Dalie wymagania,problemy - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4

Post »

Zdarzało mi się, ze i dłużej niz tydzień w domu trzymałam, a potem dopiero na działkę do zimnego wywoziłam i nie było problemu. Przy mniejszej ilości ładowałam do lodówki w pojemnik na warzywa. W doniczki też możesz posadzić, ale to spory kłopot - zwłaszcza przy większej ilości. A jest jeszcze wcześnie.
Dostałam dalie w zeszłym tygodniu i trzymam w kartonie w najchłodniejszym pomieszczeniu - też nie wiem czy uda mi się w ten weekend albo następny pojechać na działkę.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobra byłaby jakaś piwnica, w której temperatura jest zawsze niższa niż w domu. Jeśli nie masz piwnicy możesz spakować karpy do tekturowego pudełka i wystawić na balkon. W chłodne noce można takie pudło przyrzucić jakimś kocem. Gorzej, że zapowiadają znów cieplejsze dni od czwartku i w ciągu dnia daliom może być za ciepło na balkonie. Jeśli nie masz dużo tych dalii można wsadzić do doniczek, ale to jest trochę kłopotliwe, bo zaraz wypuszczą kiełki i zaczną rosnąć... Na wsi w nieogrzewanym domku dadzą radę przetrwać te 2-3 tygodnie, a po 15 kwietnia może będzie można już posadzić do gruntu. Tylko czy będzie można wtedy już się przemieszczać tego nie wiadomo...
Pozdrawiam
Barbara
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Ja uważam, że wszystko zależy od jakości karpy. Małe i suchary wysadzać jak najprędzej w domu a jak będzie widać że puszczają wystawić na balkon (jak nie będzie mrozu) lub na klatkę schodową, ale suchary i tak długo puszczają cokolwiek. Jak karpa twarda i w miarę zwarta lub duża można trzymać w kartonie, ale raz na jakiś czas przejrzeć czy nie zaczynają się za bardzo marszczyć. Ja te które kupiłam dzisiaj wysadzałam do doniczek, ale z premedytacją je podpędzam, żeby w maju już wysadzić spore do gruntu lub porobić sadzonki jeśli będzie z czego. Moje przechowywane w gospodarczym są w świetnej kondycji, co niektóre puszczają już duże kiełki, więc może te wysadzę już w weekend do gruntu, obsypię liśćmi i przykryję czarną folią, żeby ziemia się szybko nagrzewała.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Zakładam, że będą podsuszone. Dziękuję za wszystkie wasze sugestie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślałem, że karpy przetrwają w ziemi taką słabą zimę...Ale guzik! Zmarzły. Dobrze że kupiłem w sklepie nowe.
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

Współczucia. A jakie temperatury miałeś tej zimy? Okrywałeś czymś karpy?
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja dzisiaj dostałam paczkę z daliami,zamarzyły mi się niebieskie ,bo takich jeszcze nie mam. Ponieważ karpy nie są duże,wiec pójdą do doniczek i do tunelu- w razie mrozów będę okrywać.Póki co idzie ocieplenie,więc nie będzie na razie problemu.

Corazonbianco - skoro zależy Ci na opóźnieniu wegetacji,ja bym je w kartonie czy misce przysypała torfem lub piaskiem i trzymała na balkonie ,przykrywając kocem na wypadek mrozów.Ale trzeba pamiętać,żeby wietrzyć,( otwierać pudło) gdy pogoda będzie odpowiednia.
W drugiej połowie kwietnia posadziłabym do doniczek i trzymała również na balkonie. Kiedy pokażą się młode pędy należy oczywiście pilnować na wypadek nocnych przymrozków.
Zbyt długo nie należy zwlekać ze startem wegetacji,bo będą późno kwitły :roll: Kiedyś zdarzyła mi się sytuacja,że jakaś późna odmiana nie zdążyła zakwitnąć i zmarzła :roll: Ból był spory....
Pozdrawiam serdecznie- Ela
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Muszę Cię zmartwić Elu - jeszcze nie ma niebieskich dalii (obiecuję, ze kiedyś taką wyhoduję, ale jakoś zabrać się za to nie mogę... ;:224 ). Wszystkie, które mają w nazwie kolor niebieski, są fioletowe, purpurowe, lila - nawet nie zbliżają się do niebieskiego.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Będę reklamować - zamówiłam specjalnie w sklepie internetowym cieszącym się sporą popularnością,również wśród naszych forumowiczów. Zachowałam opakowania - więc będę robić dym jakby co ;:306
A już raz dałam się nabrać- kupiłam "niebieską " lilię na targach ogrodniczych. Wyrosła taka niebieska,że aż żółta... :twisted:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Rosie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2017, o 17:48

