Altana,pergola - budowa - pomysły, projekty, zdjęcia
- karmad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
Przy takiej piwnicy to może lepiej jest zastować zbrojone bloczki zalewane betonem
http://images32.fotosik.pl/329/968d5af78ef6da12.jpg
natomiast kwestia obywatela na wspomnianej fotce to używa młotka bo tą folię trzeba zamocować po zewnętrznej stronie ściany - aby spełniała swą fukncję czyli zatrzymywanie wilgoci przed ścianą.
Folię przytwierdza się co jakieś półtora metra więc tylko w tych miejscach powinno być bardziej wykopane żeby dało się tam zejść.
http://images32.fotosik.pl/329/968d5af78ef6da12.jpg
natomiast kwestia obywatela na wspomnianej fotce to używa młotka bo tą folię trzeba zamocować po zewnętrznej stronie ściany - aby spełniała swą fukncję czyli zatrzymywanie wilgoci przed ścianą.
Folię przytwierdza się co jakieś półtora metra więc tylko w tych miejscach powinno być bardziej wykopane żeby dało się tam zejść.
- karmad
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
Same fotki pochodzą z przykładowego domu - niestety dokładnych parametrów budynku nie mam. Ale co do technologii wykonania ( do stanu surowego otwartego ) to wygląda następująco
Szkielet drewniany (5 cm x 15 cm) obity deską elewacyjną (45 mm grubości) – zamiennie obity płytą OSB
Konstrukcja dachu
Dach pokryty onduliną (bitumiczną płytą falowaną – gotowy z zewnątrz, od wewnątrz nieizolowany i bez obicia)
Konstrukcja podłogi i sufitopodłogi (bez pokrycia zewnętrznego)
Koszty wykonania takowego stanu oferowanego przez firmy bydowlane to od 450 do 650 zł za m2 powierzchni domu.
Szkielet drewniany (5 cm x 15 cm) obity deską elewacyjną (45 mm grubości) – zamiennie obity płytą OSB
Konstrukcja dachu
Dach pokryty onduliną (bitumiczną płytą falowaną – gotowy z zewnątrz, od wewnątrz nieizolowany i bez obicia)
Konstrukcja podłogi i sufitopodłogi (bez pokrycia zewnętrznego)
Koszty wykonania takowego stanu oferowanego przez firmy bydowlane to od 450 do 650 zł za m2 powierzchni domu.
Budowa altanki lub domku na dzialce!!
Mam pytanie dysponuję dzialką 400mkw chcialbym wybudowac domek ( lub jak kto woli altane) 25mkw czy ktoś mi doradzi z czego postawić tą altanę? z drzewa a może murowana ? jeśli murowana to najlepiej z jakiego materialu?? a moze ktoś zajmuje sie i jest chetny do postawienia takiej altanki??ogród znajduje sie w Zabrzu! . Amoże kupić gotowy domek? (dysponuje kwotą do 10.000 z) . Serdecznie dziękuję za wszystkie rady!
-
- 50p
- Od: 28 mar 2008, o 17:23
- tok76
- 100p
- Od: 18 paź 2008, o 07:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja w zeszłym roku stawiałam altankę. Jest z drzewa,a dach ma pokryty dachówką. Sama altana kosztowała mnie 2100zł,ale bez dachu. Dach musiał być porządnie wzmacniany,bo zamiast gontów daliśmy dachówkę. Koszt całej altanki wyniósł niecałe 6.5 tyś.(cena obejmuje także porządny fundament+kostkę brukową, dachówki,malowanie 2 razy drewnochronem i drzewo na dach). Jeśli chcesz zdjęcie to napisz na PW. Mogę dać namiary gdzie tak tanio kupiłam. Altanka wykonana jest solidnie,a nie z jakiś listewek. Mam nadzieję,że mowa o altance ,a nie o domku letniskowym,bo to różnica...
Pozdrawiam, Gosia
-
- 50p
- Od: 28 mar 2008, o 17:23
Wlasnie,gosciu chce domek a nie szopke na narzedzia,tk wywnioskowalem.Wiec na tych linkach powyzej nie ma nic co mozna tak nazwac za ta cene.Sam zbudowalem domek drewniany i kosztowal ponad 20000,ma 16m2 i poddasze.Konstrukcja scian i dachu od wewnatrz:pklyta osb 12mm,welna mineralna 10 cm,deska szalunkowa 30mm.Wszystko na stelazu z kantowek 5x10,wys 2,3m i na tym 2spadowy dachwys w szczycie 2,2m.6 okien 2 dzwi.aha jeszcze maly balkonik
Czy macie może zdjęcia altanek?
witam chcę postawić na działce altankę ale nie mam koncepcji jak ona ma wyglądać jak by można by było jakieś zdjęcia waszych altanek może bym coś zmałpował
Sama zmałpowałam, więc polecam książkę:
"Mały domek na działce".
Na All za jakieś 10zł
Naprawdę polecam!
"Mały domek na działce".
Na All za jakieś 10zł
Naprawdę polecam!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy macie może zdjęcia altanek?
Ja na działce mam taką.stary1 pisze:witam chcę postawić na działce altankę ale nie mam koncepcji jak ona ma wyglądać jak by można by było jakieś zdjęcia waszych altanek może bym coś zmałpował
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.