugim zdjęciu jedna hoja wisi w odległości około 30 cm od okna, pędy prawie dotykają szyby, a druga w okolicach pół metra. Do około metra może spokojnie stać, byle żeby padało bezpośrednie światło.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p
Tam gdzie teraz jest ,jest ok metr od okna,no może ciut mniej , pokój jest bardzo jasny w dzień i praktycznie wszędzie dociera światło ale pomyślę o przestawieniu ;)
- Arletta
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 paź 2017, o 12:20
- Kontakt:
Powiedzcie mi, czy ja dobrze kombinuję, że Carnosa o kwiatach różowych pachnie bardziej czekoladowo, wręcz przyjemnie i tylko z bliska, a ta o białych kwiatach dusząco, słodko i mocno? Dobrze zaobswerowałam?
Moglibyście doradzić mi co może być problemem mojej Hoji. Podobnie jak wy zaraziłem się urokiem tych roślin stąd chciałem posiadać własny egzemplarz. We wrześniu udało mi się zdobyć dwa fragmenty z końców pędów do ukorzeniania, tak aby miały stożek wzrostu. Po wsadzeniu do wody i odczekaniu około 4-5 tygodni miały już całkiem przyzwoite korzonki, dlatego przesadziłem je do doniczki. Na spód dałem drenaż z keramzytu a na niego podłoże do roślin zielonych. Wszystko by było dobrze, gdyby nie to że od tego czasu hoja stanęła "jak zaklęta". Po prostu nie dzieję się z nią absolutnie nic. Przez ten czas nie urosła chyba nawet pół centymetra. Stoi pół metra od okna o wystawie zachodniej, nawoziłem ją regularnie, zimą oczywiście tylko raz w miesiącu, nie zalewam ani nie przesuszam, podlewam odstałą przegotowaną wodą. Spryskuje ją co jakiś czas. Nie wiem w czym może być problem . Dodatkowo jednej z tych dwóch sadzonek niedawno zżółkł liść zaraz przy stożku. Może wy macie większe doświadczenie jak takiego malucha pobudzić do wzrostu? Bo jak patrze na wasze okazy to można tylko pozazdrościć i zastanawiam się czy doczekam aby moja była chyba 1/10 takiej wielkości
. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki .
. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki .
- norbert76
Nie da się pobudzić. Z jednej strony to uroki tych roślin, a z drugiej masz okres jesienno-zimowy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 11 cze 2018, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzeba czekać przyjdzie czas to ruszy z kopyta, to samo miałem tylko nie zalewaj zbyt mocno wodą.
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Piotrze ja nie jestem hoyowa ale w gąszczu moich storczyków mam ich 6 szt. Swoje uprawiam w keramzycie i pokaże Ci coś co mnie zdziwiło otóż malutka sadzonka (rośnie w 5 cm doniczce), zakwitła na koniec września. Jest to h. thomosonii
Zasilam tylko dolistne.
Zasilam tylko dolistne.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
hoja (Hoja) - identyfikacja
Mam małą hoja carnosa 'Krinkle 8', do niedawna rosła bez problemu, jednak jakiś czas temu zaczęła wypuszczać zniekształcone liście z ciemnymi plamami. Ponadto w tym tygodniu zauważyłam jakby zaczerwienienie na brzegach kilku dolnych liści.
Od kiedy ją mam (ponad rok) nie zmieniałam nic w uprawie: podlewam raz na 2-3 tygodnie, podłoże dla sukulentów wymieszane prawie w połowie ze żwirkiem kwarcowym. Raz pod koniec lata dostała trochę nawozu dla roślin kwitnących.
Co może jej dolegać?
Od kiedy ją mam (ponad rok) nie zmieniałam nic w uprawie: podlewam raz na 2-3 tygodnie, podłoże dla sukulentów wymieszane prawie w połowie ze żwirkiem kwarcowym. Raz pod koniec lata dostała trochę nawozu dla roślin kwitnących.
Co może jej dolegać?
- norbert76
Re: hoja (Hoja) - identyfikacja
Karta pisze: Raz pod koniec lata dostała trochę nawozu dla roślin kwitnących.
Odpowiedź masz w ostatnim zdaniu - ta hoja głoduje. Hoja powinna być regularnie nawożona w sezonie, zwłaszcza że jest posadzona w dość ubogiej mieszance. W tym podłożu powinno być więcej ziemi - stosuję mieszankę 2:1. Wracając do nawożenia, przy jego normalnym stosowaniu, w okresie jesienno zimowym ograniczasz do około raz na 3 - 4 tygodnie. W Twoim przypadku powinnaś już teraz zacząć regularnie nawozić najlepiej mineralnym nawozem do roślin zielonych i jednocześnie zrobić nim kilka dolistnych oprysków.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta