Araceae (obrazkowate) - prezentacja, dyskusja o odmianach, uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Araceae (obrazkowate) - prezentacja, dyskusja o odmianach, uprawie
1. Nie, do korzeni musi docierać powietrze, wsadzając do osłonki ograniczasz jego cyrkulację, a co za tym idzie czas przesychania podłoża w dolnych partiach się wydłuża.
2. Wystarczy jedna większa.
3. Jak zrobisz otwory odpływowe w osłonce, to możesz jej użyć. Pamiętaj, że nowa doniczka powinna być o rozmiar większa od bryły korzeniowej, tak o około 1,5 cm.
4. Na dnie doniczki powinien być drenaż z keramzytu.
2. Wystarczy jedna większa.
3. Jak zrobisz otwory odpływowe w osłonce, to możesz jej użyć. Pamiętaj, że nowa doniczka powinna być o rozmiar większa od bryły korzeniowej, tak o około 1,5 cm.
4. Na dnie doniczki powinien być drenaż z keramzytu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 kwie 2019, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ok, wszystko jasne. Jeszcze raz dzięki!
-
- 10p - Początkujący
Update. Homalocena przesadzona.
Niestety nie koniec problemów. Po spryskaniu preparatem (substancje podst. czosnek i ocet) na przędziorki dolnych części łodyg zauważyłem larwę pełzającą po łodydze. Ma ok 5mm. Wydaje mi się że to larwa ziemiórki. Co uważacie? I co teraz zrobić? Czy mogę stosować preparat na ziemiórki i jednocześnie na przędziorki?
Niestety nie koniec problemów. Po spryskaniu preparatem (substancje podst. czosnek i ocet) na przędziorki dolnych części łodyg zauważyłem larwę pełzającą po łodydze. Ma ok 5mm. Wydaje mi się że to larwa ziemiórki. Co uważacie? I co teraz zrobić? Czy mogę stosować preparat na ziemiórki i jednocześnie na przędziorki?
- norbert76
Przędziorków nie zwalczysz czosnkiem, octem... gdzie coś takiego wyczytałeś?
Na przędziorki są odpowiednie preparaty, które zwalczają wszystkie stadia rozwoju, jak Sanium, Floramite, Vertimec. Oprysk powtarza się po tygodniu czasu.
Co do larwy, nie wydaje mi się że to ziemiórki. Przejrzyj pozostałą w worku ziemię czy więcej jest takich larw.
Na przędziorki są odpowiednie preparaty, które zwalczają wszystkie stadia rozwoju, jak Sanium, Floramite, Vertimec. Oprysk powtarza się po tygodniu czasu.
Co do larwy, nie wydaje mi się że to ziemiórki. Przejrzyj pozostałą w worku ziemię czy więcej jest takich larw.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
Nigdzie nie przeczytałem. Kupiłem preparat Biochronu https://rolno-ogrodniczy.pl/p15611,bioc ... 250ml.html
Mam też ten preparat (jeszcze go nie stosowałem): https://agrecol.pl/produkt/ortus-05-sc/
Czy ten z Agrecolu się do czegoś nadaje, czy mam kupić ten co polecasz?
Mam też ten preparat (jeszcze go nie stosowałem): https://agrecol.pl/produkt/ortus-05-sc/
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
Ta larwa to ślimak
Pozdrawiam
G.
G.
- norbert76
janniezbedny pisze:Nigdzie nie przeczytałem. Kupiłem preparat Biochronu https://rolno-ogrodniczy.pl/p15611,bioc ... 250ml.html
Pierwszy sobie odpuść, preparat na mszyce albo miseczniki nie zwalczy przędziorków, to zupełnie inna grupa szkodników.
Drugi u mnie przynajmniej okazał się całkowicie nieskuteczny.
Proponuję jeden z trzech przeze mnie wymienionych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Też się pochwalę. Mój tegoroczny nabytek. Bulwy posadzone w połowie marca od co najmniej miesiąca cieszą oko.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Re: Filodendron - problemy z liśćmi
Czy ktoś posiada w swojej kolekcji filodendrona silver Queen? Strasznie mnie zainteresował i jestem ciekawa czy faktycznie jest taki prosty "w obyciu" ;) Chętnie przekonalabym się na własnej skórze, ale cena tego okazu jest dość wysoka.
- norbert76
Chodzi o filodendron hastatatum. Miałem i odradzam. Ciężki w uprawie, bardzo łatwo przelać, gdyż ma bardzo wrażliwy system korzeniowy, który jest słabo rozwinięty. Zanim zacznie tworzyć liście o docelowym kształcie, może minąć dużo czasu. Ogólnie dość chimeryczny filodendron i raczej polecany dla osób bardziej zaawansowanych w uprawie tych roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki za info. W takim razie nawet nie będę zaczynać...