Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.
Właśnie otworzyłem duże opakowanie nasion marchwi bolero. Jak pięknie one pachną
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Czy uprawiał ktoś może marchew w skrzyniach bądź innego typu pojemnikach (np. spotkałem się w literaturze z uprawą w zwykłych workach z podłożem ogrodniczym)? W ogrodzie, w ostatnich latach marchew plonuje dość kiepsko, w przeciwieństwie do tej którą uprawiałem w skrzyni inspektowej, stąd myśl o uprawie w drewnianych skrzyniach na balkonie wyścielonych folią. Zamówiłem odmianę Flakkese 2 i kolorową mieszankę. W latach poprzednich wysiewałem z miernym skutkiem odmiany: berlińska i 'Nantes'.
Pozdrowienia
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Marchewki w skrzynkach się też ładnie udają.
Wątpie jednak by kolorowe odmiany się udały, bo u mnie podczas suszy wiele w kwiat poszło z takiej mieszanki.
Natomiast w pojemnikach rosły ładnie zwykłe ale nie uprawiałem na większą skale.
Z kolei z podlewaniem jest zabawa ale cos za cos. Jak to się mówi trzeba spróbować i się przekonać.
Wątpie jednak by kolorowe odmiany się udały, bo u mnie podczas suszy wiele w kwiat poszło z takiej mieszanki.
Natomiast w pojemnikach rosły ładnie zwykłe ale nie uprawiałem na większą skale.
Z kolei z podlewaniem jest zabawa ale cos za cos. Jak to się mówi trzeba spróbować i się przekonać.

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Zima łagodna w tym roku. Marchew czerpałem prosto z gruntu. Dzisiaj wykopałem ostatki, podczas przekopywania poletka. Nie jest idealna, ale to właściwie resztki.

Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 200p
Słyszałem, że kolorowe odmiany wykazują wyższą tendencję do pośpiechowatości. Jednak to chyba związane z okresami chłodu podczas wegetacji? Czy susza też w jakiś sposób na to wpływa?BobejGS pisze:Marchewki w skrzynkach się też ładnie udają.
Pozdrowienia
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Taka zima, to nie zima w tym roku i zastanawia się kiedy siać można marchewkę... Czy następny weekend 7/8marca nie będzie za wcześnie? Nasion jeszcze nie mam, więc mogę kupić jakąś wczesną odmianę...
-
- 200p
Ja w weekend mam zamiar wysiać wczesną odmianę do inspektu. Rzodkiewka już wschodzi.
Pozdrowienia
-
- 100p
- Od: 24 lis 2006, o 19:30
Karczowniku, bardzo dziękuję za odpowiedź. Poczytałam i mam ochotę na wszystkie te trzy odmiany: Lenka, Dolanka i Galicja. Ale będę musiała coś wybrać, bo trzy to zbyt dużo 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli pogoda pozwoli, to zamierzam wysiać w najbliższych dniach marchew Napoli F1, a później za jakiś czas Lagunę F1.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Ja w przyszły weekend chciałabym posiać Ambrozję; mam też tę kolorową mieszankę, ale z nią chyba jeszcze zaczekam, może do połowy marca? Zobaczymy, jak będzie z pogodą.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
-
- 200p
Ja z tymi kolorowymi czekam do okolic Kwietnia, jak późną odmianę - skoro obiegowa opinia o nich jest taka, że mają skłonności do pośpiechowatości, co potwierdzają forumowicze 

Pozdrowienia
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Ja po prostu liczę na to, że ciepła wiosna wcześniej przyjdzie
. Jeśli prognozy będą niekorzystne, to też zaczekam. Z drugiej strony, później siana jest zdaje się bardziej zagrożona połyśnicą...

Pozdrawiam słonecznie, Ika
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nantejska polana nadaje się do zbioru dopiero w sierpniu jak podają na opakowaniu?
Hejka,
kupiłem marchewke pierwszy zbiór na opakowaniu jest napisane że siew marzec-kwiecień a zbiór maj-sierpień, jednak podana tam temperatura to 16 stopni, czy warto siać już teraz, gdy jeszcze przymrozki w nocy są?
kupiłem marchewke pierwszy zbiór na opakowaniu jest napisane że siew marzec-kwiecień a zbiór maj-sierpień, jednak podana tam temperatura to 16 stopni, czy warto siać już teraz, gdy jeszcze przymrozki w nocy są?
-
- 100p
- Od: 3 sie 2018, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marchew "Pierwszy zbiór" można siać nawet końcem listopada przed zapadnięciem zimy - choć dobrze jest gdy ta obfituje w opady śniegu tworzące "kołderkę" dla nasion.
W zeszłym roku siałem jeszcze w lutym ten gatunek - bez problemu wyrosła (miała dużo wilgoci, którą nasiona marchwi uwielbiają). dała całkiem dobry plon. Jedynie zaznaczę, że Bytom, na terenie którego mam działkę, jest stosunkowo ciepłym miastem. Okryłem też agrowłókniną przez pierwsze 2-3 tygodnie.
W zeszłym roku siałem jeszcze w lutym ten gatunek - bez problemu wyrosła (miała dużo wilgoci, którą nasiona marchwi uwielbiają). dała całkiem dobry plon. Jedynie zaznaczę, że Bytom, na terenie którego mam działkę, jest stosunkowo ciepłym miastem. Okryłem też agrowłókniną przez pierwsze 2-3 tygodnie.