Świerk serbski (Picea omorika)
Re: Świerk serbski
Drodzy FOrumowicze,
rok temu posadziłam świerka serbskiego...rósł, choć nieznacznie, a teraz...jest prawie cały zbrązowiały, a gałęzie zaczynają usychać od dołu...nie zauważyłam żadnych robali...co może być tego przyczyną? W miejscu gdzie rośnie są dreny - czy to może mieć jakiś związek?
proszę o porady..
rok temu posadziłam świerka serbskiego...rósł, choć nieznacznie, a teraz...jest prawie cały zbrązowiały, a gałęzie zaczynają usychać od dołu...nie zauważyłam żadnych robali...co może być tego przyczyną? W miejscu gdzie rośnie są dreny - czy to może mieć jakiś związek?
proszę o porady..
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i serby posadzone
W końcu zdecydowałam się na sadzonki ok 40 cm w doniczkach. Posadziłam świerk 1 m od ogrodzenia i 120 cm od siebie. Mój sąsiad jakiś tydzień po moim sadzeniu wsadził kilka smaragdów ok 50 cm od ogrodzenia. Mają ok 50-60 cm wysokości. Odległość od pni serbów do pni smaragdów jest około 1,5 m.
Czy to nie za blisko? Czy thuje nie zagrożą zakorzenieniu się świerków lub na odwrót? Które z drzewek szybciej i bardziej "ekspansywniej" rośnie?
W końcu zdecydowałam się na sadzonki ok 40 cm w doniczkach. Posadziłam świerk 1 m od ogrodzenia i 120 cm od siebie. Mój sąsiad jakiś tydzień po moim sadzeniu wsadził kilka smaragdów ok 50 cm od ogrodzenia. Mają ok 50-60 cm wysokości. Odległość od pni serbów do pni smaragdów jest około 1,5 m.
Czy to nie za blisko? Czy thuje nie zagrożą zakorzenieniu się świerków lub na odwrót? Które z drzewek szybciej i bardziej "ekspansywniej" rośnie?
Pozdrawiam Lucyna
Póki młode jedne i drugie będą zgodnie rosły, później jednak po ok.10 latach żywotnik zacznie się sypać, albo nawet przysychać, bo serbskie korzenią się płytko i zabiorą całą wilgoć.Serbskim susza zbytnio nie szkodzi, natomiast wilgociolubnym żywotnikom zaszkodzi.
Dziwię się sąsiadowi, bo przecież Twój żywopłot jest i jego osłoną i ozdobą.
Dziwię się sąsiadowi, bo przecież Twój żywopłot jest i jego osłoną i ozdobą.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
selli7 Uff, nabrałam otuchy Już się bałam, że thuje zaduszą mi serby . Sąsiad ma własną wizję świata. Niby pyta jak i co, ale potem i tak robi po swojemu
Pozdrawiam Lucyna
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Kochani podpowiedzcie mi ile zachować odstępu między serbami a hortensją Anabelle ? Czy 2 metry wystarczy ??
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelinko moim zdaniem dwa metry od pnia świerka powinno wystarczyć. Jeśli będą szybko przyrastać, zawsze możesz serby przyciąć. Rzekomo są różne odmiany świerków, jedne rosną szerzej inne wąsko. Moje chyba z tych szerszych, bo mimo poszerzenia rabaty w ubiegłym roku, musiałam przyciąć gałęzie serbów, bo wyjątkowo szeroko sie rozłożyły.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Dzięki . Planuję je trochę podcinać na szerokości więc myślę, że będzie ok. Faktycznie widuję różne serby, niektóre są bardzo smukłe a inne szersze .
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Świerk serbski (Picea omorika)
Jaką rozstawę powinien mieć świerk serbski na żywopłot?
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Dawno tu nikt nic nie pisał... Może ktoś podpowie, pochwali się, jakie rośliny rosną u Was przed serbami? Chcę zrobić tło dla roślin ze świerków serbskich, tylko nie wiem, na jakie rośliny się zdecydować na wspólną rabatę. Im więcej czytam, tym gorzej.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Z tym świerkiem najładniej komponują się hortensje bukietowe wraz z ozdobnymi trawami.
U mnie niższe trawy i ketmie syryjskie, ale widziałam też w spółce z budlejami, tamaryszkiem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sty 2021, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co ma nawóz do kwaśnej ziemi?! Można normalnie podsypać nawozem do iglaków - świerk serbski nie będzie pytać, czy nawóz jest kwaśny ani się też ziemia od tego nie zakwasi.rotos pisze:Świerk serbski nie toleruje kwaśnej gleby. Nie stosuj więc nawozów do iglaków.lukakul pisze: A i czy podlać je jakimś nawozem?
Swojego nie nawożę i świetnie sobie radzi. Trzeba tylko dbać o to aby zawsze miał w miarę mokro.
Co do tego >>zawsze mokro<<, te świerki nie tolerują "stania" w wodzie.