Laurencja
Re: Laurencja
Piękna, nawet nie wiedziałam, że jest biała 

Ja też nie. Spodziewałam się jasno fioletowej. Dlatego pytam, jakie kwiaty wyszły z legutkowych. Ja miałam Rekwiatu i o ile inne ich nasiona były bezproblemowe, to z laurencją to była dłuuuuuga droga.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W ubiegłym roku pierwszy raz zakupiłam na targu sadzonki.
Pięknie kwitły i bardzo zachwyciły mnie te niebieskie kwiatuszki w kształcie gwiazdek.
Zebrałam nasionka, wysiałam jakiś tydzień temu i ku mojej wielkiej radośći, zaczynają wschodzić

Pięknie kwitły i bardzo zachwyciły mnie te niebieskie kwiatuszki w kształcie gwiazdek.
Zebrałam nasionka, wysiałam jakiś tydzień temu i ku mojej wielkiej radośći, zaczynają wschodzić

- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
W donicy.
Nie wiedziałam że są jeszcze Pink i White
Nie wiedziałam że są jeszcze Pink i White

Viola K, czy mogłabyś napisać w jaki sposób pikować laurencję? Nigdy nie miałam tej roślinki, a bardzo mi się podoba i chciałabym wysiać nasiona, nie wiem tylko co później...?
Czy pikuje się kępkami, czy też pojedynczo i jak później się rozsadza (mam na myśli doniczkę)? Sadzić w donicy kilka sztuk, czy pojedynczą roślinę? Pytania banalne i pewnie oczywiste, lecz nie znam jeszcze laurencji i nie wiem jak mocno się rozkrzewia.
Gdyby ktoś inny mógł mi odpowiedzieć na pytania, to też bardzo proszę.

Gdyby ktoś inny mógł mi odpowiedzieć na pytania, to też bardzo proszę.

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Rośniemy w siłę. Jeszcze trochę i będzie można pikować

ariael, posiałam laurencję pierwszy raz i robię to podobnie do lobelii.
Będę pikować kępkami do doniczek a potem (w maju) wysadzę na miejsce stałe.

ariael, posiałam laurencję pierwszy raz i robię to podobnie do lobelii.
Będę pikować kępkami do doniczek a potem (w maju) wysadzę na miejsce stałe.
tulipanka, bardzo dziękuję.
Myślałam, że już nikt mi nie odpowie...
Bardzo ładnie rośnie Twoja laurencja. Jak podrośnie, chętnie zobaczę kolejne zdjęcia.
Z lobelią mam już doświadczenie, więc idąc za Twoją podpowiedzią również z laurencją powinno mi się udać.

Bardzo ładnie rośnie Twoja laurencja. Jak podrośnie, chętnie zobaczę kolejne zdjęcia.
Z lobelią mam już doświadczenie, więc idąc za Twoją podpowiedzią również z laurencją powinno mi się udać.

- Viola K
Viola K, dziękuję.
Jaka już duża Twoja Laurencja.
Wzorowe okazy! Moja wysiana, ale jeszcze nic się nie pokazało. Mam nadzieję, że nie jest za późno na to, by jeszcze wyrosła.
To ciągle mało popularna roślinka i ciężko kupić nasiona, stąd też poniekąd moje opóźnienia z wysianiem. Uparłam się na tę Laurencję, czas pokaże czy było warto.

To ciągle mało popularna roślinka i ciężko kupić nasiona, stąd też poniekąd moje opóźnienia z wysianiem. Uparłam się na tę Laurencję, czas pokaże czy było warto.
Fotki mojej Laurencji wysianej w marcu z nasion.
Pierwsza z końca kwietnia, przed pikowaniem:

Drugie zdjęcie zrobione dzisiaj. Wydaje mi się, że roślinki dobrze rokują, mam nadzieję, że wkrótce przekonam się jak będą krzewić się i kwitnąć na balkonie.

Pewnie dla większości ogrodników, to takie nic, ale ja lubię delikatne kwiaty.
Pierwsza z końca kwietnia, przed pikowaniem:

Drugie zdjęcie zrobione dzisiaj. Wydaje mi się, że roślinki dobrze rokują, mam nadzieję, że wkrótce przekonam się jak będą krzewić się i kwitnąć na balkonie.

Pewnie dla większości ogrodników, to takie nic, ale ja lubię delikatne kwiaty.

- Viola K
ariael tak, moje już dawno w gruncie, jedną doniczkę zostawiłam w szklarni ona już kwitnie.
Twoje piękne są, trochę za gęsto, będziesz je pikować do gruntu ?
Twoje piękne są, trochę za gęsto, będziesz je pikować do gruntu ?
Ta roślina najlepiej prezentuje się i kwitnie w pojemniku, gdyż w czasie kwitnienia wydłuża się i zwisa, w gruncie po deszczu może się położyć.Należy ją traktować jak lobelię zwisającą.Może być posadzona dość gęsto, nie przeszkadza jej to w dobrym kwitnieniu.