O ja głupia, ominęłam dzisiaj (celowo) rejon zagrożony niekontrolowanymi zakupami, a mogłam przecież taka niebieską kupić i na dodatek mieć ją niebieską... Komuś kiedyś kupiona niebieska okazała się być niebieską?Danka11 pisze:We Wrocławiu już są - angielskie, francuskie, z serii niebieskich i najpiękniejsze róże świata.
Z nowości chyba tylko niebieska mocno pachnąca, zrobię zdjęcie przy świetle dziennym.
Na razie tylko 1 regał - nie ma wszystkich kolorów.
Jak kupować to teraz, duży wybor, ładne krzaczki, widać noski, ale jeszcze nie wybujały.
Cena 8,99, niedługo pewnie obniżą, ale rośliny będą w gorszym stanie.
Miałam już nie kupować, ale nie chciałam żeby się zmarnowały, mam 8x2.
Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żadna nie będzie naprawdę niebieska, bo takiej nikt jeszcze nie wyhodował, niestety... Niektóre są takie, powiedzmy, niebieskawe, ale wszystko to są tak naprawdę odcienie fioletu, lawendy, lila...
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- Dlob
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 mar 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brydziasia-zobacz 27 i 28 stronę tego wątku, jest tam między innymi moja " niebieska" parkowa.
Pozdrawiam Daniel.
- Dlob
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 mar 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj skromnie tylko jedna francuska wpadła do koszyka, pod kartonikiem napisane Komtesa. Pamiętam że dwa lata temu z takiej samej wyrosła Papageno. Porządna sadzonka już w donicy na balkonie czeka na przeprowadzkę do ogrodu. Oczywiście miałem już nie kupować "kartoników" ,ale jakoś dziwnym trafem coś mi się to nie udaje
.

Pozdrawiam Daniel.
- mandorla
- 200p
Może i skromnie ilościowo, ale jaka ładna, wielka sadzonka!
Ja mam jednak nadzieję, że wytrwam w postanowieniu niekupowania - już i tak mam za dużo róż w stosunku do miejsca na nie, a najbardziej dobijają te pomyłki, bo co mam potem zrobić z taką różą, która tak naprawdę mi się nie podoba? No przecież nie wyrzucę...
Ja mam jednak nadzieję, że wytrwam w postanowieniu niekupowania - już i tak mam za dużo róż w stosunku do miejsca na nie, a najbardziej dobijają te pomyłki, bo co mam potem zrobić z taką różą, która tak naprawdę mi się nie podoba? No przecież nie wyrzucę...

Nie no to ja wiem, że prawdziwie niebieskiej nie ma, ale widziałam na własne oczy te liliowo-lawendowe i one są cudne. Tylko nie wiem, czy są wśród nich pachnące (trzeba by ponownie przelecieć internet...)mandorla pisze:Żadna nie będzie naprawdę niebieska, bo takiej nikt jeszcze nie wyhodował, niestety... Niektóre są takie, powiedzmy, niebieskawe, ale wszystko to są tak naprawdę odcienie fioletu, lawendy, lila...
Miałam na myśli, czy komuś ta niebieska okazała się być taką z tych niebiesko-podobnych - wyraziłam się za mało precyzyjnie.
Ja już wrzuciłam piękną żółtą i pachnącą w donice jesienią, bo miała być okrywowa, a ona nie dość , że rośnie wysoka, to jeszcze mocno się krzaczy i nijak mi się nie wkomponowała w miejsce. Teraz zastanawiam się komu by ja podarować, bo już powoli rusza ze wzrostem w tej za małej donicy

Ja tam się nie bronię, dbam o linię, to chociaż z różami nie będę się tak całkiem ograniczaćeDorka pisze: O ja głupia, ominęłam dzisiaj (celowo) rejon zagrożony niekontrolowanymi zakupami, a mogłam przecież taka niebieską kupić i na dodatek mieć ją niebieską... Komuś kiedyś kupiona niebieska okazała się być niebieską?

Dzisiaj już nawet tańsze o 1 zł były.
Co do niebieskich róż, to nie wiem czy one w rzeczywistości takie ładne by były.
Moja ubiegłoroczna niebieska była bladolawendowa, a z wielkokwiatowych niebieskich wyrosła ciemnoróżowa, kwiat naprawdę duży i aksamitne płatki. W tym roku kupiłam parkową - na zdjęciu kwiaty ciemnofioletowe, otwarte z żółtym środkiem (na zsjęciu pierwsza z prawej).
Najbardziej niebieska z moich róż to Novalis, podobno posadzona w cieniu i na piachu przyjmuje kolor błękitny, niestety na mojej żyznej patelni kwitnie w kolorze trupio-sinym.

Ja nie dbam o linię jakoś szczególnie, nie mam silnej woli. Kompletnie.
Niestety nie posiadam również elastycznego ogrodu, a ilość doniczek jest już ogromna... No nie dam rady z kolejną....
Dziękuję za zdjęcie, teraz widzę, że trzeba było pójść i popatrzeć. I kupić, bo przecież nie oparłabym się
Nic to, albo jeszcze będą jak się wybiorę następnym razem, albo 'do zobaczenia za rok' ;)
Niestety nie posiadam również elastycznego ogrodu, a ilość doniczek jest już ogromna... No nie dam rady z kolejną....
Dziękuję za zdjęcie, teraz widzę, że trzeba było pójść i popatrzeć. I kupić, bo przecież nie oparłabym się

Nic to, albo jeszcze będą jak się wybiorę następnym razem, albo 'do zobaczenia za rok' ;)
Podpowiedzcie proszę w jakich marketach są teraz róże ? 
A juz doczytałam, w Cerrefur.
To lecę, ale dopiero w poniedziałek. 

A juz doczytałam, w Cerrefur.

- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Elu 151 ja pisałam o markecie Au..chan
- mandorla
- 200p
A ja o Carrefour
. Sa i tu, i tu, pewnie lada chwila pojawią się i w innych sieciach.

-
- 50p
- Od: 6 gru 2015, o 16:18
Dlob dziękuję.
Danka11 mój Novalis w słońcu do 13 jest obrzydliwie trupi.
Nie dość, że dość, że kolor trupi to jeszcze zascha w słońcu i wygląda jak mumia.brydziasia pisze:Dlob dziękuję.
Znośnie wygląda jedynie na tle jasnoczerwonych róż - jak wampir po obfitych łowach.
A to ja się za chwilę wyleczę z niebieskich trupków - dziękuję! Tego mi bylo trzeba.Danka11 pisze:Nie dość, że dość, że kolor trupi to jeszcze zascha w słońcu i wygląda jak mumia.brydziasia pisze:Dlob dziękuję.
Znośnie wygląda jedynie na tle jasnoczerwonych róż - jak wampir po obfitych łowach.
Mój mąż uważa, że róża ma być czerwona, krwisto-czerwona najlepiej. I takie mam 2: Jakaś rabatowa i Lincoln. Obie kartonikowe.
- iwwa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Wspaniała sadzonka. Jeszcze takiej "kartonikowej" nie widziałam
Też bym kupiła, nawet jakbym nie planowała takiego zakupu
Koniecznie ją pokaż jak zakwitnie i w ogóle jak bedzie rosła.
pozdrawiam!

Też bym kupiła, nawet jakbym nie planowała takiego zakupu

pozdrawiam!
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3