Zakładamy ogród warzywny...cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakładamy ogród warzywny...cz.2

Post »

Moim zdaniem zależy o jakie zielsko chodzi, większość chwastów powinno sobie zgnić w ziemi ale np perz będzie miał idealne warunki żeby skolonizować całą grządkę.
W zeszłym roku 3 razy wybierałam perz w tunelu przed posadzeniem pomidorów, później poszła tam agrotkanina a on dalej sobie róśł.
Pozdrawiam, Ewa
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jeżeli tam masz korzenie chwastów wieloletnich np jakieś dzikie jeżyny, rozłogi perzu lub korzenie mniszka, to, niestety trzeba wszystko co do korzonka powybierać. Konieczne widły amerykańskie, będzie łatwiej a szpadlem możesz poprzecinać.
Pozdrawiam! Gienia.
Ziober
50p
50p
Od: 29 sie 2019, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

luis90 pisze:Moim zdaniem zależy o jakie zielsko chodzi, większość chwastów powinno sobie zgnić w ziemi ale np perz będzie miał idealne warunki żeby skolonizować całą grządkę.
W zeszłym roku 3 razy wybierałam perz w tunelu przed posadzeniem pomidorów, później poszła tam agrotkanina a on dalej sobie róśł.
No właśnie perz jest obecny na mojej działce niestety. To może zostawić na razie jak jest i za miesiąc porządnie powybierać to co zostanie czy bez różnicy?
A jeśli chodzi o ten nieszczęsny perz, to grube ściółkowanie coś pomaga u Was?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie kombinuj :D :lol: , musisz wybrać każdy kawałeczek , jeżeli cokolwiek posadzisz i rzucisz jakąś ściółkę to perzowi kompletnie nie przeszkodzi. I na pewno go nie wyplewisz w trakcie wegetacji, bo musiałbyś widłami zryć całą grządkę.
Pozdrawiam! Gienia.
Ziober
50p
50p
Od: 29 sie 2019, o 15:31

Post »

No dobra, to mam plan na niedziele :) dzięki

Swoją drogą w zeszłym roku w maju/czerwcu przykryłem część działki kartonami i na to agrowłóknina (po przekopaniu). Zaglądałem tam niedawno i wygląda na to, że powstrzymało to chwasty a w tym perz.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Na perz to tylko widły amerykańskie i motyka jak do kopania kartofli albo oprysk herbicydami.
Trzeba go się pozbyć przed uprawą warzyw bo w warzywach nie da się go wytępić.
nowalij
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 paź 2019, o 13:44

Post »

Do jakiej głębokości kopać?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale co? Zwykle przekopanie czy wybieranie korzeni chwastów?
Pozdrawiam! Gienia.
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nowalij pisze:Do jakiej głębokości kopać?
Rozłogi perzu występują na głębokości 10 - 15 cm. Nie kopać tylko wzruszyć, podważyć i próbować wyciągać całe kłącza. Mozolna, ale chyba najskuteczniejsza metoda.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ja właśnie wyrywam darń, w której perz też jest w dużej części. Nie wzruszam, tylko widłami podważam i odrywam całą kępę. Później trochę otrząsam, aby więcej ziemi zostało w miejscu wyrwania, a zielonka z korzeniami idzie do taczki. Dzisiaj wyrwałem cztery pełne taczki. Zostało jeszcze cztery razy tyle :;230
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój błąd, z tym wzruszaniem to pisałem o perzu, a myślałem skrzypie (albo odwrotnie).
Masz rację perz to trzeba widłami całe kępy traktować. Dobrze Ci idzie - wytrwałości i powodzenia z resztą.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Perz też można wzruszać i wybierać, ale wtedy, gdy rośnie sam i jeśli nie jest mocno rozrośnięty. Jak są różnego rodzaju dodatki innych traw, lub korzenie są już bardzo poplątane, to jedyne wyjście, to właśnie wyrywanie kępami.
Co roku to samo-powiększanie warzywnika ;:306 To już chyba ostatnie tak duże powiększenie, bo już miejsca nie ma.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

O kurde, nie wiedziałem że taki wątek tutaj jest ! Dobrze że w samą porę znalazłem ! Widzę trochę znanych mi już osób tutaj i oni wiedzą jakie mam plany odnośnie warzywniaka na ten rok ale dla tych z którymi nie miałem przyjemności spotkać się na forum przedstawię swój plan.
Planuję w tym roku zrobić podwyższone grządki w nadstawkach paletowych. 8 sztuk, wysokość ok 40cm(2 warstwy), w środku wyłożone cienką folią do oczek wodnych. Cały ogród warzywny planuję w północno zachodniej części swojej działki(nie planuję tam uprawiać pomidorów, ogórków itd więc mam nadzieję że powinno wystarczyć słońca). To w zasadzie jedyne miejsce w którym mam miejsce na zagospodarowanie pod grządki. Co prawda jest jeszcze kawałek trawnika od strony południowo zachodniej ale niestety nad nim rosną ogromne świerki. Co prawda są mocno podcięte ale mimo wszystko wydaje mi się że warzywom byłoby tam za ciemno i zbyt kwaśna gleba.
Planuję uprawiać:
:arrow: Marchew
:arrow: Sałatę
:arrow: Por
:arrow: Pietruszka korzeniowa
:arrow: Kapusta pekińska
:arrow: Koper
:arrow: Cebula
:arrow: Seler korzeniowy
:arrow: Burak
:arrow: Czosnek
:arrow: Kukurydza
:arrow: Groszek cukrowy
:arrow: Cukinia
:arrow: Szpinak
:arrow: Fasolka szparagowa
:arrow: Dynia Hokkaido
Jeśli ktoś ma jakieś rady/uwagi to bardzo chętnie ich wysłucham. A tak na dzień dzisiejszy prezentują się moje skrzynki, pokryte dwiema warstwami impregnatu i w sumie stoją w miejscu gdzie ostatecznie ma być zrobiony warzywniak ;:131
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”