Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Post »

Opatuliem Poleskij Krupnopłodnyj kilkoma metrami zimowej agrowłókniny , obwiązałem i za kilka dni przekonam się, czy to był dobry pomysł. Dziś zaczął kwitnienie. Kolejne 4 noce mają być u mnie - 5/7 C. Dobrze, że brzoskwinie póki co cicho siedzą i się nie wyrywają do kwitnienia.
Moje wątki
Festina Lente
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. U mnie wczoraj w nocy -7, dzisiaj -10. Mam grusze (chyba najbardziej rozwinięte pąki), brzoskwinie (nabrzmiałe z różowymi końcówkami) czereśnie i borówkę amerykańską. Pytanie do fachowców: z waszego doświadczenia po takich mrozach czego nie zjem w tym roku ze swojego ogródka?
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Nie wykonałem nadal tego oprysku :roll: Teraz mrozy w nocy i brzoskwinie owinięte włókniną. Czy jak zrobi się cieplej, to mogę zrobić oprysk miedzianem? Czy jeśli nie opryskam, a w sezonie pojawią się objawy, to można jakoś zahamować rozwój choroby, czy drzewko jest spisane na straty?
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym robił. Jeśli nie pomoże, to przynajmniej nie zaszkodzi. Też kiedyś nie opryskałem i brzoskwinia była tak porażona, że zrzuciła liście w lipcu. Potem pryskałem i obrywałem wszystko co wyrastało porażone. Jesienią i następnej wiosny zrobiłem opryski jak należy i w kolejnym sezonie nie miała nawet jednego listka porażonego. Tylko owoców było jak na lekarstwo. Piszę o dużym drzewie, miało zapasy, żeby przebiedować rok mojego zaniedbania. Z młodymi drzewkami nie mam pojęcia jak może to wyglądać.
astatine86
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2018, o 17:21

Post »

Ja zeszłego roku na średniej wielkości drzewkach obrywałem regularnie porażone liście, a tam gdzie były większe skupiska wycinałem pędy. Owoców było i tak od zatrzęsienia, a samemu drzewku nic się nie stało, tak więc z mojego doświadczenia naprawdę srogo trzeba zaniedbać sprawę, żeby drzewko się 'straciło' na dobre.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

U mnie ta noc była najzimniejsza, morela wygląda bardzo biednie, wszystkie kwiaty otwarte i zważone, przejrzyste albo brązowe platki. To i tak byłby rok słabego owocowania (bo ta morela owocuje co dwa lata) no ale nigdy jeszcze nie było tak, żeby nie było wcale owoców, a w tym roku może tak to wyglądać. No trudno. Muszę ją opryskac jak pogoda pozwoli, żeby na tych resztkach kwiatów coś się nie rozwinęło.
W którymś poprzednim sezonie przyszedł mróz gdy miała już małe związki, tak dosłownie kilka czy kilkanaście dni później w wegetacji, i wtedy owocowaly przyzwoicie. A teraz, w pełnym rozkwicie to chyba najgorszy moment na długi nocny mróz.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To opryskam moje brzoskwinie Miedzianem, bo tylko ten środek mam. Jaką proporcję zastosować?
astatine86
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Poczekaj jeszcze ze dwa dni, aż pogoda się dobrze poprawie i opryskaj Syllitem. 10g na 5l wody.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym problem, że nie mam jak kupić Syllitu :roll:
astatine86
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nawet na allegro kupisz z dostawą do paczkomatu :) A jeśli i to nie jest możliwe to pryskaj miedzianem. Zawsze to coś. Średnio od 10g do 15g na litr wody.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Jaką polecicie późniejszą odmianę brzoskwini ? Mam jedną ,która owocuje około sierpnia ,a teraz kupiłam odmianę o owocach płaskich typu Saturn Ufo
Teraz chciała bym kupić jaką właśnie późniejszą.
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Większość brzoskwiń dojrzałość zbiorczą osiąga w sierpniu. Z późniejszych odmian mamy HARROW BEAUTY (przełom sierpnia i września), SUNCREST (początek września), RAKONIEWICKA (połowa września).
Z tych trzech odmian dobrą opinią cieszy się Suncrest - odmiana deserowa, która również świetnie nadaje się na przetwory. Dodatkowo jest dość wytrzymała na niskie temperatury.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Jarzab
100p
100p
Od: 11 cze 2016, o 13:42

Post »

astatine86 pisze:Nawet na allegro kupisz z dostawą do paczkomatu :) A jeśli i to nie jest możliwe to pryskaj miedzianem. Zawsze to coś. Średnio od 10g do 15g na litr wody.
Każdy srodek na opakowaniu ma dawkowanie.
Miedzian wg producenta działa na kędzierzawość więc powinien sie sprawdzić zamiast syllitu.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”