Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
-Piotrek-
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lut 2020, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Jestem tu nowy więc zacznę od przywitania się ze wszystkimi :wit Miło mi do was dołączyć.

Od jakiegoś czasu mam problem z moją Monsterą, dlatego postanowiłem się zarejestrować i zapytać czy może wam uda się odgadnąć co może jej doskwierać. We wrześniu w OBI zakupiłem sadzonkę, liście były sprężyste, wyprostowane a pędy proste. Krótko mówiąc - wigoru jej nie brakowało. Roślinę od razu przesadziłem, doniczka z drenażem z keramzytu, podłoże do roślin zielonych z lekkim dodatkiem rozluźniacza. Była nawożona płynnym nawozem do roślin zielonych według zaleceń na opakowaniu. Zimą raz w miesiącu. Podlewam gdy podłoże przeschnie - średnio raz w tygodniu, nie wydaje mi się abym ją przelał. Odkąd ją posiadam wypuściła 3-4 nowe liście. Wszystko było ok, jednak od początku grudnia zaczęła tragić turgor, robić się "rozlazła" a liście lekko powywijane do spodu, niektóre chyba trochę też zbladły. Przestała także jakkolwiek rosnąć czy wypuszczać nowe liście a wcześniej pchały się jeden po drugim. Dodam, że stoi około 80 cm od zachodniego okna :? .
Ktoś ma pomysł co może być przyczyną tej zmiany? Czy może to ja wyolbrzymiam a wszystko jest ok? Załączam zdjęcia. Będę wdzięczny za wszelkie rady ;:173

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wg mnie w zasadzie nie ma się czym martwić.

Jedynie dwie rzeczy możesz poprawić, być podlewasz zbyt małą ilością wody oraz zbyt suche powietrze.
Zwiększ nieco ilość wody zachowując przeschnięcie wierzchniej (mam nadzieję, że nie przesuszasz podłoża całkowicie) oraz jeśli masz w pobliżu grzejnik, powieś na nim nawilżacz wypełniony wodą, a doniczkę z podstawką postaw na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Beata31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lut 2020, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Złamana łodyga ogromnej monstery

Post »

Witam,

Proszę o pomoc. Mamy w pokoju od 20-u lat ogromną monsterę dziurawą. Nigdy nie było z nią żadnego problemu ale prawie rok temu przesuwaliśmy ją do innego pokoju ze światłem przed długimi wakacjami i niezbyt dobrze zabezpieczyliśmy ciężką łodygę, i jak przyjechaliśmy po trzech tygodniach, to ta łodyga była nadłamana. Więc, w panice, wzięliśmy co nam wpadło do ręki czyli drewnianą łyżkę z kuchni i za pomocą szerokiego lepca wyprostowaliśmy i usztywniliśmy tą łodygę mając nadzieję, że się jakoś zrośnie. No, i faktycznie, przez prawie rok jakoś to było - puszczała nawet nowe liście.
Ale teraz nawet nowe liście zaczynają czernieć i te poprzednie też brązowieją. Co mamy zrobić?

Czy można tak po prostu uciąć tę łodygę żeby jakieś oczka puściły nowe łodygi? A co zrobić z tą uciętą górną częścią ? Można ją pokroić na kawałki i zasadzić? No, strasznie się boimy uciąć bo to jest prawie na dole i nie wiemy czy coś wyjdzie poniżej ucięcia.... Ta łodyga ma jakieś 3 cm średnicy. No, i jak ją zabezpieczyć po ucięciu? Posmarować czymś czy zalepić? A będzie ciągła wodę?

No, naprawdę głupio nam tak ściąć głowę naszej monstery...

Czekamy na porady i z góry dziękujemy.

