Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
Jeśli znowu się pojawią, a pojawią to zastosuj Floramite albo Envidor jak uda Ci się jeszcze dostać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sty 2020, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Najgorsze jest to, że pozostawia się uschnięte liście przy roślinie. Wówczas różne choroby mają pole popisu do rozmnażania i rozprzestrzeniania się, jak w tym przypadku chyba to mączniak prawdziwy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Mam problem z moim kwiatem. Coś go dopadło ale ja nie wiem co to jest. W tamtym roku zimował tym samym miejscu i nic mu nie było a w tym roku klapa. Cały krzak jest czymś porazony. Chociaz jest to dziwne, bo na dole jest odnózka, która jest zupełnie zdrowa. Proszę o pomoc co mam robić zeby go nie stracić.
- norbert76
Wg mnie roślina nie do uratowania. Musiała przemarznąć i wdał się grzyb. Ten zdrowy odrost odłącz i posadź do nowego podłoża. Zapewnij jasne stanowisko z temperaturą około 15 stopni i koniecznie zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Natomiast jeśli chodzi o roślinę mateczną, przetnij pęd i sprawdź jakiego koloru jest tkanka. Jeśli nie będzie zielona, to jak napisałem wyżej, już nic nie da się zrobić.
Natomiast jeśli chodzi o roślinę mateczną, przetnij pęd i sprawdź jakiego koloru jest tkanka. Jeśli nie będzie zielona, to jak napisałem wyżej, już nic nie da się zrobić.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No przyznam szczerze, że takiej diagnozy nie spodziewałam się. Zetnę ją i zobaczę co tak jest w środku.
Mój oleander ma już pewnie kilkanaście lat. U mnie jest jakieś 4 lata (spadek po babci). Wygląda jak na zdjęciach. Z tego co wyczytałem dopadła go szara pleśń...tak? Większość liści wygląda jak na zdjęciach. Gdybym miał wyciąć wszystkie chore, zostałoby pewnie z 10% rośliny - czy tak powinienem zrobić?
Oleander zimuje na klatce schodowej w temperaturze 16-17 stopni. Lato spędza na południowym balkonie.
Mam też zeszłoroczną zaszczepkę - również cała w szarej pleśni - da się ją odratować? jak?
Oleander zimuje na klatce schodowej w temperaturze 16-17 stopni. Lato spędza na południowym balkonie.
Mam też zeszłoroczną zaszczepkę - również cała w szarej pleśni - da się ją odratować? jak?
- norbert76
Wg mnie nie jest to szara pleśń, ale albo wciornastki albo przędziorki. Podłóż białą kartkę pod spód liścia i lekko nim potrzep. Jak pojawią się na kartce takie ciemne przecinki, to będą wciornastki.
Natomiast o obecności przędziorków świadczą, takie białe i czerwonawe kropki najczęściej pod spodem liści.
Oględzin dobrze wykonać używając szkła powiększającego.
Wciornastki zwalczasz np. Mospilanem, a przędziorki np. Sanium.
Natomiast o obecności przędziorków świadczą, takie białe i czerwonawe kropki najczęściej pod spodem liści.
Oględzin dobrze wykonać używając szkła powiększającego.
Wciornastki zwalczasz np. Mospilanem, a przędziorki np. Sanium.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wielkie dzięki. Na kartkę coś się sypie, ale nie powiedziałbym że to "przecinki"... udało mi się strącić jednego żywego delikwenta. Starałem się uchwycić na zdjęciu. Był malutki i lekko czerwony. Wklejam też zbliżenie na liść zrobione lepszym aparatem. Po zapytaniu googla wciornastek to to nie był. Wygląda bardziej na przędziorka, racja?
- norbert76
Zdjęcie jest niewyraźne, ale przędziorki przypominają takie małe pajączki. Jeśli był lekko czerwony, to będą to one. Weź szkło powiększające i sprawdź dokładnie liście.
Na przędziorki, jak napisałem kup najlepiej Sanium, Vertimec albo Floramite. Dobrze jest użyć dwóch preparatów naprzemiennie, czyli zrobić dwa trzy opryski każdy w odstępie tygodnia czasu używając obu zamiennie. Wpierw jednym po tygodniu używasz drugiego.
Na przędziorki, jak napisałem kup najlepiej Sanium, Vertimec albo Floramite. Dobrze jest użyć dwóch preparatów naprzemiennie, czyli zrobić dwa trzy opryski każdy w odstępie tygodnia czasu używając obu zamiennie. Wpierw jednym po tygodniu używasz drugiego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok, to przędziorki. Zamawiam Sanium i Floramite. Chyba najlepiej najpierw go przyciąć (i tak teraz na to czas) i dopiero później opryskać?
- norbert76
Tak, w sumie możesz tak zrobić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta