Filodendron - problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

No to jest właśnie efekt posadzenia do samej ziemi bez dodatku rozluźniacza. Góra jest sucha, a dół może być mocno wilgotny albo mokry.
Powinno wystarczyć oczyszczenie korzeni ze starego podłoża, bez potrzeby przesuszania przed przesadzeniem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
majkelos89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2020, o 16:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Akurat Filodendrona kupiłem z gotowym podłożem, w którym widać jakieś jakby białe kamyki lub styropian, a sama ziemia widać jakby była z czymś wymieszana, na pewno nie jest sama :) :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest podłoże produkcyjne, chociaż zachowuje się podobnie jest jeszcze gorsze niż sama ziemia, dlatego zawsze przesadzamy niezwłocznie po zakupie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
majkelos89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hej. Niestety z wielką niechęcią jestem zmuszony do odświeżenia tematu. Przesadziłem filodendrona do ziemi uniwersalnej, z dodatkiem keramzytu i perlitu lecz liście dalej zmieniają kolor. Wcześniej liscie usunąłem. A może to wina jakichś robaczków?? Dodam jeszcze fakt, że nowy listek od dzisiejszego poranka zaczął się rozwijać.
Dajcie proszę znać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie są robaczki, takie plamy świadczą o infekcji grzybowej - korzenie były zbyt długo narażone na mokre podłoże. Kup Topsin i zrób roztwór kilku kropli na litr wody oraz jednocześnie podlej i opryskaj. Jeden taki zabieg powinien wystarczyć, ew. powtórz za jakiś czas. I odetnij ten liść z pierwszego zdjęcia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
majkelos89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok dziękuję za info. A co sądzisz o liściu z tymi brązowymi przejasnieniami? Bo na jednym są te żółte/ pomarańczowe plamy a na drugim jakby wyblaknietę plamy.
Ps. Odciąć normalnie przy łodydze?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poprawka, chodziło mi o odcięcie liścia z drugiego zdjęcia, odcinasz przy łodydze. Generalnie jeśli chodzi o te jasne przebarwienia to też może być od infekcji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
karodzieja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2020, o 18:36

Post »

Dzień dobry,

bardzo proszę o pomoc, bo mój filodendron ring of fire umiera :(

Przyszedł do mnie pocztą 12 lutego zapakowany w materiał chroniący przed zimnem. Był bez doniczki, sam korzeń.
Posadziłam go do przepuszczalnej ziemi, do doniczki z podstawką i podlałam. Postawiłam go około 1,5 metra od południowego okna.
Po kilku dniach zobaczyłam, że jeden liść zaczyna żółknąć, ale co gorsza okazało się, że pod spodem liścia są ciemnoszare plamki, jakby nalot z popiołu.
Stwierdziłam, że to grzyb, obcięłam liścia i spryskałam topsinem dwa razy w odstępie tygodnia.

Podlałam go drugi raz dopiero tydzień temu.
Teraz patrzę, a dwa pozostałe liście znowu zaczynają żółknąć.
Proszę pomóżcie mi go ratować. Czy znowu mam zrobić oprysk topsinem? Co jeszcze mogłabym zrobić? Oczyścić korzenie i dać go do wody?

Jedno ze zdjęć pokazuje te szare plamy, które były na liściu, którego już obcięłam. Reszta zdjęć to stan z dzisiaj.
Bardzo proszę o pomoc, chciałabym, żeby on żył, a zostały mu tylko te dwa liście.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, nic się nie da zrobić. Roślina albo jednak przemarzła podczas transportu albo została przelana. Będziesz musiała poszukać nowej sadzonki. W okresie jesienno-zimowym najlepiej nie kupować roślin i poczekać na cieplejsze dni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
karodzieja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2020, o 18:36

Post »

Straszna szkoda, :( dziękuję.
Mat87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2020, o 21:09

Post »

Szanowni mam problem z filodendronem, schną liście czy ktoś wie jaka może być przyczyna i jak z tym walczyć, ziemia raczej nie jest przesuszona.

Proszę o jakieś pomysły co mogę zrobić aby uratować ten piękny kwiat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Efekt przelania.

Doniczka wsadzona do osłonki, rośnie w samej ziemi zamiast mieszance ziemi i rozluźniacza - żwirku albo perlitu. Trzeba wyciągnąć z doniczki, sprawdzić stan korzeni, doniczkę postawić na podstawce. Uszkodzone korzenie, jak będą poodcinać i obsypać sproszkowanym węglem.
Filodendrony podlewamy wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Kika Green
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2019, o 13:41

Post »

Drodzy Państwo,
mam problem z plamami na liściach P. Rojo Congo.

Trzeci tydzień pracuję w domu i nie zanosi się na zmianę więc pojechałam dzisiaj do biura po rośliny (w tym czasie podlewały je postronne osoby, nie były spryskiwane), dzisiaj po przyjeździe do domu znalazłam na nich zmiany. Tutaj Rojo Congo - na liściach pojawiły się drobne (max.4mm) kropki jakby martwej tkanki, zmiany mają dość równe brzegi, większość liści je ma, tylko dwa liście są pod tym względem "czyste". Zmiany obejmują wierzchnią i spodnią część liścia, "na wylot".
Podłoże w doniczce było wilgotne.
Rośnie w mieszance podłoża uniwersalnego, perlitu, keramzytu, kokosa, z domieszką kory do storczyków, na spodzie drenaż z keramzytu. Doniczka plastikowa + osłonka.

Mam go od ok. pół roku, stał w klimatyzowanym biurze z dość suchym powietrzem, w kuchni gdzie operuje bezpośrednie słońce ale szyby są przyciemniane i na zewnątrz są zainstalowane poziome przesłony, jakby żaluzje więc słońce nie prażyło na niego bezpośrednio ale mogło być ciepło. Był systematycznie zraszany.
Podlewałam go dotychczas przegotowaną, odstaną wodą, raz na kilka tygodni nawożiłam odżywką Nitrozyme (ekstrakt z roślin morskich) i zraszałam wodą (przegotowaną i odstaną). Wszystko było w porządku do teraz.

Szkodników nie widzę, roślina wygląda na zdrową, liście mają turgor, młode liście błyszczą się, barwa odpowiednia.

Co z tym robić ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugi problem mam ze Squamiferum,
mam wrażenie że to szkodniki bo Monstera, która stoi z nim w tym samym pomieszczeniu ma na spodzie liście to samo.

Na spodzie liści są brunatne przebarwienia - raczej u nasady liści, gdzieniegdzie grudki-również brązowe (pokazuję na zdjęciu) - mechaniczne uszkodzenia były już od początku.

(przez ponad dwa tyg. podlewały je postronne osoby, nie był spryskiwany), suche powietrze w biurze, pomieszczenie nienasłonecznione bezpośrednio. Dwa tygodnie temu był zdrowy. Podłoże w doniczce było wilgotne, do doniczki wetknęłam nawadniacz ceramiczny Blumat, zbornik z wodą umieściłam poniżej rośliny.
Rośnie w mieszance podłoża uniwersalnego, perlitu, keramzytu, kokosa, z domieszką kory do storczyków, na spodzie drenaż z keramzytu. Doniczka plastikowa + osłonka.

Mam go od ok. pół roku, był systematycznie zraszany.
Podlewałam go przegotowaną, odstaną wodą, raz na kilka tygodni nawoziłam odżywką Nitrozyme (ekstrakt z roślin morskich) i zraszałam wodą (przegotowaną i odstaną).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”