Dzwonek piramidalny ( Campanula pyramidalis ) i Ostrogowiec ( Centranthus )
Dzwonek piramidalny ( Campanula pyramidalis ) i Ostrogowiec ( Centranthus )
Witam szanowne grono forumowiczów (Pań i Panów) ;-)
Jestem tu zupełnie nowy i przyznaje się na dzień dobry, zupełnie blady jeśli chodzi o rośliny wszelakie.
Nie wiem czy dobrze trafiłem z moim dylematem ale spróbuję.
Potrzebuję rozpoznać roślinki na tych zdjęciach, by móc je opisać. Czy ktoś będzie tak dobry i mi pomoże?
Jeśli to coś wam pomoże, to pierwsze zdjęcie zostało zrobione podczas wspinaczki w Paklenicy (Dalmacja, środkowa Chorwacja)w połowie października. Roślinka rosła na skałach w górach.
Druga fotka została wykonana podczas wspinaczki w okolicach Arco (Północne Włochy),
Dolina Sarca również w październiku.
z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Fotki zostały zmniejszone. Większy rozmiar po kliknięciu na nich. Anna N
Jestem tu zupełnie nowy i przyznaje się na dzień dobry, zupełnie blady jeśli chodzi o rośliny wszelakie.
Nie wiem czy dobrze trafiłem z moim dylematem ale spróbuję.
Potrzebuję rozpoznać roślinki na tych zdjęciach, by móc je opisać. Czy ktoś będzie tak dobry i mi pomoże?
Jeśli to coś wam pomoże, to pierwsze zdjęcie zostało zrobione podczas wspinaczki w Paklenicy (Dalmacja, środkowa Chorwacja)w połowie października. Roślinka rosła na skałach w górach.
Druga fotka została wykonana podczas wspinaczki w okolicach Arco (Północne Włochy),
Dolina Sarca również w październiku.
z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Fotki zostały zmniejszone. Większy rozmiar po kliknięciu na nich. Anna N
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prośba o pomoc w identyfikacji roślinek.
1) Myślę, że to Campanula pyramidalis
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1 - Campanula pyramidalis dzwonek
2 - Trochę niezbyt wyraźne zdjęcie, trudno dojrzeć szczegóły ale to prawdopodobnie ostrogowiec Centranhus , może C. angustifolia
2 - Trochę niezbyt wyraźne zdjęcie, trudno dojrzeć szczegóły ale to prawdopodobnie ostrogowiec Centranhus , może C. angustifolia
Pozdrawiam Jacek
Dziękuje serdecznie!
Świetnie spisaliście się. Teraz przynajmniej wiem co mam na fotkach i będę mógł wpisać odpowiedni opis
Dziękuje jeszcze raz za pomoc!
Pozdrawiam.
Świetnie spisaliście się. Teraz przynajmniej wiem co mam na fotkach i będę mógł wpisać odpowiedni opis
Dziękuje jeszcze raz za pomoc!
Pozdrawiam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 mar 2019, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dzwonek piramidalny ( Campanula pyramidalis ) i Ostrogowiec ( Centranthus )
Witam. Wzeszly mi nasionka dzwonka piramidalnego. Kiedy wysadza się je na miejsce stałe?
Re: Dzwonek piramidalny ( Campanula pyramidalis ) i Ostrogowiec ( Centranthus )
Przepikuj do multipaletki, potem przesadź do małych doniczek i dopiero do gruntu, wyjdzie gdzieś w lecie.Można je też z tych multipaletek w maju/czerwcu posadzić do gruntu, ale trzeba wybrać chłodną aurę.