Domowy chleb
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7454
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Oj, myślałam, że zakwas to dodaje się tylko do mąki żytniej.
Z kolei drożdże do pszennej.
Jakoś chyba nie słyszałam do tej pory o pszennym chlebie na zakwasie.
Z kolei drożdże do pszennej.
Jakoś chyba nie słyszałam do tej pory o pszennym chlebie na zakwasie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Zawsze możesz sprówować jak smakuje.
Piekłam też chleb z 1/3 mąki żytniej i 2/3 pszennej i też był ok.
Zakwas zawsze dokarmiam mąką żytnią razową bo z mąki żytniej jest najmocniejszy zakwas.
Tak jak pisałam chleb z pszennej mąki jest delikatniejszy.
Piekłam też chleb z 1/3 mąki żytniej i 2/3 pszennej i też był ok.
Zakwas zawsze dokarmiam mąką żytnią razową bo z mąki żytniej jest najmocniejszy zakwas.
Tak jak pisałam chleb z pszennej mąki jest delikatniejszy.
Pozdrawiam Longina.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3066
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Domowy chleb
Ja zawsze robię chleb pszenny na zakwasie żytnim I wychodzi pyszny, można do niego dodawać różne dodatki. Później wrzucę zdjęcia, bo w piątek upiekłem po kilku miesięcznej przerwie (zakwas mi spleśniał i niedawno zrobiłem nowy, więc ten chleb był z dodatkiem drożdży).
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1077
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Siekierki, podlaskie
Re: Domowy chleb
Ja także piekę chleb pszenny na zakwasie żytnim. Czasami dodaję do ciasta innych mąk - żytniej chlebowej, orkiszowej, ryżowej, kukurydzianej, co mi akurat na myśl przyjdzie i jest pod ręką. Zależnie od rodzaju mąki - ciasto różnie wyrasta, a najpulchniejszy
i najbardziej ulubiony przez rodzinę jest właśnie chleb pszenny. Z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika i czarnuszką.
i najbardziej ulubiony przez rodzinę jest właśnie chleb pszenny. Z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika i czarnuszką.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3066
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3963
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Julian, piękne chlebki.
Mój właśnie wyrasta. Zakwas z pełnoziarnistej mąki z mąką chlebową pszenną.
Mój właśnie wyrasta. Zakwas z pełnoziarnistej mąki z mąką chlebową pszenną.
Pozdrawiam - Justyna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Domowy chleb
Aż ślinka leci na takie chlebki.
Ja poszukuję chleba bezglutenowego firmy C..... .
To mieszanka mąk do wypieku.W mojej okolicy tego nie ma.
W necie sprawdzałam to w tej mieszance jest mąka ziemniaczana i ryżowa.
Czy ma ktoś może przepis na taki chleb żeby zrobić samemu?
Bo nie wiem jakie zrobić proporcje mąk żeby mi się udał.
Ja poszukuję chleba bezglutenowego firmy C..... .
To mieszanka mąk do wypieku.W mojej okolicy tego nie ma.
W necie sprawdzałam to w tej mieszance jest mąka ziemniaczana i ryżowa.
Czy ma ktoś może przepis na taki chleb żeby zrobić samemu?
Bo nie wiem jakie zrobić proporcje mąk żeby mi się udał.
Re: Domowy chleb
Moniko, dużo jest przepisów na chleby bezglutenowe, poszukaj. Nie są trudne, można je piec na drożdżach, można nawet zrobić zakwas bezglutenowy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowy chleb
Kwarantanna wymusza działania, dzisiaj dzień chleba.
Pszenno-razowy na zakwasie żytnim.
Wykonanie:
wieczorem dnia poprzedniego przygotowuje zaczyn
- 100g wody o tem. pokojowej
- 50g mąki pszennej ( może być chlebowa albo 500, 550)
- 50g maki pszennej razowej
- 1/2 łyżki zakwasu ( u mnie żytni) Zakwas był od rana dokarmiany 3 x co 8 godz.
Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 10 godz, w ciepłym miejscu ( u mnie kuchnia).