Beata i Marek
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Re: Złamana łodyga ogromnej monstery

Post »

Pokaż zdjęcia tego nadłamanego miejsca i czerniejący kawałek rośliny - ale nie pojedynczy liść. Tak żeby można było ocenić co jej dolega i jak ew ciąć.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monstery dość łatwo się ukorzeniają.
Natomiast czernienie nowych liści oznacza najprawdopodobniej chorobę grzybową.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
peikonlehti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2020, o 09:07

Post »

Cześć!
Przeczytałam już prawie wszystkie strony w tym wątku i chyba mniej więcej już wiem jakie popełniłam błędy, ale jako, że nie mam doświadczenia w pielęgnacji roślin, to chciałabym się upewnić.

Dostałam monsterę 4,5 miesiąca temu (październik). Z 3 listków bardzo się rozrosła, wszystko było z nią ok. Przez większość czasu stała na parapecie północnym, kaloryfery były zakręcone.
Nie przesadzałam jej, bo chciałam poczekać do wiosny, tak więc egzystowała w plastikowej doniczce, w której ją dostałam. Wstawiłam ją do terakotowej osłonki z podstawką i raz w tygodniu nalewałam tam wody by zwiększyć wilgotność powietrza (terakota wchłaniała wodę, więc roślina nie stała w wodzie) poza tym doniczka była mniejsza, więc nie dotykała dna osłonki terakotowej). Podlewałam raz na tydzień/dwa (gdy górna warstwa ziemi była sucha). Czyściłem liście z kurzu raz na miesiąc.

Najmniejsze listki wyrastające z ziemi zaczęły jednak żółknąć. Najpierw jeden, drugi, w tej chwili już czwarty zaczął tracić kolor. Przeczytałam, że to od przelania. Możliwe, że tak było, bo wyjeżdżałam i nalałam jej trochę więcej wody niż zazwyczaj. Przestałam podlewać (ostatnio 2 tyg temu), ale teraz reszta liści - te duże które wcześniej były ładne i sprężyste zaczęły opadać i się zwijać. Czy to znaczy, że wody jest jednak za mało? Na liściach nie ma żadnych plam, nic się złego z nimi nie dzieje oprócz tych paru dolnych żółknących.

W międzyczasie włączyłam kaloryfery w domu, a bojąc się o wilgotność zaczęłam spryskiwać liście przegotowana wodą. Z tego co pisaliście na forum, to nie powinnam spryskiwać w ogóle i teraz to wiem.
Poza tym przeczytałam gdzieś, że monstera nie lubi przeciągów, a moje okna są nieszczelne, więc przestawiłam ją do bardzo słonecznego pokoju od strony południowej, 2 metry od okna. Nic to nie dało.

Dziś wyciągnęłam ją z doniczki żeby sprawdzić czy bryła korzeniowa nie jest przelana - ziemi nie jest jakaś bardzo mokra. Górna warstwa to wręcz wiór, może między korzeniami jest bardziej wilgotna, ale nie wkładałam palców za głęboko w bryłę korzeniową, bo się bałam ją uszkodzić.
Za to niepokoi mnie biały osad na dolnych korzeniach. Czy to choroba grzybowa korzeni? Czy ich gnicie? Domyślam się, że to jednak z przelania.
Co sądzicie?

Wstawiam link do zdjęć bryły korzeniowej:
https://imageshack.com/i/plIqwxGvj

Biały niepokojący nalot na ziemi/korzeniach:

http://imageshack.com/a/img923/7807/Fw0J18.jpg
http://imageshack.com/a/img922/5713/MKBfqV.jpg
http://imageshack.com/a/img923/8467/cThrbD.jpg

Zżółknięte dolne liście:

http://imageshack.com/a/img924/5479/dMqynP.jpg

Oklapłe liście:
https://imageshack.com/i/poYzGX8yj

Nowy listek rośnie, więc chyba jeszcze jest nadzieja:

http://imageshack.com/a/img923/4210/ipjZCp.jpg

Co robić? Zostawić to? Część osób pisała tu, że żółknięcie małych dolnych liści jest naturalne...

