Borówka amerykańska - 11 cz.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Paszport rośliny przede wszystkim jest potwierdzeniem, że oferowane do sprzedaży rośliny zostały skontrolowane i są wolne od organizmów szkodliwych.
Składa się z:
A ? nazwa botaniczna rośliny/odmiany
B ? dwuliterowy kod państwa członkowskiego (PL to oczywiście Polska) i numer rejestracyjny danego podmiotu
C ? kod identyfikacyjny rośliny (może być uzupełniony kodem kreskowym, QR, hologramem, mikroprocesorem lub innym nośnikiem danych)
D ? nazwa państwa pochodzenia
Według mnie ten paszport nie zawiera nazwy odmiany.
Składa się z:
A ? nazwa botaniczna rośliny/odmiany
B ? dwuliterowy kod państwa członkowskiego (PL to oczywiście Polska) i numer rejestracyjny danego podmiotu
C ? kod identyfikacyjny rośliny (może być uzupełniony kodem kreskowym, QR, hologramem, mikroprocesorem lub innym nośnikiem danych)
D ? nazwa państwa pochodzenia
Według mnie ten paszport nie zawiera nazwy odmiany.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Czy na spód dołku, tak do połowy jego wysokości, wkładać folię ?
Regulamin Forum
Połowa to przesada. Przyjda większe opady to sie krzaki potopią.
Ale można boki dołu wyłożyć.
Ale można boki dołu wyłożyć.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie potopią się. Wystarczy dobrze podziurkować głównie spód oraz boki. JA biorę nożyczki i siekam dziury - dużo dziur.
mam takie miejsce gdzie jest niżej teraz i jest tam bardziej mokro niż na reszcie działki, może w ogóle nie dawać folii?
Regulamin Forum
Z tego co wyczytałem folię daje się przede wszystkim na boki po to, by utrzymać w dołku niższe pH w stosunku do otoczenia, gdzie jest ono zazwyczaj wyższe i bez izolacji pH szybko by się wyrównało.
- toolpusher
- 500p
Ja daję folię do całego dołka oraz siatkę stalową.
Torf wymieszać z rodzimą ziemią i do tego dać trocin ?
Regulamin Forum
Trociny z glebą o ile nie jest gliniasta i na wierzch trociny z drzew iglastych, żeby wilgoć przytrzymaly, a do tego podczas rozkładu będą utrzymywać kwaśny odczyn gleby.
Co polecacie stosować na zmianę z Topsinem? Co dwa tyg chcę pryskać. Switch chcę zastosować dopiero na kwiaty i później w trakcie zbiorów z zachowaniem karencji.
Co polecacie stosować na zmianę z Topsinem? Co dwa tyg chcę pryskać. Switch chcę zastosować dopiero na kwiaty i później w trakcie zbiorów z zachowaniem karencji.
Z folią na spodzie to chodziło mi o to żeby nie robić z tego wiadra gdzie woda będzie stała non stop. Odpływ nadmiaru jest konieczny. Gdzieś na spodzie można zrobić nieckę żeby trochę tej wody zatrzymać. Był tu chyba nawet filmik wrzucany. Kazda roślina od nadmiaru wody padnie.
Ja u siebie dałem do torfu jeszcze kermazyt i korę przekompostowaną. Do kupienia w markecie.
Ja u siebie dałem do torfu jeszcze kermazyt i korę przekompostowaną. Do kupienia w markecie.
To ile w sumie chcesz tych oprysków topsinem w sezonie zrobić ?SzymonPT pisze:Trociny z glebą o ile nie jest gliniasta i na wierzch trociny z drzew iglastych, żeby wilgoć przytrzymaly, a do tego podczas rozkładu będą utrzymywać kwaśny odczyn gleby.
- toolpusher
- 500p
Ja mam borówki już 5 rok i ani razu nie pryskałem. To co ty piszesz Szymon to jest jakiś hardcore. Co do trocin pisano już wielokrotnie tylko przekompostowane inaczej zagłodzisz borówkę.
takich nie mam, kora z ziemią i torfem może być ?toolpusher pisze:Ja mam borówki już 5 rok i ani razu nie pryskałem. To co ty piszesz Szymon to jest jakiś hardcore. Co do trocin pisano już wielokrotnie tylko przekompostowane inaczej zagłodzisz borówkę.
Regulamin Forum
- toolpusher
- 500p
Ja jeżdzę do tartaku gdzieś tam pod drzewem zawsze leży jakaś kupa starych trocin. Dają za darmo i jeszcze mają posprzątane. Wożę osobówką w workach na ziemniaki. Świeże trociny możesz dać na wierzch. Trociny przy rozkładzie pobierają azot potrzebny borówce. Musiał byś określić dodatkową ilość azotu do wsypania co jest trudne. Możesz próbować ze świeżymi trocinami ale to nie jest zgodne ze sztuką i nie zalecane choć wiele osób tak robi jak czytam. Więcej torfu a mniej ziemi rodzimej. JA jeszcze przywoziłem ziemię spod sosen z lasu tam gdzie rośnie borówka naturalnie w celu zaszczepienia grzybni.