MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
Parę dni temu rozłupałem ostatnią partię rurek. Robiłem na raty bo miałem tego ok 600 szt. (rurek)
Metodą wagową ;) wyszło mi że mam ok 2300 kokonów !
Dla mnie sukces. Zaczynałem w zeszłym roku od 500 kokonów.
Metodą wagową ;) wyszło mi że mam ok 2300 kokonów !
Dla mnie sukces. Zaczynałem w zeszłym roku od 500 kokonów.
Pozdrawiam
alehar
alehar
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lut 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłem kokony, lecz w trzcinie- do samodzielnego rozłupania. Rurek Było około 100 szt, kokonów wyszło 350- trochę słabo, zastanawiam się czy dokupić kokonów. Drzewa owocowe to kilka starych jabłoni, kilka mniejszych, 12 wiśni, 3 stare grusze, 10 śliw.
W rurkach pex może być problem z wilgocią i co za tym idzie z pleśnią. Jest to największy minus formatek z PCV. Przy czym formatki co roku się czyści. Nie wiem jak chcesz rozciąć rurkę pex bez uszkodzenia kokonów.berthold61 pisze:Nienadaje ? pytam bo widzę że one w każdej rurce jaką mam np do winogron czy do suszarki na pranie robią sobie siedziby , chyba jednak zrobie z tych rurek pex .
Przejrzyj wcześniejsze wpisy w tym wątku (z poprzednich lat) na temat trzmieli było już sporo informacji. Sam niedawno wrzuciłem zdjęcie mojego domku dla trzmieli - będę go testował od wiosny.berthold61 pisze:interesuje mnie też jakies siedlisko dla trzmieli bo to niesamowicie sympatyczne stworzonka tylko muszę znaleźć jakies info jak się za to zabrać i jak to ma wygladać i czy to ma być częściowo zakopane itp.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
Trzciny też dam .Luck pisze:W rurkach pex może być problem z wilgocią i co za tym idzie z pleśnią. Jest to największy minus formatek z PCV. Przy czym formatki co roku się czyści. Nie wiem jak chcesz rozciąć rurkę pex bez uszkodzenia kokonów.berthold61 pisze:Nienadaje ? pytam bo widzę że one w każdej rurce jaką mam np do winogron czy do suszarki na pranie robią sobie siedziby , chyba jednak zrobie z tych rurek pex .
Ja chyba czegoś nie wiem co wy wiecie , dlaczego miałbym wyciagać kokony ? myślałem że te pszczółki same sobie radzą , tak nie jest ?
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pszczółki w naturze radzą sobie same. Jednak w sztucznych koloniach które im tworzymy występuje też natężenie szkodników. Jeśli nie wyciąga się kokonów w ciągu ok. 3 lat może nastąpić całkowita zagłada kolonii.
Pozdrawiam Paweł
Jeżeli chcesz aby pszczółek było coraz więcej to musisz o nie zadbać. Dlatego kokony się wydłubuje i czyści. Przy okazji usuwa pasożyty, grzyby, martwe owady etc.
Jeżeli stawiasz na bioróżnorodność to nie musisz tego robić. Tylko wtedy nie nastawiaj się tylko na murarki. W domku zamieszkają również inne owady, często drapieżniki lub pasożyty, które ograniczą rozwój populacji murarek.
Osobiście mam domek dla owadów (wszystkich) oraz domek tylko dla murarek.
Jeżeli stawiasz na bioróżnorodność to nie musisz tego robić. Tylko wtedy nie nastawiaj się tylko na murarki. W domku zamieszkają również inne owady, często drapieżniki lub pasożyty, które ograniczą rozwój populacji murarek.
Osobiście mam domek dla owadów (wszystkich) oraz domek tylko dla murarek.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zaczynałem od 100 zakupionych kokonów 3 lata temu a mam 6300 a oddałem sporo więc przyrost jest ogromny tylko trzeba dać im sporo domków do zapełnienia
Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Pozdrawiam Paweł
-
Zarąbisty domek ja muszę zacząć robić domek w mieście bo mogę się nie wyrobić
Pozdrawiam zagiel
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Z budową domków to ciężka sprawa ja jeszcze nie znalazłem odpowiedniego projektu. Prawie wszystkie, które widziałem nie chronią murarek przed zacinającym deszczem.
-
Im więcej miejsca od krawędzi domku do rurek tym mniejsze prawdopodobieństwo zamoknięcia ja swoje dodatkowo w 5 litrowe pojemniki wkładam .
Pozdrawiam zagiel
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2019, o 10:02
2018
2019
2020 - testować będę ulik z alle... ze styroduru XPS Oczywiście zamierzam go obudować i zadaszyć białą PLEXI, po wszystkim wrzucę zdjęcia.
Pozdrawiam wszystkich miłośników pszczółek.
2019
2020 - testować będę ulik z alle... ze styroduru XPS Oczywiście zamierzam go obudować i zadaszyć białą PLEXI, po wszystkim wrzucę zdjęcia.
Pozdrawiam wszystkich miłośników pszczółek.