Mój plan to przesadzenie. Chcę do tej terakotowej doniczki wsypać keramzyt jako drenaż, a na to Compo Sana podłoże do roślin i palm (torfowe, już wymieszane z perlitem).
Zastanawiam się czy żółknięcie może być też spowodowane brakiem substancji odżywczych? Nawozić?
Jeśli ten białawy nalot to grzyb, to jak postępować? Jak ucinać korzenie? Tak po prostu nożyczkami?

Dzięki za cierpliwość w czytaniu tego przydługiego postu! :)
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2019, o 22:16

Post »

Witam ponownie, jakiś czas temu pisałam tu że względu na problem że swoją monsterą. Miała plamy na liściach które według waszej rady powstały że względu na brak odpowiedniego nawożenia. Od tamtej pory nawozilam ją przy każdym podlewanie jednak plamy są nadal co więcej zauważyłam dziwne czarne kropki na spodniej części liści. Co więcej niektóre (Nie wszystkie) nowe liscie zanim sie rozwinely juz miały czarne fragmenty. Nie wiem co mam robić i w dalszym ciągu liczę na wasza pomoc.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdź czy coś tam nie żeruje, najlepiej użyć szkła powiększającego. Czarne kropki mogą oznaczać grzyby sadzaki, one pojawiają w przypadku obecności szkodników.

peikonlehti
Cóż, rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie. Podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy.
Korzenie są w miarę dobrym stanie, ale ten białawy nalot to pleśń. Oczyść dokładnie ze starego podłoża, korzenie wymocz w roztworze Topsinu na jakieś kilkanaście minut. Potem normalnie posadź. Doniczka powinna być o o około 1 - 2 cm większa od bryły korzeniowej oraz musi mieć otwór odpływowy.
Żadnego nawozu do wiosny.
Jeśli chodzi o podlewanie, to wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Stanowisko oczywiście przy oknie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

Smaga87 - niektóre objawy wskazywać mogłyby na żerowanie wciornastków. Liście do dokładnego przeszukania.

B.
Smaga87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2019, o 22:16

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź, sprawdziłam Ale nie widzę żadnych robaków jednak dziś zauważyłam te czarne kropki także na juce i chamedorze, wszystkie kwiatki spryskalam wczoraj preparatem Substral owadobójcze gdyż taki miałam w domu, jedynie na chamedorze zauważyłam białe robaki Ale skoro te czarne kropki były również na innych kwiatakach podejrzewam że są one wszędzie:( udało mi się zrobić lepsze zdjęcia tych kropek, one bardzo mocno się trzymają Na liściach, do tego dziwnie się świecą, do tego nowe liście juki wychodzą od razu z dziwnymi znakami :( mam nadzieję że oprysk pomorze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kajtek88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2020, o 10:32

POMOCY! Monstera choruje

Post »

Witam,

Moja monstera wypuściła nowy liść. Niestety lekko blady i z czarnymi plamami. Co to może być?
Dodam, ze stoi jakieś 1.5m od okna, podlewana jest co ok. 12 dni i regularnie zraszana. Reszta liści zdrowa.
Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacznij od lektury tego wątku, do którego przeniosłem Twój post a następnym razem korzystaj uprzednio z wyszukiwarki.

Skup się na podłożu oraz pewnie trzeba będzie sprawdzić korzenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Asia0402
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lut 2020, o 09:33

Monstera- co się jej dzieje

Post »

Witam.
Podpowiedzcie proszę co się dzieje mojej Monsterze. Mam się czym martwić ??? Co to za kropki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytaj chociaż kilka, kilkanaście ostatnich stron tego wątku do którego przeniosłem Twój post, a następnym razem korzystaj uprzednio z wyszukiwarki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Asia0402
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lut 2020, o 09:33

Post »

Dzięki,
przeglądałam wątek- i nie widziałam takich plamek u nikogo, dlatego utworzyłam posta.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”