Borówka amerykańska - 11 cz.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 sie 2018, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Zapylają się tylko różne odmiany między sobą. Dwa krzaki jednej odmiany to klony i się nie zapylą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Nie prawda że się nie zapylą. Nawet pojedyńcza borówka będzie miała owoce, tylko że mało.
Jeśli posadzimy conajmniej 2 borówki różnych odmian które będą dobrze się zapylać to zwiększymy plon średnio o 30-50%.
Jeśli posadzimy conajmniej 2 borówki różnych odmian które będą dobrze się zapylać to zwiększymy plon średnio o 30-50%.
Pozdrawiam Paweł
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 sie 2018, o 19:20
Tak, masz rację, chodziło mi o to, że się nie zapylą lepiej niż jakby był jeden krzak tylko.
Paszport rośliny przede wszystkim jest potwierdzeniem, że oferowane do sprzedaży rośliny zostały skontrolowane i są wolne od organizmów szkodliwych.
Składa się z:
A ? nazwa botaniczna rośliny/odmiany
B ? dwuliterowy kod państwa członkowskiego (PL to oczywiście Polska) i numer rejestracyjny danego podmiotu
C ? kod identyfikacyjny rośliny (może być uzupełniony kodem kreskowym, QR, hologramem, mikroprocesorem lub innym nośnikiem danych)
D ? nazwa państwa pochodzenia
Według mnie ten paszport nie zawiera nazwy odmiany.
Składa się z:
A ? nazwa botaniczna rośliny/odmiany
B ? dwuliterowy kod państwa członkowskiego (PL to oczywiście Polska) i numer rejestracyjny danego podmiotu
C ? kod identyfikacyjny rośliny (może być uzupełniony kodem kreskowym, QR, hologramem, mikroprocesorem lub innym nośnikiem danych)
D ? nazwa państwa pochodzenia
Według mnie ten paszport nie zawiera nazwy odmiany.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Czy na spód dołku, tak do połowy jego wysokości, wkładać folię ?
Regulamin Forum
Połowa to przesada. Przyjda większe opady to sie krzaki potopią.
Ale można boki dołu wyłożyć.
Ale można boki dołu wyłożyć.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Nie potopią się. Wystarczy dobrze podziurkować głównie spód oraz boki. JA biorę nożyczki i siekam dziury - dużo dziur.
mam takie miejsce gdzie jest niżej teraz i jest tam bardziej mokro niż na reszcie działki, może w ogóle nie dawać folii?
Regulamin Forum
Z tego co wyczytałem folię daje się przede wszystkim na boki po to, by utrzymać w dołku niższe pH w stosunku do otoczenia, gdzie jest ono zazwyczaj wyższe i bez izolacji pH szybko by się wyrównało.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Ja daję folię do całego dołka oraz siatkę stalową.
Torf wymieszać z rodzimą ziemią i do tego dać trocin ?
Regulamin Forum
Trociny z glebą o ile nie jest gliniasta i na wierzch trociny z drzew iglastych, żeby wilgoć przytrzymaly, a do tego podczas rozkładu będą utrzymywać kwaśny odczyn gleby.
Co polecacie stosować na zmianę z Topsinem? Co dwa tyg chcę pryskać. Switch chcę zastosować dopiero na kwiaty i później w trakcie zbiorów z zachowaniem karencji.
Co polecacie stosować na zmianę z Topsinem? Co dwa tyg chcę pryskać. Switch chcę zastosować dopiero na kwiaty i później w trakcie zbiorów z zachowaniem karencji.