Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego
Re: Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego
Karpy można zaszczepić grzybnią, rozkłada drewno w rok, nawet po dużych drzewach. W ziemi będzie próchnica i nie potrzeba żadnego sprzętu. Grzybnię wytwarza chyba firma "poszwald", jak sobie przypominam.
Pozdrawiam
Karol
Karol
Jeśli pień jest w takim miejscu że za bardzo nie przeszkadza i nie jest przesadnie duży to rzeczywiście można zastosować ten sposób z grzybnią, ale jeśli pnie są wielkie (po 40 letnich tujach) i w takim miejscu że przeszkadzają to lepiej je wyrwać i pozbyć się szybciej. Na opakowaniu jest napisane, że rozkład pnia następuje nawet do 3 lat. Sposobów jest kilka i można zastosować taki, który najbardziej pasuje.
Hanna
Usuwałem tak pnie po 60-letnich dębach i jesionach, zajęło to 1,5 roku, przy podwójnej dawce grzybni. Trzeba porządnie naciąć karpę i trzymać w wilgoci. W glebie pozostała ogromna ilość próchnicy, doskonale trzymała wilgoć. W ogrodzie to nie warto sie śpieszyć.
Pozdrawiam
Karol
Karol
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tacca To nie mój warzywnik Ja taki mam dopiero w planach na najbliższy sezon.
Hanna i Karol, czytałem o tej grzybni i się nad nią zastanawiałem ale mam w paru miejscach pieńki w trawniku i koszenie jest uciążliwe przez co muszę je po prostu wyrwać z ziemi jednak w miejscach gdzie pieńki nie przeszkadzają tak bardzo, mam zamiar użyć grzybni i zobaczyć jaki będzie efekt.
Wczoraj udało mi się kupić skrzynie na moje podniesione grządki, dzisiaj przyszła folia do wyłożenia boków ścianek. Jutro albo w sobotę powinna dojść agrotkanina i hydrożel a ok 7 marca powinna do mnie dotrzeć nowa altana więc jak dobrze pójdzie to już w pierwszej połowie marca moja działka mocno się zmieni ! Jestem tak podekscytowany że nawet sobie nie wyobrażacie Teraz powoli mam zamiar jeździć na działkę i oczyszczać skrzynie ze zszywek i pomalować je lakiero-bejcą z zewnętrznej strony. Muszę też zacząć porządkować teren pod grządki. Trzeba zdemontować starą altankę, wyciąć krzaki zdjąć, taras drewniany a później zerwać kostkę brukową. Pracy jest masa ale mam bardzo ambitny plan dokonać dużych zmian w krótkim czasie ! Trzymajcie kciuki
Hanna i Karol, czytałem o tej grzybni i się nad nią zastanawiałem ale mam w paru miejscach pieńki w trawniku i koszenie jest uciążliwe przez co muszę je po prostu wyrwać z ziemi jednak w miejscach gdzie pieńki nie przeszkadzają tak bardzo, mam zamiar użyć grzybni i zobaczyć jaki będzie efekt.
Wczoraj udało mi się kupić skrzynie na moje podniesione grządki, dzisiaj przyszła folia do wyłożenia boków ścianek. Jutro albo w sobotę powinna dojść agrotkanina i hydrożel a ok 7 marca powinna do mnie dotrzeć nowa altana więc jak dobrze pójdzie to już w pierwszej połowie marca moja działka mocno się zmieni ! Jestem tak podekscytowany że nawet sobie nie wyobrażacie Teraz powoli mam zamiar jeździć na działkę i oczyszczać skrzynie ze zszywek i pomalować je lakiero-bejcą z zewnętrznej strony. Muszę też zacząć porządkować teren pod grządki. Trzeba zdemontować starą altankę, wyciąć krzaki zdjąć, taras drewniany a później zerwać kostkę brukową. Pracy jest masa ale mam bardzo ambitny plan dokonać dużych zmian w krótkim czasie ! Trzymajcie kciuki
No ...pracy zaplanowałeś dożo. Będzie się działo. Kciuki oczywiście trzymamy
Hanna
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oj będzie się działo, będzie również trzymam kciuki
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Plany są więc oby udało się je zrealizować
I żeby pogoda dopisała oczywiście
I żeby pogoda dopisała oczywiście
- max1232
- 500p
Dziękuję wam bardzo za dopingowanie ! Powiem szczerze że jestem już tak nastawiony na te prace ogrodowe że nawet jak będzie zimno a nie będzie mrozu, śniegu i nie będzie padało to wejdę już do ogrodu ! W końcu po to urlop zaplanowałem
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mógłbyś spróbować z permakulturą w jednej ze skrzyń np Albo wyłożyć połowę skrzyni obornikiem, posadzić w tym roku dynie żeby obornik lepiej się rozłożył a za rok miałbyś mega fajną próchnicę .
