Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze jedno pytanie, uprawiał ktoś lepnicę jako warzywo? Ponoć te liście młode się zjada. widziałam takie nasiona, ale ciekawa jestem, czy ktoś miał, jadł i faktycznie jest to coś lepszego niż np liście mniszka, bo jak nie to szkoda miejsca i posadzę sałatę
Mam jeszcze jedno pytanie, uprawiał ktoś lepnicę jako warzywo? Ponoć te liście młode się zjada. widziałam takie nasiona, ale ciekawa jestem, czy ktoś miał, jadł i faktycznie jest to coś lepszego niż np liście mniszka, bo jak nie to szkoda miejsca i posadzę sałatę
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
arameic....Dzięki za dane na temat kapusty portugalskiej. Nie jestem wielkim wielbicielem zup z surowej kapusty ( stanowczo wolę kapuśniak z kwaszonej!! ) ale posadzę z ciekawości. Zresztą bez paprykowej kiełbasy hiszpańskiej podejrzewam, że zupa byłaby mdła i nijaka. No, ale de gustibus non disputandum.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 mar 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguss85 Rośnie u mnie lepnica rozdęta od lat. Nasiona kupiłam kiedyś z włoskiej firmy nasiennej, pod nazwą stridoli. Dopiero jak wyrosła zdałam sobie sprawę, że chodziło o naszą rodzimą roślinę
W smaku nie zachwyca. Ot zielenina bez większego wyrazu.
Jednak uprawiam ją dalej bo ma kilka plusów:
- jest trwałą byliną
- jest samowystarczalna
- rusza się bardzo wcześnie
Dzięki temu mogę wczesną wiosną zebrać kilka garści zieleniny, wtedy gdy jeszcze nie ma szpinaku i innych zielonek.
Potem daję jej spokój przez lato i przycinam nisko w okolicach lipca.
Czasem jeszcze coś podskubię jesienią.
W smaku nie zachwyca. Ot zielenina bez większego wyrazu.
Jednak uprawiam ją dalej bo ma kilka plusów:
- jest trwałą byliną
- jest samowystarczalna
- rusza się bardzo wcześnie
Dzięki temu mogę wczesną wiosną zebrać kilka garści zieleniny, wtedy gdy jeszcze nie ma szpinaku i innych zielonek.
Potem daję jej spokój przez lato i przycinam nisko w okolicach lipca.
Czasem jeszcze coś podskubię jesienią.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Miałem nie wysiewać ale w poszukiwaniu nasion cebuli, wpadły mi w ręke i pomyślałem a co tam i wysiałem resztke 5ciu nasion. Skiełkowały dwa.
- Misiek98
- 100p
- Od: 6 lip 2016, o 20:18
Nie wie ktoś co to może być za roślina, babcia mi opowiadała, że sadzili ją jeszcze przed wojną niewielkiej wysokości krzaczek ( jakieś 30 cm ) liście podobne do papryki, miało jasne, słodkie, okrągłe owoce wielkości winogron, jak dobrze dojrzałe to różowawe, raczej pojedyńcze( nie w żadnych kiściach czy coś i bez osłon jak miechunka ) i podobno suszyli te owoce i stosowali jak rodzynki
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Przyszło mi na myśl, że mogła to być jakaś roślina
z rodziny psiankowatej.
Ale nie kojarzę takiej o jadalnych różowych owocach.
Np psianka koralowa ma mini pomarańczowe
'pomidorki' ale one są trujące.
z rodziny psiankowatej.
Ale nie kojarzę takiej o jadalnych różowych owocach.
Np psianka koralowa ma mini pomarańczowe
'pomidorki' ale one są trujące.
Pozdrawiam Anna
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Na starej działce rosły mi dziko dziwne psianki podobne do opisanej ale owoce miały wielkości wiśni i błyszcząco czarne. Sąsiad twierdził, że Rosjanie robią z tego konfitury bo owoce po dojrzeniu są bardzo słodkie. Nie miałem odwagi spróbować...Może te różowe były jakąś odmianą tej mojej? Tyle lat już upłynęło więc zapomniałem nazwy...
Kapusta palmowa, olbrzymia,dwurząd wąskolistny
Witam .Od dawna obserwuje Wasze forum, czytam, uczę się, poznaje nowinki. Dzisiaj postanowiłam napisać, poniewaz mam pytanie.
Zostałam obdarowana nasionami dla mnie dosyć egzotycznymi , troszkę o nich poczytałam ale chciałabym wiedzieć więcej.
Może więc znajdę tu kogoś kto uprawiał Kapustę palmową ,Kapustę olbrzymią liściową lub Dwurząd wąskolistny.
Warto uprawiać czy też nie ?
Zostałam obdarowana nasionami dla mnie dosyć egzotycznymi , troszkę o nich poczytałam ale chciałabym wiedzieć więcej.
Może więc znajdę tu kogoś kto uprawiał Kapustę palmową ,Kapustę olbrzymią liściową lub Dwurząd wąskolistny.
Warto uprawiać czy też nie ?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: Kapusta palmowa, olbrzymia,dwurząd wąskolistny
Dwurząd Wąskolistny posiadam. Inaczej rukola. Kwitnie na żółto , zimuje w gruncie, sama się rozsiewa.
Mam ją w kilku miejscach, pozwalam jej się rozsiewać , nie tępie jej, bo ją uwielbiam.
Kiedyś myślałam , ze to rukola, ale dwa lata temu dowiedziałam się ze to właśnie dwurzad. Jak kwitnie, bardzo ładnie pachnie. Nie mogłam się zorientować co mi tak przyjemnie pachnie, a to właśnie moja rukola. Warto ją posiać. Nasiona wysiej w miejsce docelowe, bo nie lubi przesadzeń .dobrze jej robi półcień , ale w słońcu tez daje radę. Doskonały dodatek do sałatek
Asia
Mam ją w kilku miejscach, pozwalam jej się rozsiewać , nie tępie jej, bo ją uwielbiam.
Kiedyś myślałam , ze to rukola, ale dwa lata temu dowiedziałam się ze to właśnie dwurzad. Jak kwitnie, bardzo ładnie pachnie. Nie mogłam się zorientować co mi tak przyjemnie pachnie, a to właśnie moja rukola. Warto ją posiać. Nasiona wysiej w miejsce docelowe, bo nie lubi przesadzeń .dobrze jej robi półcień , ale w słońcu tez daje radę. Doskonały dodatek do sałatek
Asia
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie niepozorne ogrodowe roślinki mają więcej zapachu i smaku
no i witaminek wszelakich niż wypasione chemią zielsko z supermarketu!
no i witaminek wszelakich niż wypasione chemią zielsko z supermarketu!
Re: Kapusta palmowa, olbrzymia,dwurząd wąskolistny
Wyczytałam że Rukola właściwa(roketa siewna ) ma kwiaty brudno-biało i pędy silnie owłosione.Pelasia pisze:Dwurząd Wąskolistny posiadam. Inaczej rukola. Kwitnie na żółto , zimuje w gruncie, sama się rozsiewa.
Asia
Miałam ja w ubiegłym roku ale nie zwróciłam na to uwagi. Dwurząd ma kwiaty żółte i łodyżki mniej owłosione.Tak je można rozpoznać bo poza tym są podobne Zaniepokoił mnie jednak jeden artykuł w którym pisze że dwurząd jest trujący.Skoro jednak Twoje rośliny mają kwiaty żółte a ty ja zjadasz i żyjesz to i ja chyba ten Dwurząd polubię, tym bardziej jeśli lubi półcień.
Dziekuje