Jagoda kamczacka cz. 3
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
Niewolnik (może być żona, ale ta ma zawsze za złe jak ma zrywać: Borealis, Tundrę, Indigo ) bo mocno się trzymają szypułek i łatwiej porozrywać niż urwać całą jagodę. Normalnie to wydajność jest taka na poziomie 10dkg w godzinę. Na szczęście miałem tego po 10 szt. Mam 47 odmian i do użytku nadaje się naprawdę niewiele z nich. Szkółkarze zachwalali wiele z nich, a później tak jak Nimfa na krzaku coś wisi.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chciałem wybrać te kanadyjskie Boreal Blizzard, Boreal Beauty, Boreal Beast, Aurora, w sumie do spożycia na bieżąco podobno nie maja goryczy.I osiołkowi w żłobie dano, nie wiem co wybrać,dałeś fajne opisy i już nie wiem co posadzić.
- Pozdrawiam Jurek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie przyszły Boreal Blizzard i zapylacz Boreal Beast . Policzyłem dzisiaj na działce z Boreal będzie 16 szt jeszcze chwila i zaczną kwitnąć
-- 11 mar 2020, o 20:49 --
Polecam Wojtek duet i atut mam też brązową zrywamy z żonką i jest spoko część do naczynia część do buziaka .hahaha
-- 11 mar 2020, o 20:49 --
Polecam Wojtek duet i atut mam też brązową zrywamy z żonką i jest spoko część do naczynia część do buziaka .hahaha
Pozdrawiam zagiel
Na zdjęciu widać do czego prowadzi zbyt gęste wysadzenie krzewów jagody. Jeżeli to są samodzielne krzaki to nie ma problemu, jeżeli tworzą rządek to spróbujcie zerwać jagody między nimi.
Taki efekt uzyskuje się przy odległości mniej niż 2m między odmianami: Wojtek, Jolanta, Brązowa, Czarna, Zielona, Dlinoplodna,Bakczarski Velikan, Docz Velikana, Bakczarska Jubiliejna.
Czulimska, Gordost, Jugana, Aurora są wysokie ale bardziej szczupłe.
Jeżeli chodzi o goryczkę to w Jolancie jest wyczuwalna, natomiast w Chen-Ye jest powalająca i zanika dopiero po dojrzeniu. W innych ja nie zauważyłem.
Smaczne i warte zainteresowania są moim zdaniem: Morena - bardzo szczupły długi owoc ale mało, Dlinoplodna, Blue Velvet, Fialka, Brązowa, Czarna, Zielona, Ice Bear - smaczne, dużo na krzewie i stosunkowo duże owoce. Deserowe i na przetwory to: Wostorg, Wojtek i Aurora, Zojka i Tola. Docz Velikana mały owoc, łatwy w zbiorze. Nie mogę dać sobie rady z Rebeką i Rubenem. Niby są, ale zawsze albo spleśnieją, albo ptaki się bardzo zainteresują. Dojrzewają nieco później.
To jest powód dla którego nie byłem zainteresowany tymi trzema późnymi odmianami. W czasie ich dojrzewania są już borówki amerykańskie i pies z kulawą nogą nie interesuje się jagodami, których główną zaletą jest bycie pierwszymi świeżymi owocami.
-
wlodekj ale będziesz miał dobroci tyle nalewki można zrobić
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
I posadzone w sporych odległościach Boreal Blizzard i Boreal Beast na razie nie duże ale urosną
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Jak tam ze światłem ? Bo ze zdjęcia to dość ciemno wygląda.
U mnie jest niestety podobnie, ale jakoś sobie radzą.
Myślałeś żeby je mocno skrócić ? Nawet na kilka cm przy ziemi. Powinny dostać kopa na lepszy start.
U mnie jest niestety podobnie, ale jakoś sobie radzą.
Myślałeś żeby je mocno skrócić ? Nawet na kilka cm przy ziemi. Powinny dostać kopa na lepszy start.
-
Po prawej żywopłot ze świerku nie przycięty w zeszłym sezonie w tym ciachnę i jagódki będą miały jaśniej
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Miałem na myśli jagody skrócić.
https://www.youtube.com/watch?v=BI_AJkSrejE
https://www.youtube.com/watch?v=BI_AJkSrejE
-
Domyślam się że jagody ale ja nie tnę jagód na początku dopiero po paru latach przucinam te najgrubsze i oczywiście te co przemarzły
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
Jarzab ale po tym filmiku to może zmienię zdanie dzięki
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Ja się bałem ciąć swoich. Jak chyba każdy początkujący.
Mam kilka sztuk, w tym dwa krzaczki kilkuletnie, lichutkie. Tak jakby zatrzymały się w rozwoju. Przyciąłem je tej zimy, nawet nie jakoś drastycznie. I juz widzę, ze puszczają odrosty z pąków zapasowych których wcześniej nawet nie widziałem. jestem optymistą I jeżeli będzie tak rosło jak się spodziewam to usune resztę starego i tylko tegoroczne przyrosty zostawię
Mam kilka sztuk, w tym dwa krzaczki kilkuletnie, lichutkie. Tak jakby zatrzymały się w rozwoju. Przyciąłem je tej zimy, nawet nie jakoś drastycznie. I juz widzę, ze puszczają odrosty z pąków zapasowych których wcześniej nawet nie widziałem. jestem optymistą I jeżeli będzie tak rosło jak się spodziewam to usune resztę starego i tylko tegoroczne przyrosty zostawię