Ostatno kupiłem sobie fikusa lirolistnego i przy zakupie nie przyjrzałem się roślinę i zobaczyłem dziś dziwne przebarwienia/kropki coś w tym stylu. Nie chcę to stracić więc proszę o pomoc.
A tak wygląda ten liść:
I jeszcze od góry
Od kiedy przyniosłam swojego fikusa do domu zaczęły mu opadać (nie całkiem odpadać tylko są skierowane do dołu) dolne liście. To samo dzieje się z górnymi jeśli go dłużej nie podlewałam. Daje mu dość dużo wody. Czy opadanie dolnych liści oznacza że muszę go podlewać jeszcze bardziej czy taka jest już jego natura? Trochę boję się że go przeleje
Został przesadzony jak tylko go przyniosłam do polecanej ziemi uniwersalnej z dodatkiem perlitu z keramzytem na spodzie. Korzenie wyglądały dobrze. Jak nic innego nie wymyśle to może sprawdze raz jeszcze te korzenie, bo ewidentnie mu się coś nie podoba w ogóle nie ruszył ze wzrostem, a stoi pod samym oknem zachodnim (innych za bardzo nie mam )
Witam proszę o pomoc w sprawie rozpoznania powodu choroby lub szkodnika mojego fikusa. Jakiś czas temu zakupiłem kwiat i zaobserwowalem na jego liściach miejsca zdeformowane i pomarszczone. Bardzo zależy mi żeby szybko podjąć jakieś kroki A szczerze mówiąc czuje się bezradny...
Czy może ktoś orientuje się co mu dolega. Bardzo proszę o poradę.
Sprawdź dokładnie czy to co jest na pierwszym zdjęciu się rusza, najlepiej użyć szkła powiększającego. Również sprawdź spód liści, czy te paprochy są lepkie.
Opisz też dokładnie warunki uprawy, stanowisko, podlewanie - jaka twardość, jak często, nawożenie, podłoże - czy był przesadzany po zakupie, do jakiego podłoża, itd...
Witam forumowiczów.
Proszę o pomoc. Mój fikus jest duży około 1.8 metra. Od dołu wyłysiał, ale teraz puszcza nowe pędy. Niestety liście mają suche plamy, a nawet dziury. Co to może być i jak z tym walczyć?
Witam. Mam fikusa dębolistnego od dwóch tygodni. Czy te plamki to coś poważnego ??? Jeśli tak to co to jest i jak z tym walczyć ?
Z góry dziękuję za porady.
Jak już wspomniałem kupiłem go dwa tygodnie temu. Dostawa kurierem. Na drugi dzień przesadziłem do większej doniczki, ziemia lekka przepuszczalna, warstwa drenażowa z keramzytu. Nie stoi na słońcu, podlany do tej pory dwa razy.