- max1232
- 500p
No właśnie jestem na etapie planowania co i gdzie posadzę i z dynią to nie głupie zwłaszcza że mam hokaido w planach :P Temat z pewnością jest do przemyślenia
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Witaj Seba
Kciuki to i ja od razu trzymam! Fajnie, że masz takie solidne plany także na ten sezon.
Bardzo mi się podoba to Twoje oczko wodne. Zostawiłeś sobie jakieś rośliny z tego starego oczka?
Nie wiem czy zdobywasz zimą dobre Pross.....co ale mają się te najsmaczniejsze moim zdaniem, pojawić od czerwca. Już się nie mogę doczekać! Wiesz, że mięta do środka jest obowiązkowa, a szczególnie taka z własnego ogródka .
Jestem pełna podziwu dla Twoich sadzonek
O hippeastrum dowiadywałam się tu na forum. Elżbietka mi pomogła w pierwszych krokach, tak jak teraz pomaga mi Natalka.
Ono musi mieć pewne etapy w ciągu roku, jeśli się je zapewni to i liście się pojawią i piękne kwiaty.
Od maja idzie to moje do ogrodu, pamiętam o nawożeniu, potem jesienią idzie do chłodnego pomieszczenia - ścinam liście, potem np końcem grudnia przenoszę je do ciepłego i widnego i zaczynam podlewać. Trzy tygodnie i widzisz liście i od razu pąki kwiatowe, A potem tak samo i tak samo. I to działa.
Pozdrawiam
Kciuki to i ja od razu trzymam! Fajnie, że masz takie solidne plany także na ten sezon.
Bardzo mi się podoba to Twoje oczko wodne. Zostawiłeś sobie jakieś rośliny z tego starego oczka?
Nie wiem czy zdobywasz zimą dobre Pross.....co ale mają się te najsmaczniejsze moim zdaniem, pojawić od czerwca. Już się nie mogę doczekać! Wiesz, że mięta do środka jest obowiązkowa, a szczególnie taka z własnego ogródka .
Jestem pełna podziwu dla Twoich sadzonek
O hippeastrum dowiadywałam się tu na forum. Elżbietka mi pomogła w pierwszych krokach, tak jak teraz pomaga mi Natalka.
Ono musi mieć pewne etapy w ciągu roku, jeśli się je zapewni to i liście się pojawią i piękne kwiaty.
Od maja idzie to moje do ogrodu, pamiętam o nawożeniu, potem jesienią idzie do chłodnego pomieszczenia - ścinam liście, potem np końcem grudnia przenoszę je do ciepłego i widnego i zaczynam podlewać. Trzy tygodnie i widzisz liście i od razu pąki kwiatowe, A potem tak samo i tak samo. I to działa.
Pozdrawiam
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witaj To będzie się działo u Ciebie czekam na zdjęcia z niecierpliwością, skrzynia super dobra sprawa te podniesione grządki. Pozdrawiam życzę miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- max1232
- 500p
No więc oficjalnie chyba mogę powiedzieć że ruszyłem z pierwszymi pracami ! stara altanka już jest zdemontowana, taras też, miejsce pod nowy taras i altanę wyłożyłem folią żeby sobie trochę z wizualizować rozmiary i żeby to co pod spodom rośnie chociaż trochę zgniło. Ustawiłem też skrzynki żeby zobaczyć mniej więcej jak to będzie wyglądało. We środę umówiłem się ze znajomymi na wycinkę zbędnych krzewów i drzew na które nie trzeba pozwolenia i będziemy wyrywać korzenie. Planuję na środę też zerwać kostkę brukową ale z tym zobaczymy jak pójdzie. Urlop zaczynam od 2 marca więc będzie trochę czasu na zrobienie tego wszystkiego, oby tylko pogoda dopisała ! W szklarni kiełkuje już pierwsza rzodkiewka, za niecałe 2 tygodnie planuję też wysadzić partię rozsady sałaty. Ahhh, już czuję wiosnę !
Dzisiaj było tak pięknie i słonecznie że zakwitły pierwsze krokusy !
Dzisiaj było tak pięknie i słonecznie że zakwitły pierwsze krokusy !