Pietruszka ( korzeniowa i naciowa)
- DorotaH
- 50p
- Od: 23 lut 2020, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pietruszka ( korzeniowa i naciowa)
Ja też dzisiaj posiałam pietruszkę naciowa i zwykła, nasionka miałam ok, to dam znać jak u mnie wzejdzie, to sobie porównawsz 

Pozdrawiam, Dorota
Stare chińskie przysłowie mówi: Nie podchodź do byka od przodu, do konia od tylu, a do idioty... w ogóle.
Stare chińskie przysłowie mówi: Nie podchodź do byka od przodu, do konia od tylu, a do idioty... w ogóle.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzeju pietruszka szybko traci zdolność kiełkowania. Może się okazać, że wysiać będziesz musiał ponownie. Mimo to okryj grządkę włókniną. Trzymam kciuki, żeby wschody były szybkie i równomierne
Rebeko czy później przesadzasz siewki do gruntu? Nie rozdwaja się im korzeń?
Rebeko czy później przesadzasz siewki do gruntu? Nie rozdwaja się im korzeń?
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2012, o 19:56

Gigante d'Italia i Festival to odmiany naciowe, te chyba nawet lepiej uprawiać z rozsady niż siewu.
Ewa
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Zrobiłam eksperyment z kiełkowaniem pietruszki korzeniowej. Siedziała ok. 10 dni na kaloryferze w wilgotnym ręczniku papierowym i puściła spore kiełki. Wczoraj wsiałam ją do gruntu i okryłam włókniną. Jakie macie doświadczenia z tak sianą pietruszką ? Czy oprócz wcześniejszych wschodów różni się czymś od tej sianej bez podkiełkowania? A może nie ma żadnej różnicy i rosną w takim samym tempie?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Efekt dodatni będzie, jak zapewnisz wilgoć i temperaturę, bo to jeszcze różnie może być z tą pogodą. Z włókniną to dobry pomysł, ja też okrywam po wysiewie, są wyrównane wschody.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Wczoraj wysiałam korzeniową Halblange; naciową mam w domu w małej doniczce; a w gruncie od zeszłego roku naciową która zimuje.
Ile rzędów korzeniowej wysiewacie? U mnie jeden rząd to tak ok. 3,5 m długości będzie.
Ile rzędów korzeniowej wysiewacie? U mnie jeden rząd to tak ok. 3,5 m długości będzie.
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
A mnie się pietruszka w ogóle nie udaje
Naciowa w doniczce to i owszem wyrośnie.
Ale w gruncie czy to naciowa czy korzeniowa to za żadne skarby. Wykiełkuje , potem chwilę porośnie... a potem nagle usycha .
Nie mam gryzoni typu nornice.
Ktoś podpowiedział mi że to mrówki dobierają się do delikatnych korzonków. Czy ja wiem ? Dwa lata temu owszem po wyjęciu całej suchej pietruszki powychodziły czarne mrówki. Ale w zeszłym roku mrówek nie miałam a i pietruszka nie urosła.
Część posiałam w tunelu foliowym a część poza nią na otwartej przestrzeni.
Poradźcie coś.

Naciowa w doniczce to i owszem wyrośnie.
Ale w gruncie czy to naciowa czy korzeniowa to za żadne skarby. Wykiełkuje , potem chwilę porośnie... a potem nagle usycha .
Nie mam gryzoni typu nornice.
Ktoś podpowiedział mi że to mrówki dobierają się do delikatnych korzonków. Czy ja wiem ? Dwa lata temu owszem po wyjęciu całej suchej pietruszki powychodziły czarne mrówki. Ale w zeszłym roku mrówek nie miałam a i pietruszka nie urosła.
Część posiałam w tunelu foliowym a część poza nią na otwartej przestrzeni.
Poradźcie coś.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Ja po prostu kupiłam sadzonkę i rośnie. Potem dołożyłam drugą. Ładnie rośnie. Taką samemu to z nasionek jakoś mi nie wyszło, a Pan sprzedawca sadzonek twierdzi, że to proste. On chyba ma rękę po prostu - zielony kciuk.
- DorotaH
- 50p
- Od: 23 lut 2020, o 18:03
Andrzeju, moja pietruszka wzeszła w gruncie pod flizeliną bez podlewania po miesiacu
. Ekspresowy wynik to nie jest ale ważne, że wzeszła.

Pozdrawiam, Dorota
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Moja wysiana 20.03 wyszła przedwczorajErazm pisze:Pietruszkę naciową wysiałem dziś do gruntu. Po jakim czasie powinna powschodzić? Pytam dlatego gdyż nasiona były po terminie ważności.
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
Ile czasu taka pietruszka potrzebuje by zacząć wychodzić z ziemi ???
Wysiana do doniczki pod koniec zimy fajnie sobie rośnie i co rusz to korzystam z niej w kuchni.
Ale to tylko doniczka a pietruszka systematycznie znika.
Chce mieć dużo pietruszki ! W przyszłym roku wysieję chyba tylko do doniczki takiej długiej balkonowej.
Wysiana do doniczki pod koniec zimy fajnie sobie rośnie i co rusz to korzystam z niej w kuchni.
Ale to tylko doniczka a pietruszka systematycznie znika.
Chce mieć dużo pietruszki ! W przyszłym roku wysieję chyba tylko do doniczki takiej długiej balkonowej.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
pozdrawiam Ludwik
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Wow ale piękna
kiedy była siana? Mi w tym roku słabo wzeszla chyba coś zjadło, dosiewalam niedawno może urośnie chociaż na natkę

- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
ekopom, piękna zielenina!
Może wiecie, czego brakuje mojej pietruszce? Czy to raczej choroba? I korzeniowej i naciowej bledną liście, a najmłodsze listki jakby się skręcały.

Może wiecie, czego brakuje mojej pietruszce? Czy to raczej choroba? I korzeniowej i naciowej bledną liście, a najmłodsze listki jakby się skręcały.

Agnieszka