Fikus dębolistny/lirokształtny (Ficus lyrata)- pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Fikus dębolistny/lirokształtny
Ostatno kupiłem sobie fikusa lirolistnego i przy zakupie nie przyjrzałem się roślinę i zobaczyłem dziś dziwne przebarwienia/kropki coś w tym stylu. Nie chcę to stracić więc proszę o pomoc.
A tak wygląda ten liść:
I jeszcze od góry
A tak wygląda ten liść:
I jeszcze od góry
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2019, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Od kiedy przyniosłam swojego fikusa do domu zaczęły mu opadać (nie całkiem odpadać tylko są skierowane do dołu) dolne liście. To samo dzieje się z górnymi jeśli go dłużej nie podlewałam. Daje mu dość dużo wody. Czy opadanie dolnych liści oznacza że muszę go podlewać jeszcze bardziej czy taka jest już jego natura? Trochę boję się że go przeleje
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba przesadzić do nowego podłoża, usunąć możliwie jak najwięcej starego i sprawdzić stan korzeni.
Oczywiście jasne stanowisko to podstawa.
Oczywiście jasne stanowisko to podstawa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2019, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Został przesadzony jak tylko go przyniosłam do polecanej ziemi uniwersalnej z dodatkiem perlitu z keramzytem na spodzie. Korzenie wyglądały dobrze. Jak nic innego nie wymyśle to może sprawdze raz jeszcze te korzenie, bo ewidentnie mu się coś nie podoba w ogóle nie ruszył ze wzrostem, a stoi pod samym oknem zachodnim (innych za bardzo nie mam )
- norbert76
W takim razie problem leży w zbyt cyklicznym podlewaniu. Powinnaś fikusa podlewać tak, żeby utrzymywać umiarkowanie wilgotne podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ficus lyrata choroba?? Szkodnik???
Witam proszę o pomoc w sprawie rozpoznania powodu choroby lub szkodnika mojego fikusa. Jakiś czas temu zakupiłem kwiat i zaobserwowalem na jego liściach miejsca zdeformowane i pomarszczone. Bardzo zależy mi żeby szybko podjąć jakieś kroki A szczerze mówiąc czuje się bezradny...
Czy może ktoś orientuje się co mu dolega. Bardzo proszę o poradę.
Czy może ktoś orientuje się co mu dolega. Bardzo proszę o poradę.
- norbert76
Re: Fikus dębolistny/lirokształtny - pielęgnacja, problemy w uprawie
Sprawdź dokładnie czy to co jest na pierwszym zdjęciu się rusza, najlepiej użyć szkła powiększającego. Również sprawdź spód liści, czy te paprochy są lepkie.
Opisz też dokładnie warunki uprawy, stanowisko, podlewanie - jaka twardość, jak często, nawożenie, podłoże - czy był przesadzany po zakupie, do jakiego podłoża, itd...
Opisz też dokładnie warunki uprawy, stanowisko, podlewanie - jaka twardość, jak często, nawożenie, podłoże - czy był przesadzany po zakupie, do jakiego podłoża, itd...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam forumowiczów.
Proszę o pomoc. Mój fikus jest duży około 1.8 metra. Od dołu wyłysiał, ale teraz puszcza nowe pędy. Niestety liście mają suche plamy, a nawet dziury. Co to może być i jak z tym walczyć?
Proszę o pomoc. Mój fikus jest duży około 1.8 metra. Od dołu wyłysiał, ale teraz puszcza nowe pędy. Niestety liście mają suche plamy, a nawet dziury. Co to może być i jak z tym walczyć?
Pozdrawiam
Lidka
Lidka
- norbert76
To są ewidentnie uszkodzenia mechaniczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Norbert. Mam nadzieję, że to tylko to. Niektóre liście są dostępne dla kotów, ale mam też uszkodzone liście poza ich zasięgiem.
Pozdrawiam
Lidka
Lidka
- norbert76
Koty są zwinne i raczej reszta uszkodzeń to też ich sprawka
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Fikus lirolistny(dębolistny)- rozkrzewienie
Czy zna ktoś sposób na rozkrzewienie fikusa lirolistnego (dębilistnego)?
- norbert76
A może opiszesz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, czy mamy wróżyć z fusów? Plamistość liści może być z różnych przyczyn.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jak już wspomniałem kupiłem go dwa tygodnie temu. Dostawa kurierem. Na drugi dzień przesadziłem do większej doniczki, ziemia lekka przepuszczalna, warstwa drenażowa z keramzytu. Nie stoi na słońcu, podlany do tej pory dwa razy.