Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
U mnie kwitnie nektaryna Fantasia (dwuletnie drzewo, jednoroczne wkrótce zacznie).
I zaczynają kwitnąć późne, stare odmiany niemieckie Kernnechter:
Generalnie przełom marca i kwietnia to czas kwitnięcia nektaryn i brzoskwiń, jednak myślałem, że te późne odmiany zakwitną w pierwszym tygodniu kwietnia. Już nie pamiętam, kiedy kwitły nasze późne brzoskwinie dojrzewające pod koniec drugiej połowy września w ogrodzie w Brzegu (drzewa pamiętam przez całe dzieciństwo lat 80., a wykarczowaliśmy je w roku 2001-2002 dopiero).
I zaczynają kwitnąć późne, stare odmiany niemieckie Kernnechter:
Generalnie przełom marca i kwietnia to czas kwitnięcia nektaryn i brzoskwiń, jednak myślałem, że te późne odmiany zakwitną w pierwszym tygodniu kwietnia. Już nie pamiętam, kiedy kwitły nasze późne brzoskwinie dojrzewające pod koniec drugiej połowy września w ogrodzie w Brzegu (drzewa pamiętam przez całe dzieciństwo lat 80., a wykarczowaliśmy je w roku 2001-2002 dopiero).
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i po brzoskwiniach w tym roku prawdopodobnie , kwiatki już nieco otwarte a dziś w nocy minus 8 to jakas paranoja całą zime na plusach a wiosna mroźna , bieguny sie przestawiły czy co .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Jeszcze przymrozki majowe nas czekają.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
Pocieszające , trzeba wycinać drzewka i szukać takie które kwitna w czerwcu a i to nie pewne bo pamietam mróz w czerwcu .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie mimo okrywania na czas przymrozków większość kwiatów jest sucha, ale trzyma się nadal gałązek. Kilka owoców może będzie, ale to małe drzewka, więc może to im wyjść na dobre.
Witam. Moje brzoskwinie a zwłaszcza nektarynka pięknie zakwitły. Mam problem z brunatną zgnilizną zwłaszcza na nektarynce. Z waszego doświadczenia kiedy najlepiej zrobić oprysk TOPSINem, by był najbardziej skuteczny. Poradniki i etykieta podają,że od fazy kwitnienia, ale zalecają tylko jeden oprysk w sezonie.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
U mnie na nektarynce posadzonej tej wiosny pojawiło siękilka pąków kwiatowych. Jeśli się zapylą to zostawie z 2-3 owoce do spróbowania
Pozdrawiam Paweł
Moja nektaryna ( siewka z pestki rzuconej pod płot) cała w pąkach. Powolutku się rozwijają ale jak co roku kwiaty są brzydkie. Płatki jakies takie pokurczone. Czemu się tak dzieje?
Mirabelka też zaczęła kwitnąć ale 90% kwiatów jest uszkodzona, w zasadzie nie ma białych płatków, tylko pręciki.Ki czort?
Mirabelka też zaczęła kwitnąć ale 90% kwiatów jest uszkodzona, w zasadzie nie ma białych płatków, tylko pręciki.Ki czort?
-
- 200p
- Od: 5 sie 2017, o 18:05
@Szadok - przemrożone.
Stwierdziłem po swoich i sąsiedzkich testach, że to nie zimowe mrozy są najgorsze dla brzoskwiń oraz morel, lecz w moim regionie wyłącznie przymrozki.
Wg tego klucza stwierdzam, że taka Kijowska Wczesna się nie nadaje, bo u mnie od przymrozków całkowicie dostaje, gdyż na Ukrainie takowe praktycznie nie występują, inny klimat. Taki sam problem z Inką, morelą Zaleszczycką. Za to Hargrand coś tam da, w tym roku testuję Kompaktę. Z brzoskwiń polecę Harnasia, zawsze coś urodzi, na kędzierzawkę mało wrażliwy, tak samo nektarynka Fantasia. Nektarynka Harco dostaje od kędzierzawki, ale przymrozki przetrzymuje, patrząc u sąsiadów RedHaven i Saturn to przymrozkowe pewniaki, gorzej że "czerwonka" wali je po całości, za to Rakoniewicka cznia na wszystko. Mam zamiar kupić brzoskwinie Reliance i Velvet, zobaczymy jak wyjdzie. Morelę Somo mam tylko ja, ale młoda, więc muszę poczekać. Ciekawi mnie Royalvee, ktoś coś napisze?
Stwierdziłem po swoich i sąsiedzkich testach, że to nie zimowe mrozy są najgorsze dla brzoskwiń oraz morel, lecz w moim regionie wyłącznie przymrozki.
Wg tego klucza stwierdzam, że taka Kijowska Wczesna się nie nadaje, bo u mnie od przymrozków całkowicie dostaje, gdyż na Ukrainie takowe praktycznie nie występują, inny klimat. Taki sam problem z Inką, morelą Zaleszczycką. Za to Hargrand coś tam da, w tym roku testuję Kompaktę. Z brzoskwiń polecę Harnasia, zawsze coś urodzi, na kędzierzawkę mało wrażliwy, tak samo nektarynka Fantasia. Nektarynka Harco dostaje od kędzierzawki, ale przymrozki przetrzymuje, patrząc u sąsiadów RedHaven i Saturn to przymrozkowe pewniaki, gorzej że "czerwonka" wali je po całości, za to Rakoniewicka cznia na wszystko. Mam zamiar kupić brzoskwinie Reliance i Velvet, zobaczymy jak wyjdzie. Morelę Somo mam tylko ja, ale młoda, więc muszę poczekać. Ciekawi mnie Royalvee, ktoś coś napisze?
amatorroli pisze:@Szadok - przemrożone.
Moja rośnie pod wysokim betonowym murem po wchodniej stronie działki. W sensie ten mur osłania ją od wschodu. Słońce wczesną wiosną pojawia się tam od godziny 9 i później więc nie ma wielkich skoków temperatury. co roku kwiaty wygląda ją tak samo. Jakieś takie niedorozwinięte. Kwitnie od jakiś 5 lat , ale dopiero w tym roku zaszalała z pąkami.Poprzednio miała po kilka pąków a w zeszłym roku były nawet 3 owoce. Nie mam pojęcia co to za odmiana, bo "posiana" przypadkowo . Co dziwne, w zeszłym roku nie miała kędzierzawości ( w poprzednich latach tak) bez żadnych zabiegów z mojej strony.
Posadzona świadomie brzoskwinia, chuchana, dmuchana, padła po dwóch latach.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2018, o 17:21
Ja jestem załamany Moje brzoskwinie dosłownie oblepione kwiatami, a tu na wtorek zapowiadają -5 C w nocy