Składniki na chleb:
- 450g maki chlebowej ( u mnie 650)
- 50g maki pszennej razowej
- 350g wody
- 8g sól
Dokładnie wymieszać, nakryć np. reklamówką i na 10 godz. do lodówki.
Rano do ciasta chlebowego dodaje 100g zaczynu ( kolejne 100 g wyrośnięte zostawiam w lodówce do kolejnego chleba), wyrabiam, ciasto jest lekko klejące. Zostawiam na ok. 30-40 min. Znowu wyrabiam i powtarzam to 3-4 x co 40 min. Następnie posypuje blat lekko mąką, ciasto delikatnie składam w koperte i wkładam do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką ryżową ( ziemniaczaną), z braku koszyka może być druszlak, przykrywam reklamówką i zostawiam do wyrośnięcia ( ok. 2-3 godz). Wkładam do lodówki na kilka godzin lub tylko 2 godz. Rozgrzewam piekarnik z naczyniem żaroodpornym lub żeliwnym do 240*C. Jak piec osiągnie temp. to wyjmuje ciasto z lodówki i przekładam do rozgrzanego naczynia. Pieke pod przykryciem 20 min. po czym zdejmuje wierzch naczynia i obniżam temp. do 200*C i jeszcze 30 min. pieke. Potem przekładam na kratke do wystudzenia.
Pszenno-razowy na zakwasie żytnim.
Wykonanie:
wieczorem dnia poprzedniego przygotowuje zaczyn
- 100g wody o tem. pokojowej
- 50g mąki pszennej ( może być chlebowa albo 500, 550)
- 50g maki pszennej razowej
- 1/2 łyżki zakwasu ( u mnie żytni) Zakwas był od rana dokarmiany 3 x co 8 godz.
Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 10 godz, w ciepłym miejscu ( u mnie kuchnia).
Składniki na chleb:
- 450g maki chlebowej ( u mnie 650)
- 50g maki pszennej razowej
- 350g wody
- 8g sól
Dokładnie wymieszać, nakryć np. reklamówką i na 10 godz. do lodówki.
Rano do ciasta chlebowego dodaje 100g zaczynu ( kolejne 100 g wyrośnięte zostawiam w lodówce do kolejnego chleba), wyrabiam, ciasto jest lekko klejące. Zostawiam na ok. 30-40 min. Znowu wyrabiam i powtarzam to 3-4 x co 40 min. Następnie posypuje blat lekko mąką, ciasto delikatnie składam w koperte i wkładam do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką ryżową ( ziemniaczaną), z braku koszyka może być druszlak, przykrywam reklamówką i zostawiam do wyrośnięcia ( ok. 2-3 godz). Wkładam do lodówki na kilka godzin lub tylko 2 godz. Rozgrzewam piekarnik z naczyniem żaroodpornym lub żeliwnym do 240*C. Jak piec osiągnie temp. to wyjmuje ciasto z lodówki i przekładam do rozgrzanego naczynia. Pieke pod przykryciem 20 min. po czym zdejmuje wierzch naczynia i obniżam temp. do 200*C i jeszcze 30 min. pieke. Potem przekładam na kratke do wystudzenia.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
Nowy chleb ze starego
1/2 kg starego chleba namoczyć w wodzie i odcisnąć
Dodać:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
7 g suszonych drożdży
Ciasto wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godz. w temp. 180'C.
Można dodać ziarna lub otręby.
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EA3848B
Za wielkie zdjęcie(regulamin), zamieniłam na link. Iwona
1/2 kg starego chleba namoczyć w wodzie i odcisnąć
Dodać:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
7 g suszonych drożdży
Ciasto wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godz. w temp. 180'C.
Można dodać ziarna lub otręby.
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5EA3848B
Za wielkie zdjęcie(regulamin), zamieniłam na link. Iwona
Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3066
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Domowy chleb
Grażynko, super przepis na chlebek. Już upiekłam , udał się, wyszedł puszysty, smaczny. To najlepszy chleb na zakwasie jaki dotychczas upiekłam. Smakował rodzince Dziękuję za przepis. Czy próbowałaś dodawać inne rodzaje mąki? Skąd czerpiesz inspiracje? A może polecisz jakąś stronkę o chlebkach.Chętnie poczytam.