Wiśnie - jakie odmiany polecacie
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiśnie - jakie odmiany polecacie
Można zaszczepić lub zaokulizować. Ukorzenić się nie da.
Czy laik da radę zaszczepić albo zaokulizować cokolwiek to jest?
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak poczyta na ten temat to zawsze może spróbować - najwyżej się nie uda . W końcu każdy kiedyś był laikiem (tak myślę...). Można też podpytać, poszukać w okolicy, może ktoś w pobliżu umie i zgodziłby się to zrobić.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Tylko muszę mieć inne drzewko gdzie będę mógł te ogonki liści powsuwac pod kore. A tu będzie kłopot. Musiałbym kupić drzewko młode wiśni i po zaszczepiać w nim starą wiśnie.
Pewnie głupio to zabrzmi ale nie mogę tego zabiegu (nazwy nie mogę zapamiętać) zrobić na np śiwce i tam dać wiśnie. Fajnie mięć dwa owoce z jednego drzewka
Pewnie głupio to zabrzmi ale nie mogę tego zabiegu (nazwy nie mogę zapamiętać) zrobić na np śiwce i tam dać wiśnie. Fajnie mięć dwa owoce z jednego drzewka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 sie 2018, o 19:20
Na śliwie nie, ale możesz na czereśni spróbować.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Gdzieś na forum było, że można próbować zrobić sadzonki pół zdrewniałe z wiśni i czereśni. Próbowałem z czereśnią, mi nie wyszło.
Edit: Coś znalazłem ale bardzo mało. klik tam niżej jeszcze jest trochę.
Edit: Coś znalazłem ale bardzo mało. klik tam niżej jeszcze jest trochę.
- mandorla
- 200p
Hmm, może to by była szansa dla mojej umierającej czereśni... Kolejna, obok szczepienia, do którego podchodzę trochę jak pies do jeża .
-
Akurat okulizacja chip budding to najprostsza metoda. Wystarczy bardzo ostry nóż i kawałek plastikowej reklamówki.
- mandorla
- 200p
Oba mam , zobaczymy, jak mi pójdzie. Ryzyko żadne, a w razie powodzenia "wygram" moją czereśnię.
A mógłbyś opisać na czym polega ta metoda ?KamilK02 pisze:Akurat okulizacja chip budding to najprostsza metoda. Wystarczy bardzo ostry nóż i kawałek plastikowej reklamówki.
-
Odeślę do pięknych zdjęć z objaśnieniem zamieszczonych przez Keber klik
Ma ktoś może wiśnię Nefris? Jak naprawdę jest z jej samopylnością bo np. na portalu sadowniczy.pl piszą że jest tylko częściowo samopylna. Ciężko mi wybrać odmianę, wschód kraju więc okres wegetacyjny krótki, dobrze gdyby to była odmiana dość wczesna. I nie panikowała przy wiosennych przymrozkach jak Debreceni. Owa Debreceni wymaga też gleb głębokich, których nie ma w okolicy. Samopłodna bo będzie rosła samodzielnie.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam, mam wiśnię NEFRIS od ok 10 lat. Owocowała dość dobrze mimo braku drugiej wiśni, ostatnio choruje na moniliozę i jeśli sytuacja w tym roku będzie taka że nie zjem żadnego owocu to ją zetnę. Teraz też mam drugą wiśnię, na metce był napis Pandy, ale sok ma ciemny i nie wiem co to za odmiana, raczej z węgierskich, kwitnie obficie, owocuje kiepsko, nie choruje.Jednym słowem coś nie mam szczęścia do wiśni, a tak lubię wiśniankę.
ania1590