Kolor ? biały z kremowym wnętrzem
Wielkość kwiatów ? 8-9cm
Zapach ? silny
Wysokość - 0,5m
Zdrowotność w skali - 4
Trwałość kwiatów ? 3 dni
Powtarzalność ? 3
Pokrój ? 2
Ocena ogólna ? 2
Zakupiona w OBI w doniczce. Kto kiedyś kupił róże z OBI w donicy, ten zapewne już wie, że nie warto! Mianowicie, żeby upchnąć sadzonkę do doniczki, ktoś wpadł na ?genialny? pomysł i przyciął korzenie, zostawiając różę praktycznie bez korzeni. Z jednym, głównym, mocno ściętym, kikutkiem. Taką różę i ja kupiłam. Posadziłam tę nędzę do sporej donicy, mocno przycięłam pędy (na 10 cm) i czekałam cały sezon, chuchając i dmuchając. Stała w miejscu przez dwa miesiące, by w drugiej części sezonu, wreszcie trochę ruszyć. Posadziłam biedaczkę do gruntu, ale cały poprzedni sezon bardzo mizernie przyrosła, obdarzając mnie dosłownie kilkoma kwiatkami. Jesienią znów jej zmieniłam miejsce i zobaczymy jak też zniosła tę przeprowadzkę? Moim zdaniem jest bardzo podobna do Winchester Cathedral, co wcale nie dziwi, bo obie pochodzą od Mary Rose. Zdecydowanie wolę Winchester, bo ma ogromny wigor i świetnie powtarza.

25. Golden Celebration ? rok zakupu 2017. Miejsce zakupu ? sklep ogrodniczy.
Kolor ? żółty z jaśniejszymi, zewnętrznymi płatkami
Wielkość kwiatów ? ok.10cm
Zapach ? silny
Wysokość - 1,40m
Zdrowotność w skali - 4
Trwałość kwiatów ? 3 dni
Powtarzalność ? 3
Pokrój ? 3
Ocena ogólna ? 3
Pomimo ostrzeżeń, że ta odmiana ma bardzo wiotkie pędy, zdecydowałam się ją kupić. Niestety okazało się to prawdą. Kupiłam ją w doniczce, bardzo ładną sadzonkę, która kusiła tymi złocistymi kwiatami. No i dałam się zwieść. Nie jestem z niej do końca zadowolona, bo nie dość, że kwiaty bardzo źle znoszą upały, to zawiodła mnie jeśli chodzi o ich ilość i powtarzalność. Pędy ma bardzo wiotkie. Bez podwiązywania leżałyby wszystkie na ziemi. Upały jej nie służą i w takie dni potrzebuje bardzo dużo wody, bo rano ładna, po południu, wszystkie pędy, smętnie wiszą w dół. Krzaczek zbudowała całkiem spory i ładnie się zagęściła, ale kwiatów zbyt mało. Liczyłam na więcej. To będzie jej czwarty sezon i mam nadzieję, że trochę się poprawi, bo to niewątpliwie piękna odmiana. Zdrowie całkiem w porządku, bez żadnych większych problemów.

W duecie z The Mill on The Floss

Tutaj z kolei z drugiej strony ma James Galway

26. Grace ? rok zakupu ? 2014. Miejsce zakupu ? Rosaplant.
Kolor ? pomarańczowo-morelowy
Wielkość kwiatów ? -ok.9cm
Zapach ? dobrze wyczuwalny
Wysokość - 0,6m
Zdrowotność w skali - 4
Trwałość kwiatów ? 3-4 dni
Powtarzalność ? 4
Pokrój ? 3
Ocena ogólna ? 4
Krzaczek należy do moich starszych Austinek. Pomimo swojego wieku nadal jest dość niski. Ubiegłej wiosny zmieniłam jej miejsce. Myślałam, że będzie chorować, grymasić ? nic z tego! Wydaje się być zadowolona ze zmiany miejsca. Wypuściła dwa nowe pędy i bardzo przyzwoicie zakwitła. Łodyżki ma wiotkie, które nie są w stanie dobrze utrzymać kwiatów w pionie. Wymaga podwiązywania. Kwiat o bardzo ciekawym kolorze, kształtem przypomina dalię z ładnie wywiniętym płatkami. Zdrowie również jej dopisuje i poza niskim wzrostem i wiotkimi pędami, nie mam jej nic do zarzucenia.

27.Graham Thomas ? rok zakupu ? 2014. Miejsce zakupu ? Rosarium.
Kolor ? żółty o ciepłym odcieniu
Wielkość kwiatów ? -ok.9cm
Zapach ? dobrze wyczuwalny
Wysokość - 1,60m
Zdrowotność w skali - 4
Trwałość kwiatów ? 3-4 dni
Powtarzalność ? 4
Pokrój ? 4
Ocena ogólna ? 4
Graham, to róża po ?przejściach?. Dwa, albo trzy lata temu, wpadłam na szalony pomysł i przesadziłam ją w środku upalnego lata