Kawon ( arbuz ) - część 10
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Efekty mojego szczepienia wyglądają obecnie tak. Liścienie mają tendencję do odpadania. Może je uszkadzam wycinając dyni stożek wzrostu. Z metody tradycyjnej nic mi się uchowało. Nie zrosły się i padły. Udało mi się zdobyć klipsy więc spróbuję jeszcze metody na jeden liścień.
Mam jeszcze pytanie do metody japońskiej. Mam je kilka dni trzymać w ciemnym inkubatorze, a co potem? Jak poznać, że już im wystarczy tych ciemności? Potem je wystawić normalnie na światło czy jakoś je hartować? Te moje eksperymenty to mocno na czuja robiłem. Padło ok. 50%. Przy obydwu metodach najgorzej było zaraz po zdjęciu folii.
Mam jeszcze pytanie do metody japońskiej. Mam je kilka dni trzymać w ciemnym inkubatorze, a co potem? Jak poznać, że już im wystarczy tych ciemności? Potem je wystawić normalnie na światło czy jakoś je hartować? Te moje eksperymenty to mocno na czuja robiłem. Padło ok. 50%. Przy obydwu metodach najgorzej było zaraz po zdjęciu folii.
Krzysiek
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoich po prostu nie stawiałem bezpośrednio na parapecie, w kwestii ciemności. Potem możesz postawić na słońce, ale nie zdejmuj folii przez dłuższy czas, zgodnie z instrukcją któregoś z Kolegów. Jeśli więdną liścienie to może zapominasz utrzymywać duża wilgotność w inkubatorze spryskując sadzonki i ścianki? Ja osobiście zawsze zapominam ile czasu siedzą w inkubatorze, więc moja metoda na czuja co do wyjmowania na świeże powietrze wygląda tak, że jak już uznam że długo się inkubują, to wyjmuje i patrzę czy nie zaczyna więdnąć, oczywiście spryskując żeby się stopniowo przyzwyczajały do suchego powietrza poza inkubatorem.
W jakimś filmiku ktoś mówił żeby w tej metodzie ich za mocno nie pryskać, bo zraz może wypuścić korzenie i to nie dobrze. U mnie na pierwszym zdjęciu sadzonka na froncie wygląda jakby tak właśnie robiła. Ciekawe co z niej będzie.
Generalnie mam jeszcze stertę nasion i sporo czasu na testowanie. W końcu i ja się nauczę
Generalnie mam jeszcze stertę nasion i sporo czasu na testowanie. W końcu i ja się nauczę
Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po pierwsze nie wyciągaj za wcześnie z inkubatora - minimum 10 dni. Po drugie nie lej za mocno roślin by woda nie dostala sie do miejsca szczepienia - od razu zgnije, zraz zwiędnie i odpanie i masz po sadzonce. Po trzecie ważne są szczegóły - np. sposób cięcia (kąt). Po czwarte - przy takiej wilgotności konieczna jest ochrona przeciwgrzybowa (pleśń). Po piąte - trening czyni mistrza ;) Po szóste - klapnięte liścienie podkładki nie zawsze oznaczają porażkę.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z ostatnim zdaniem wokana zgadzam sie w 100%.
U mnie w dwoch szczepieniach było tak, że liścienie klaply i za kilka dni uschły, a mimo to szczepienie sie przyjeło.
U mnie w dwoch szczepieniach było tak, że liścienie klaply i za kilka dni uschły, a mimo to szczepienie sie przyjeło.
Piotr
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
W jakiej wielkości doniczkach przygotowywać sadzonki arbuza?
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Wiele osób poleca wysiewać arbuzy pod koniec lutego, na niektórych opakowaniach nasion raz piszą od lutego a innym razem kwiecień.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
To bzdury całkowite! Rozsada posiana teraz będzie zmarnowana i słaba. Według mnie nadawałby się do kosza, a plony wcale szybciej nie będą Połowa kwietnia to optymalny termin wysiewu.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Ciekawe na jakich opakowaniach? Chyba nie polskich. W Hiszpanii czy we Włoszech faktycznie można siać w lutym. W Polsce optymalny termin to połowa kwietnia. I jak już pisali poprzednicy - wcześniejszy wysiew nic nie przyspieszy, tylko osłabi rozsadę i stworzy większe problemy w jej produkcji.brodus pisze:Wiele osób poleca wysiewać arbuzy pod koniec lutego, na niektórych opakowaniach nasion raz piszą od lutego a innym razem
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Polskich, polskich. Też takie cuda widziałam w zeszłym roku. Nawet na popularnych stronach ogrodniczych z poradami się takie byki zdarzają. Nie mam pojęcia, czy osoby, które to piszą, nigdy nie miały z arbuzami do czynienia czy co, ale rzeczywiście wprowadzają w koszmarny błąd. Może w ogrzewanych szklarniach/inspektach tak sieją?
Podobne bzdury piszą, że nie nadaje się zupełnie do wysiewu wprost do gruntu, bo nie dojrzeje. "Guzik prawda".
Podobne bzdury piszą, że nie nadaje się zupełnie do wysiewu wprost do gruntu, bo nie dojrzeje. "Guzik prawda".
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Na opakowaniach tak jest i ludzie tak sieją. W dodatku na Polskich filmikach na YT też polecają taki siew i potem jeszcze pokazują takie wyciągnięte tyczki.