Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
Z tego co czytałem to minimalna odległość między drzewkami to 2,5m ale bardziej optymalna to 3-4m.
Pozdrawiam Paweł
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na pewno dużo zależy od ogrodnika, czy chce mocno ciąć, mieć kompaktowe drzewa i stawiać na mniejszy zbiór i jakość owoców czy pozwalać drzewom żyć własnym życiem.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
I dlatego właśnie zmieniam miejsce posadzenia
Sadzić będe w miejscu gdzie brzoskwinie będą mieć pomiędzy sobą po 3,5m, będą tylko w jednej lini i nic nie będzie im przeszkadzać od południa.
Sadzić będe w miejscu gdzie brzoskwinie będą mieć pomiędzy sobą po 3,5m, będą tylko w jednej lini i nic nie będzie im przeszkadzać od południa.
Pozdrawiam Paweł
Witam. Pryskaliście może już Syllitem na kędzierzawość czy jeszcze za wcześnie (a może za późno). Ja lekko zdezorientowany wczoraj prysnąłem. Pąki u mnie już wyraźnie nabrzmiewają.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Miałem pryskać wczoraj przy +8 st.C, ale dzisiaj ma być +10 st.C, zatem dzisiaj wykonuję oprysk lecytyną (Lecitec 25 ml) na kędzierzawość. Od tygodnia widać różowe w pąkach brzoskwiń Kernnechter i nektaryn Fantasia. W związku z ciepłymi zimami zaleca się oprysk najpóźniej na początku lutego.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja swoja wczoraj opryskałam. Wykorzystałam ciepłą (8 stopni)słoneczną pogodę.
Czytałam gdzieś ,ze związku ciepłą zimą ,luty jest dobrym miesiącem na oprysk
Asia
Czytałam gdzieś ,ze związku ciepłą zimą ,luty jest dobrym miesiącem na oprysk
Asia
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Dolnoslonzok dzięki Ci bardzo! Poczytałam, zamówiłam, na przyszły rok spróbuję lecytyny. W tym roku nie mogłam sobie już pozwolić na czekanie na dostawę z opryskiem brzoskwini. Pąki tak wyglądają, co dzień większe
Użyłam to co miałam, jak rok temu syllit.
Do przygotowania oprysk użyłam cieplejszej wody, powietrze też było ciepłe i słoneczko. Trochę późno, brzoskwinia już ruszyła, ale może się uda.
Użyłam to co miałam, jak rok temu syllit.
Do przygotowania oprysk użyłam cieplejszej wody, powietrze też było ciepłe i słoneczko. Trochę późno, brzoskwinia już ruszyła, ale może się uda.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Aguss85, proszę bardzo. Cieszę się, że mogłem pomóc. Moje brzoskwinie wyglądają identycznie, jak Twoje. Różowe pąki już coraz bardziej widoczne. Dobrze, że dzisiaj popryskałem (+10 st.C), bo jutro jeszcze cieplej ma być, ale wiatr huraganowy zapowiadają.
A ja pryskać nie mogę bo u mnie pada, i cholera wie co robić. Raczej będę czekał bo pryskanie na mokro nie ma sensu.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Miałem ten sam problem, co kolega phantom. Ciepło było, ale cały czas padało. Oprysk w takich warunkach nie miał sensu. Opryskałem więc dopiero dzisiaj, mimo wiatru. Poszło chyba ze dwa razy więcej płynu niż przeważnie, żeby dokładnie pokryć drzewa. Pąki nabrzmiały już mocno i nie wiem czy coś to pomoże.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Ja dziś wykonałem oprysk brzoskwini. Jeszcze pąki nie ruszyły, ale pogoda była odpowiednia 10 stopni.
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
skuteczność lecytyny
Ktoś dysponuje jakimiś wynikami badań skuteczności lecytyny w zapobieganiu kędzierzawości ? Pytam z ciekawości, bo niczego takiego nie udało mi się znaleźć w internecie.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
Ja spróbuję opryskać jutro rano, cały dzień ma nie padać, mam nadzieję że to wystarczy bo potem tydzień deszczu. +6, +7 stopni też musi wystarczyć bo na kolejne bezdeszczowe ocieplenie być może będę musiał czekać do połowy marca a to trochę za późno na pryskanie.