Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

arameic nie wiem czy zauważyłaś, bo wątek długi, z tego pędziku w wodzie to wyrosło viewtopic.php?p=6233098#p6233098
Smaga87 zostaw, obcięcie nic nie da, bo ew puści z tego 'białego' pędu i dalej będą 'białe' albo - jak pisała arameic - nic nie wypuści. Poczekaj, może coś z korzeni odbije.
Ja nie cięłam i nie wysyłałam. Swojej zwykłej urwałam przy przesadzaniu ukorzenione kłącze z liśćmi, czyli taki gotowiec to był.

arameic cudna ta Twoja ;:333
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

yanina_19, hahaha, racja ;:306 , toż to już po ptokach... Dzięki za naprostowanie ;:180 . Ja swoją cięłam po raz drugi, tym razem mocno. Zauważyłam, że w miejscu jednego cięcia, wypuszcza mi teraz dwa (!) odrosty i bardzo mnie to cieszy, bo do tej pory tylko szła w górę, nie na boki. :tan
x-y - 19
---

Post »

Coś tak czułam :lol:
arameic pisze:w miejscu jednego cięcia, wypuszcza mi teraz dwa (!) odrosty
No to super, ale nie życzę Ci tego co u mnie wyszło, w razie czego trrach, u mnie wszystkie stare (białe) liście na straty, z resztą widać. To co w wodzie to z pąka ze środkowego zdjęcie. Po co ja to teraz ukorzeniam? Bez sensu :lol: , ale chyba tylko doświadczalne viewtopic.php?p=6233177#p6233177
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

Na mojej rośłinie nie ma ani jednego białego liścia, jednak gdyby się nawet taki trafił, to jest szansa, że przy takiej masie moja panienka da radę go wykarmić. :wink: :D
x-y - 19
---

Post »

Żeby to chodziło o wykarmienie :) One nie mają wystarczającej ilości chlorofilu i umierają. Co ja się nakombinowałam z temperaturą, światłem..nic nie pomogło. Roślina albinos w naturze nie ma szans.
chardonnays
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2019, o 18:45

Post »

Witam, przeszukałam cały wątek ale nie znalazłam interesujących mnie odpowiedzi. Dostałam monstere i postanowiłam ją od razu przesadzić, przy okazji obcinając jej wszystkie powietrzne korzenie, błędnei zakładając, że są zbędne... Polak mądry po szkodzie, więc jak już to zrobiłam, zaczęłam czytać o tej roślinie w internecie no i dotarła do mnie groza sytuacji. Moje pytanie jest takie, czy ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem, czy da się jakoś uratować roślinę? Dodam, że zrobiłam to trzy dni temu i monstera wygląda tak jak ją dostałam, bez zmian. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monstera należy do roślin, które posiadają korzenie powietrzne i służą jako wsparcie dla korzeni właściwych, pobierając wilgoć z powietrza. Jeśli monstera ma te ostatnie w dobrym stanie, nie powinno odbić się to mocno na jej kondycji. Jednak nie można całkowicie wykluczyć, że tego w jakimś stopniu nie odchoruje.

Obawiam się z kolei zbyt mało przepuszczalnego podłoża, widzę że standardowo posadzona została do samej ziemi, a powinna być mieszanka ziemi i rozluźniacza (żwirku albo perlitu). Doniczka ma odpływ?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
juliakm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2020, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej, ostatnio moja monstera wygląda coraz bardziej mdło, liście się zwijają i w dodatku są "oklapłe". Nie sądzę, żeby była to kwestia przelania czy przesuszenia (podlewam ją raz na 7-10dni). Jakiś czas temu przesadziłam ją do nieco większej doniczki, poprzednia była już zbyt mała i ziemia wydawała się lekko jałowa. Mam jednak wrażenie, że nie wiele to zmieniło.
Na liściach zauważyłam brązowe plamki/placki, zaczęłam się zastanawiać czy nie są to tarczniki. Poza tym na łodygach tuż przy liściu zaczęły pojawiać się jakby płaskie wypustki/ podłużne prążki. Na początku wydawało mi się to normalne, ale ok 3 tyg temu dostałam nową, starszą monsterę, która podobnych zmian nie miała. Natomiast niedawno również zaobserwowałam u niej te płaskie prążki na górnej partii łodygi, wydaje mi się, że zaczynają być coraz bardziej widoczne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę podstawowy błąd - posadziłaś do samej ziemi, a powinna być mieszanka ziemi i rozluźniacza w proporcji nawet 2:1. Bez tego, podłoże z czasem zbija się w jedną bryłę, wolniej przesycha, co z czasem może skończyć się uszkodzeniem korzeni. Przesadź jeszcze raz do właściwego podłoża, unikniesz problemów w przyszłości.
To co widzę na zdjęciu nr. 2, to faktycznie tarczniki. Przemyj miejsca gdzie występują szkodniki albo rozcieńczonym spirytusem albo niewielką ilością oleju. Odczekaj dobę, weź szczoteczkę i zbierz widoczne tarczki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
juliakm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2020, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo! Mam jeszcze tylko pytanie czy te podłużne kreseczki na górnej części łodygi, niedaleko liścia to również tarczniki?
niżej więcej zdjęć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-y - 19
---

Post »

juliakm, o kondycji Twojej mostery się nie wypowiem, coś z nią jest nie halo..więdnie ? Może ma uszkodzone korzenie? Jak przsadzałaś było wszystko ok?

Ale pytasz o 'wypustki' kreseczki' itp na ogonkach. To geniculum - takie specjalne miejsce i specjalnie zbudowane, dzięki któremu liść 'ustawia się' do światła. To wg mnie nie są żadne tarczniki. to trwałe ślady spowodowane prawdopodobnie niedoświetleniem rośliny.
Tu możesz pooglądać to charakterystyczne miejsce https://www.google.pl/search?q=geniculu ... Xpeo3dzGpM

Twoja monstera ma na liściach jakieś czarne drobne kropki, być może jakiś szkodnik tam żeruje?? Ja nie widzę, ale ew potraktowałbym Mospilanem. Tylko główny problem jakby w czym innym, ona więdnie.
Aliczee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2020, o 12:52

Post »

Cześć wszystkim!
Postanowiłam się zwrócić do Was z pytaniem i nadzieją, że będziecie w stanie określić problem naszej monstery :)
Monstera rośnie u nas w mieszkaniu dość szybko i do tej pory nie było problemów. Zauważyliśmy jednak, że w jednym "wykluwającym" się liściu oraz na jednym już rozwiniętym pojawiły się czarne plamki (na zdjęciach). Z czego może wynikać ten problem i co możemy z tym zrobić? Będę wdzięczna za pomoc w diagnozie!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Ala
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia nie do końca są wyraźne, ale z tego co widzę, to mogą być uszkodzenia mechaniczne które powstały wskutek zbytniego ściśnięcia liścia w pochwie liściowej. Podczas rozwijania się liścia, następują mikropęknięcia które obsychają.
Jeśli na pozostałych liściach nie ma żadnych plam, to może nie być nic poważnego. Niemniej polecam lekturę wątku albo przynajmniej kilkanaście ostatnich stron w kwestii prawidłowej uprawy i pielęgnacji. Istotne jest właściwe, przepuszczalne podłoże, mieszanka ziemi i żwirku, nie wiem czy po zakupie monstera była przesadzana.
Również właściwe podlewanie oraz stanowisko. Dobrze byłoby ew. zajrzeć delikatnie do korzeni, czy wszystko z nimi jest w porządku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”