Hydroponika - przydatne porady
Re: Hydroponika - przydatne porady
U mnie pojawiała się sól na wierzchnich kuleczkach. Znikała na jakiś czas, jak polewałam ją wodą z dodatkiem wody utlenionej.
Dzień dobry Aniu
Dziękuję za odpowiedź. Przepłukałam doniczkę czysta wodą, zobaczymy jak długo utrzyma się efekt bez soli.
Pozdrawiam Agnieszka.
Dziękuję za odpowiedź. Przepłukałam doniczkę czysta wodą, zobaczymy jak długo utrzyma się efekt bez soli.
Pozdrawiam Agnieszka.
Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2
Cześć! Jestem nówka śnieżynka na tym forum, więc proszę o łagodny wymiar kary, jeśli coś nie tak i nie w tym wątku
Być może kwestia juz była poruszana - od razu przyznam się, że nie czytałam wszystkich 70 stron pierwszej części wątku. Ale coś przeczytałam. I teraz pytanie - czy areka nadaje się do uprawy hydroponicznej? I czy taka uprawa nie rozwiązałaby kwestii "za sucho w mieszkaniu"?
Być może kwestia juz była poruszana - od razu przyznam się, że nie czytałam wszystkich 70 stron pierwszej części wątku. Ale coś przeczytałam. I teraz pytanie - czy areka nadaje się do uprawy hydroponicznej? I czy taka uprawa nie rozwiązałaby kwestii "za sucho w mieszkaniu"?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zacznij od lektury wątku do którego przeniosłem Twój post.
Jednak jeśli masz sucho w mieszkaniu to uprawa w hydro nie rozwiąże problemu, bo chodzi o zwiększenie wilgotności powietrza, a nie wokół bryły korzeniowej. Te palmy rosną w klimacie tropikalnym, więc mieszkanie po prostu się w dłuższej perspektywie się nie nadaje.
Jednak jeśli masz sucho w mieszkaniu to uprawa w hydro nie rozwiąże problemu, bo chodzi o zwiększenie wilgotności powietrza, a nie wokół bryły korzeniowej. Te palmy rosną w klimacie tropikalnym, więc mieszkanie po prostu się w dłuższej perspektywie się nie nadaje.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witajcie, czy ktoś mi podpowie jaki nawóz dolistny najlepiej zastosować? Posiadam w domu biohumus płynny. Czy to sie nada jako nawóż w Hydroponice?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2020, o 18:47 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Doliściasty? Poprawiono na dolistny.
Powód: Doliściasty? Poprawiono na dolistny.
- norbert76
Nie ten wątek, zapraszam do lektury tego:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... ydroponika
Biohumus na pewno nie sprawdzi się jako podstawowy nawóz, jest po prostu za słaby.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... ydroponika
Biohumus na pewno nie sprawdzi się jako podstawowy nawóz, jest po prostu za słaby.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
mikaxx ja osobiście w swojej hydro używam i najbardziej lubię nawozy dedykowane dla hodowców nazwa zakazana na tym forum. W hydro mam hoje.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2020, o 14:49 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę podać nazwę produktu.
Powód: Proszę podać nazwę produktu.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Dawid-x
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 maja 2021, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli chodzi o nawozy do hydroponiki,, najlepiej stosować dedykowane nawozy do takiej uprawy ze względu, iż mają przede wszystkim stabilne pH jak i minerały co nie wpłynie negatywnie na parametry jak i np na niechcianą fermentację jak to czasami zdarza się przy nawozach biologicznych
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sty 2022, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam pewien wstydliwy problem - a mianowicie skoczogonki! Nie mogę się ich pozbyć z mieszkania. W ziemi to "półbidy". Wystarczy, że przesuszę podłoże i już jest ich znikoma ilość. Zaczęłam też stosować pałeczki owadobójcze i zobaczymy czy to pomoże, ale - w hydroponice już nie jest to takie łatwe Początkowo byłam zdeterminowana i wyciągałam roślinki z lechuzy, wyparzałam substrat, roślinki porządnie płukałam (powiem szczerze, że bałam się że roślinki tego nie przeżyją, bo byłam bardzo "zmotywowana" żeby się tego pozbyć). Problem zniknął na raptem ok 2 miesiące i znowu to samo! Pełno tych gadów w osłonce. Co tydzień mocno przepłukuje lechuze pod letnią wodą. I nic. Sama już nie wiem co mam robić. Można zastosować jakiś środek, "wykąpać" rośliny w nim? U mnie ani polysept ani mospilan nie zdziałał cudów w ziemi. Nigdzie nie znalazłam podobnego tematu. Mówi się że w hydro szkodników nie ma, ale zapomina się o tych co uwielbiają wilgoć
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Niestety nie znam lechuzy. W keramzycie nigdy nie widziałam żadnych szkodników.
Może przestaw na keramzyt który łatwo wypłukać. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Może przestaw na keramzyt który łatwo wypłukać. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
- norbert76
Przejdź na keramzyt. Ale warto zaznaczyć, że skoczogonki to nie ziemiórki, w mniejszej ilości nie zaszkodzą roślinie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Poczytaj wątek dot. walki z tymi robaczkami i z pewnością znajdziesz skuteczną metodę ich pozbycia
viewtopic.php?f=19&t=10849
viewtopic.php?f=19&t=10849