Dalie wymagania,problemy - cz.4
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
Zdarzało mi się, ze i dłużej niz tydzień w domu trzymałam, a potem dopiero na działkę do zimnego wywoziłam i nie było problemu. Przy mniejszej ilości ładowałam do lodówki w pojemnik na warzywa. W doniczki też możesz posadzić, ale to spory kłopot - zwłaszcza przy większej ilości. A jest jeszcze wcześnie.
Dostałam dalie w zeszłym tygodniu i trzymam w kartonie w najchłodniejszym pomieszczeniu - też nie wiem czy uda mi się w ten weekend albo następny pojechać na działkę.
Dostałam dalie w zeszłym tygodniu i trzymam w kartonie w najchłodniejszym pomieszczeniu - też nie wiem czy uda mi się w ten weekend albo następny pojechać na działkę.
Dobra byłaby jakaś piwnica, w której temperatura jest zawsze niższa niż w domu. Jeśli nie masz piwnicy możesz spakować karpy do tekturowego pudełka i wystawić na balkon. W chłodne noce można takie pudło przyrzucić jakimś kocem. Gorzej, że zapowiadają znów cieplejsze dni od czwartku i w ciągu dnia daliom może być za ciepło na balkonie. Jeśli nie masz dużo tych dalii można wsadzić do doniczek, ale to jest trochę kłopotliwe, bo zaraz wypuszczą kiełki i zaczną rosnąć... Na wsi w nieogrzewanym domku dadzą radę przetrwać te 2-3 tygodnie, a po 15 kwietnia może będzie można już posadzić do gruntu. Tylko czy będzie można wtedy już się przemieszczać tego nie wiadomo...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Ja uważam, że wszystko zależy od jakości karpy. Małe i suchary wysadzać jak najprędzej w domu a jak będzie widać że puszczają wystawić na balkon (jak nie będzie mrozu) lub na klatkę schodową, ale suchary i tak długo puszczają cokolwiek. Jak karpa twarda i w miarę zwarta lub duża można trzymać w kartonie, ale raz na jakiś czas przejrzeć czy nie zaczynają się za bardzo marszczyć. Ja te które kupiłam dzisiaj wysadzałam do doniczek, ale z premedytacją je podpędzam, żeby w maju już wysadzić spore do gruntu lub porobić sadzonki jeśli będzie z czego. Moje przechowywane w gospodarczym są w świetnej kondycji, co niektóre puszczają już duże kiełki, więc może te wysadzę już w weekend do gruntu, obsypię liśćmi i przykryję czarną folią, żeby ziemia się szybko nagrzewała.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zakładam, że będą podsuszone. Dziękuję za wszystkie wasze sugestie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślałem, że karpy przetrwają w ziemi taką słabą zimę...Ale guzik! Zmarzły. Dobrze że kupiłem w sklepie nowe.
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Współczucia. A jakie temperatury miałeś tej zimy? Okrywałeś czymś karpy?
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja dzisiaj dostałam paczkę z daliami,zamarzyły mi się niebieskie ,bo takich jeszcze nie mam. Ponieważ karpy nie są duże,wiec pójdą do doniczek i do tunelu- w razie mrozów będę okrywać.Póki co idzie ocieplenie,więc nie będzie na razie problemu.
Corazonbianco - skoro zależy Ci na opóźnieniu wegetacji,ja bym je w kartonie czy misce przysypała torfem lub piaskiem i trzymała na balkonie ,przykrywając kocem na wypadek mrozów.Ale trzeba pamiętać,żeby wietrzyć,( otwierać pudło) gdy pogoda będzie odpowiednia.
W drugiej połowie kwietnia posadziłabym do doniczek i trzymała również na balkonie. Kiedy pokażą się młode pędy należy oczywiście pilnować na wypadek nocnych przymrozków.
Zbyt długo nie należy zwlekać ze startem wegetacji,bo będą późno kwitły Kiedyś zdarzyła mi się sytuacja,że jakaś późna odmiana nie zdążyła zakwitnąć i zmarzła Ból był spory....
Corazonbianco - skoro zależy Ci na opóźnieniu wegetacji,ja bym je w kartonie czy misce przysypała torfem lub piaskiem i trzymała na balkonie ,przykrywając kocem na wypadek mrozów.Ale trzeba pamiętać,żeby wietrzyć,( otwierać pudło) gdy pogoda będzie odpowiednia.
W drugiej połowie kwietnia posadziłabym do doniczek i trzymała również na balkonie. Kiedy pokażą się młode pędy należy oczywiście pilnować na wypadek nocnych przymrozków.
Zbyt długo nie należy zwlekać ze startem wegetacji,bo będą późno kwitły Kiedyś zdarzyła mi się sytuacja,że jakaś późna odmiana nie zdążyła zakwitnąć i zmarzła Ból był spory....
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Muszę Cię zmartwić Elu - jeszcze nie ma niebieskich dalii (obiecuję, ze kiedyś taką wyhoduję, ale jakoś zabrać się za to nie mogę... ). Wszystkie, które mają w nazwie kolor niebieski, są fioletowe, purpurowe, lila - nawet nie zbliżają się do niebieskiego.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Będę reklamować - zamówiłam specjalnie w sklepie internetowym cieszącym się sporą popularnością,również wśród naszych forumowiczów. Zachowałam opakowania - więc będę robić dym jakby co
A już raz dałam się nabrać- kupiłam "niebieską " lilię na targach ogrodniczych. Wyrosła taka niebieska,że aż żółta...
