Opowieści z Jagieliny

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Opowieści z Jagieliny

Post »

Jakie morze kwiatów! Wow!

Ciekawe jest to, co piszesz o tym szpinaku, mam nasionka ale nie wysiałam w ubiegłym sezonie, bo jakoś nie miałam przekonania.
Teraz chyba wpiszę go na tegoroczną listę siewów ;:108
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Koty nieustannie towarzyszyły mi w pracach ogrodowych i nie tylko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Indiańskie imię Irenki to Ta Która Strzeże Namiotu :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fantastyczne ujęcia zwierzaczków, na trzecim zdjęciu jaki akrobata ;:333
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula, nam wszystkim szpinak malabarski podpasował wybitnie. Teraz będzie już zawsze. :wink: :D
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

No widzisz, a ja miałam 3 rośliny tego szpinaku, każda rosła w innym miejscu - właśnie, żeby sprawdzić, gdzie jej będzie najlepiej, i żadna się nie sprawiła. Fakt, nawet szkodniki go nie chciały ;:306 . Może jeszcze kiedyś dam mu szansę, ale na pewno nie w tym roku.
Fuksje obłędne! ;:167
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, coś mu nie pasowało, mandorla. Szkoda, że się zniechęciłaś, bo on jest tak cudownie bezobsługowy, jeżeli tylko pozwolisz mu się wspinać, że aż wierzyć się nie chce. Dopiero mróz go błyskawicznie ścina, bo w jego pędach i liściach jest mnóstwo wody, są bardzo mięsiste i po ściśnięciu wydzielają specyficzny żel, który ujawnia się też podczas obróbki termicznej, co niektórym nie pasuje. Nam nie przeszkadzało.

Wczesnym latem udało się zagospodarować odrobinę ziemi przy drewutni.
Obrazek

Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Basia fajnie że pokazujesz jak powstaje Twój ogród.Pomidorki w szklarni super, już tęsknię za latem. Zakątek fuksjowy bajeczny. Pięknie kwitną Ci wszystkie.
Na mnie jednak największe wrażenie zrobiło drugie zdjęcie z Twojego pierwszego wpisu. Jest w nim jakaś magia ;:167
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu ale pięknie tam u Was :D Czekam na kolejne fotki z tego sezonu. Ja będę miał w tym roku szpinak malabarski po raz pierwszy, ciekawe jak mi posmakuje ;:224
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Podziwiam warzywnik i piękne plony, ale przede wszystkim ogrom włożonej pracy jaką pokazujesz i o jakiej piszesz - zmiany niesamowite ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasia74, masz całkowitą rację. To zdjęcie jest jednym z moich ulubionych, nazwałam je 'Misty Day'. Mgła może nie należała wtedy do najgęstszych i jak to u nas mawiają: 'nie dusiła koni' :wink: , ale sprawiała, że miejsce stawało się małe, oddzielone od reszty
białawym tumanem, który wygłusza dźwięki, stają się one płaskie, puste i bez echa.

Julek, obiecuję, że postaram się w miarę systematycznie uzupełniać zdjęcia. :wink: Co do szpinaku, spotkałam się tu na forum z opinią, że tyłka nie urywa, ale to kwestia indywidualna, nam bardzo posmakował.

Blueberry, pracy jest mnóstwo, ale wiedziałam o tym, gdy zdecydowaliśmy się na to przedsięwzięcie. Jakoś mnie to nie przeraża. :)

To plony z zeszłego sezonu, w tym roku mam ambicje na większe, bo i piwniczka będzie, by część warzyw na zimę zachować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zobaczymy jak mi posmakuje. Jak nie podejdzie nam, to będzie jako ozdobny, bo ładny jest :) A kiedy go wysiewałaś?
Zbiory pokaźne i pięknie wyglądają. Fajnie jest tak powspominać sezon. Fasolnik też będę mieć. Dobry był? Kiedy siany?
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniałe plony! ;:63 Same pyszności widzę. ;:108
Jestem pod wrażeniem fasolnika. Zastanawiałam się swojego czasu nad jego uprawą, ale ponieważ wydawało mi się, że nie podołam, to na razie skupiłam się na fasolce szparagowej, której jestem fanką.
Może to tylko wrażenie, bo nigdy nie jadałam fasolnika, ale on jest chyba podobny w smaku do fasolki szparagowej, tylko delikatniejszy i bez włókien?

Ach, no i chciałam prosić o nazwę tej ślicznej fioletowej papryki, jeśli można.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julek, szpinak malabarski wysiewałam w kwietniu. Musisz pamiętać tylko o tym, że on nie znosi pikowania. Siewki albo obumierają, albo stoją długo nie rozwijając się. Warto uczyć się na cudzych błędach ;:223 :wink: . Siej od razu do doniczek.
Fasolnik tyłka smakiem nie urywał, w tym sezonie zrezygnuję z niego całkowicie.
Ula, zgadza się, strąki fasolnika nie mają włókien. Te starsze po prostu wysychają i twardnieją, nie nadając się już do konsumpcji. Uprawa nie stanowi większych problemów, zauważyłam jedynie, że w pierwszych tygodniach po wykiełkowaniu bardzo się ociąga z rozwojem, no ale to pewnie dlatego, że nasze wiosenne temperatury mu nie odpowiadają. Później już rośnie, jak wariat. :wink:
Zamówiłam parę dni temu nasiona fasoli mung, bo według tego, co piszą w internetach, jej młode strączki są delikatne i bardzo smaczne. Sprawdzimy, ocenimy...
Ta fotogeniczna papryka na zdjęciach to ODA. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”