Post »

Moje dalie posadziłam wczoraj. Zimy praktycznie nie było więc w piwnicy zrobiło się ciepło. Miałam kilka karp z dalii wysianych w zeszłym roku z nasion. Karpy były małe i miałam obawy, że przez zimę wyschną. Włożyłam je do podłużnej doniczki i zasypałam trocinami. Wszystkie przetrwały i wyglądały tak, jakbym je wczoraj wykopała :heja
Adwena
50p
50p
Od: 24 kwie 2019, o 18:49

Post »

Drodzy specjaliści od dalii, poradźcie proszę, co wybrać :) Mam wzdłuż ogrodzenia frontowego wytyczoną rabatę, na której teraz królują wiosenne cebulowe, jednak jak przekwitną, to widok będzie nieciekawy. Chcę między nimi wysadzić karpy dalii, ale nie wiem, jakie i gdzie (online) kupić. Kawałek rabaty przy płocie mam obsadzony piwoniami, myślałam, żeby dobrać dalie wielkością do nich - czyli chodzi o odmiany do ok. 50-60cm wysokości, marzą mi się takie o fioletowych, różowych, kremowych, białych kwiatach.

Drugie pytanie dotyczy karp, które już mam wykopane z ubiegłego roku (jedna wielka karpa wysokiej dalii o bordowych, ciężkich kwiatach i kilka sporych karp odmiany ok. 1m wysokości o kwiatach żółto-różowych), przeleżały na podłodze w pomieszczeniu gospodarczym, trochę zapomniane. Wyglądają jak na zdjęciu - chyba przesuszone... :oops: Jak teraz z nimi postępować?

Obrazek

Tak wyglądały w tamtym roku pod koniec sezonu :D
Obrazek

Obrazek

EDIT: Na drugie pytanie już znalazłam odpowiedź na poprzedniej stronie (bardzo pomocny link), tak to jest jak się czyta wątek od początku a nie od końca ;:172
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Dalie możesz zamówić u naszego forumowicza, Floriana. Ma swój wątek sprzedażowy w dziale Oferty sprzedaży. Poza tym mogę ci wysłać w prywatnej wiadomości adresy sklepów online, gdzie ja zamawiałam w ubiegłych sezonach i byłam zadowolona z zakupu. Bo są też takie, z których byłam bardzo niezadowolona, jako że większość zamawianych odmian była pomylona, ale te przemilczę.
Zastanawiam się, dlaczego dalie mają być ten samej wielkości, co piwonie. Przecież i tak będą kwitły w różnych terminach. Czy chodzi ci o to, że wysokie krzewy uniemożliwiłyby dostęp światła słonecznego do piwonii?
Jeśli chodzi o niskie odmiany, to cała seria Gallery to niskie dalie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Adwena
50p
50p
Od: 24 kwie 2019, o 18:49

Post »

Z tą wysokością chodzi o to, że chcę je posadzić na rabacie, która biegnie wzdłuż płotu od strony ulicy. Rabata ma ok. 50-60cm szerokości i wydaje mi się, że posadzenie wysokich odmian:
- spowoduje, że zaczną się pokładać i wyłazić za płot albo opierać o niego,
- przed domem mamy posadzone młode drzewka kolumnowe ozdobne (do ok. 120-150cm), stare piwonie (przesadzone) i dwie młodziutkie hortensje ogrodowe - dalie wysokie na np. 100-120 cm będą wyglądały karykaturalnie :wink:
- rabata jest wąska, więc zmieści się tylko 1 większa roślina, czy pod wysoką dalią nie będzie świecić pustka, gołe łodygi?

Ale może moje obawy są bezpodstawne? :)
Dalie będą pod płotem od południa, wzdłuż rabaty (czyli od północy) będzie trawnik (jeszcze musimy wysiać :tan), więc cień niczemu nie zaszkodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”