A już raz dałam się nabrać- kupiłam "niebieską " lilię na targach ogrodniczych. Wyrosła taka niebieska,że aż żółta...
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Moje dalie posadziłam wczoraj. Zimy praktycznie nie było więc w piwnicy zrobiło się ciepło. Miałam kilka karp z dalii wysianych w zeszłym roku z nasion. Karpy były małe i miałam obawy, że przez zimę wyschną. Włożyłam je do podłużnej doniczki i zasypałam trocinami. Wszystkie przetrwały i wyglądały tak, jakbym je wczoraj wykopała
Drodzy specjaliści od dalii, poradźcie proszę, co wybrać Mam wzdłuż ogrodzenia frontowego wytyczoną rabatę, na której teraz królują wiosenne cebulowe, jednak jak przekwitną, to widok będzie nieciekawy. Chcę między nimi wysadzić karpy dalii, ale nie wiem, jakie i gdzie (online) kupić. Kawałek rabaty przy płocie mam obsadzony piwoniami, myślałam, żeby dobrać dalie wielkością do nich - czyli chodzi o odmiany do ok. 50-60cm wysokości, marzą mi się takie o fioletowych, różowych, kremowych, białych kwiatach.
Drugie pytanie dotyczy karp, które już mam wykopane z ubiegłego roku (jedna wielka karpa wysokiej dalii o bordowych, ciężkich kwiatach i kilka sporych karp odmiany ok. 1m wysokości o kwiatach żółto-różowych), przeleżały na podłodze w pomieszczeniu gospodarczym, trochę zapomniane. Wyglądają jak na zdjęciu - chyba przesuszone... Jak teraz z nimi postępować?
Tak wyglądały w tamtym roku pod koniec sezonu
EDIT: Na drugie pytanie już znalazłam odpowiedź na poprzedniej stronie (bardzo pomocny link), tak to jest jak się czyta wątek od początku a nie od końca
Drugie pytanie dotyczy karp, które już mam wykopane z ubiegłego roku (jedna wielka karpa wysokiej dalii o bordowych, ciężkich kwiatach i kilka sporych karp odmiany ok. 1m wysokości o kwiatach żółto-różowych), przeleżały na podłodze w pomieszczeniu gospodarczym, trochę zapomniane. Wyglądają jak na zdjęciu - chyba przesuszone... Jak teraz z nimi postępować?
Tak wyglądały w tamtym roku pod koniec sezonu
EDIT: Na drugie pytanie już znalazłam odpowiedź na poprzedniej stronie (bardzo pomocny link), tak to jest jak się czyta wątek od początku a nie od końca
Wsi moja sielska, anielska - zapraszam
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Dalie możesz zamówić u naszego forumowicza, Floriana. Ma swój wątek sprzedażowy w dziale Oferty sprzedaży. Poza tym mogę ci wysłać w prywatnej wiadomości adresy sklepów online, gdzie ja zamawiałam w ubiegłych sezonach i byłam zadowolona z zakupu. Bo są też takie, z których byłam bardzo niezadowolona, jako że większość zamawianych odmian była pomylona, ale te przemilczę.
Zastanawiam się, dlaczego dalie mają być ten samej wielkości, co piwonie. Przecież i tak będą kwitły w różnych terminach. Czy chodzi ci o to, że wysokie krzewy uniemożliwiłyby dostęp światła słonecznego do piwonii?
Jeśli chodzi o niskie odmiany, to cała seria Gallery to niskie dalie.
Zastanawiam się, dlaczego dalie mają być ten samej wielkości, co piwonie. Przecież i tak będą kwitły w różnych terminach. Czy chodzi ci o to, że wysokie krzewy uniemożliwiłyby dostęp światła słonecznego do piwonii?
Jeśli chodzi o niskie odmiany, to cała seria Gallery to niskie dalie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Z tą wysokością chodzi o to, że chcę je posadzić na rabacie, która biegnie wzdłuż płotu od strony ulicy. Rabata ma ok. 50-60cm szerokości i wydaje mi się, że posadzenie wysokich odmian:
- spowoduje, że zaczną się pokładać i wyłazić za płot albo opierać o niego,
- przed domem mamy posadzone młode drzewka kolumnowe ozdobne (do ok. 120-150cm), stare piwonie (przesadzone) i dwie młodziutkie hortensje ogrodowe - dalie wysokie na np. 100-120 cm będą wyglądały karykaturalnie
- rabata jest wąska, więc zmieści się tylko 1 większa roślina, czy pod wysoką dalią nie będzie świecić pustka, gołe łodygi?
Ale może moje obawy są bezpodstawne?
Dalie będą pod płotem od południa, wzdłuż rabaty (czyli od północy) będzie trawnik (jeszcze musimy wysiać ), więc cień niczemu nie zaszkodzi.
- spowoduje, że zaczną się pokładać i wyłazić za płot albo opierać o niego,
- przed domem mamy posadzone młode drzewka kolumnowe ozdobne (do ok. 120-150cm), stare piwonie (przesadzone) i dwie młodziutkie hortensje ogrodowe - dalie wysokie na np. 100-120 cm będą wyglądały karykaturalnie
- rabata jest wąska, więc zmieści się tylko 1 większa roślina, czy pod wysoką dalią nie będzie świecić pustka, gołe łodygi?
Ale może moje obawy są bezpodstawne?
Dalie będą pod płotem od południa, wzdłuż rabaty (czyli od północy) będzie trawnik (jeszcze musimy wysiać ), więc cień niczemu nie zaszkodzi.
Wsi moja sielska, anielska - zapraszam