MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
zagiel Ta piwnica jest ciepła zimą , czy przez cały rok? Masz strych? Strych to najlepsze miejsce do trzymania trzciny. Piwnica, jeżeli latem jest ciut wilgotna, pięknie sprzyja pleśnieniu trzciny, wiem coś o tym. Należy mi się kolejne "pińćset" plus za porady 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
klik o pińcet + to z małżonką najlepiej porozmawiać czy jest zainteresowana
, a moja piwnica jest ciepła i bez wilgoci za porady to z mojej strony wielkie dzięki
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
-
- 1000p
Właśnie wróciłem z pracy. Na termometrze 5 stopni, niebo bezchmurne w cieniu biało od śniegu i samice latają z pyłkiem. Ciężko i wolno, ale ciągną pyłek do trzcin.
-
- 1000p
Wczoraj to nie był prima aprilis. Dzisiaj znowu wróciłem przed zachodem słońca. Dalej latały jak wściekłe, mimo 7 stopni w cieniu. Nowe zajmowały rurki, zadomowione nosiły pyłek. Wygrzewały się w ilości kilkudziesięciu sztuk na ścianie domu w resztach słońca. Na zdjęciu jedna z tych "morsowatych" z pyłkiem. Po środku z prawej strony widać resztki śniegu.

-
- 100p
- Od: 28 sty 2017, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ave. Ja powoli wystawiam murarki. Na razie mam 500 rurek a drugie tyle czeka na przycięcie i włożenie do drugiego ula. Miałem po trzcinę jechać ale z powodu wirusa nie mogę :/ Kanałek z naprawdę grubą trzciną jest za blisko domów . Będę musiał poszukać nad Wisłoką łodyg baldaszkowatych ( szalej rośnie i jakiś podobny wynalazek). Myślałem też awaryjnie nad deską z otworami wypełnionymi tutkami z papieru ale nie wiem jak mi to wyjdzie. Kiedyś próbowałem ale murarki mokrą gliną powodują pęcznienie papieru i tutkę ciężko potem wyjąć :/
Cześć Panowie mam pytanko. (jestem laikiem, więc proszę o wyrozumiałość). Chce wystawić ule dla murarki w stronę południową przy płocie betonowym, który idzie od strony wschodniej, żeby mocno nie wiało. Pytanie czy takie rozwiązanie ma sens? (Słońce będzie docierać do murarki dopiero koło godziny 8/9) Czy lepiej wystawić je na wiatry, ale przy ścianie zschodniej gdzie słońca będzie pod dostatkiem przez cały dzień, ale jest wietrznie?
-
- 100p
- Od: 28 sty 2017, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lepiej ustawić ul w miejscu zacisznym moim zdaniem. Nawet kosztem słońca. Ale czekaj na zdanie innych. Pozdrawiam.
-
Au mnie w obydwu domkach ( na działce i w mieście ) cisza nic się nie wygryza a w nocy -2,5 stopnia one wiedzą co robią
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś pogoda słoneczna , a pszczółki latają , noszą żółty pyłek i ciężko je sfocić ....

-
markonix fajne zdjęcie wielgachna jest i widzę w dali formatki rogate wybierają trzcinę a do formatek wchodzą?
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Póki co mam za mało pszczół aby sobie wybierały lokum , muszę je rozmnożyć więc póki co mają trzcinę . Problem jest jednak taki że mi ich braknie , a w obecnej sytuacji mam lekkie obawy aby iść na trzcinę ...choć to zadupie ale zawsze może się przyplątać jakiś patrol , któremu ciężko będzie wytłumaczyć po co tam jestem...
Wczoraj zaobserwowałem fajną sytuację kiedy musiałem zrobić przekop ogrodu pod nową ścieżkę , nie jest głęboki bo raptem 20 cm - ale kiedy odkryłem wilgotną ziemię pojawiła się 1 rogata , polatała , polatała posprawdzała materiał w kilku miejscach i poleciała . Potem jednak systematycznie wracała i co dziwna zaczęły przylatywać jeszcze inne , w pewnym momencie zaczęły mi nawet przeszkadzać bo latały jak głupie po całym wykopie. Skąd inne wiedziały gdzie mają lecieć - przypadek czy jednak się jakoś dogadały ...?
Obserwowałem też dziś jak wracały skądś z pyłkiem , dużo z jednego kierunku ale co dziwne kołowały przy krzewach jagody kamczackiej i dopiero potem do ula , może to ich nawigacja ?
Wczoraj zaobserwowałem fajną sytuację kiedy musiałem zrobić przekop ogrodu pod nową ścieżkę , nie jest głęboki bo raptem 20 cm - ale kiedy odkryłem wilgotną ziemię pojawiła się 1 rogata , polatała , polatała posprawdzała materiał w kilku miejscach i poleciała . Potem jednak systematycznie wracała i co dziwna zaczęły przylatywać jeszcze inne , w pewnym momencie zaczęły mi nawet przeszkadzać bo latały jak głupie po całym wykopie. Skąd inne wiedziały gdzie mają lecieć - przypadek czy jednak się jakoś dogadały ...?
Obserwowałem też dziś jak wracały skądś z pyłkiem , dużo z jednego kierunku ale co dziwne kołowały przy krzewach jagody kamczackiej i dopiero potem do ula , może to ich nawigacja ?
-
To ile na początek miałeś od Jacka ? Tak na zaczęcie przygody z rogatą ogrodowej miałem 100 kokonów na początek.
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
- 1000p
Co tu gadać
:
https://www.youtube.com/watch?v=PJl9ZLN3HMo
https://www.youtube.com/watch?v=cSGwP74xVwI
Dzisiaj latają, wygryzają się, kopulują, szaleństwo.
Ogrodową trzymam na ręcznym, bo nie mam trzciny tyle, a tu stan wyjątkowy bez ogłoszenia
Szajse, porka mizeria!

https://www.youtube.com/watch?v=PJl9ZLN3HMo
https://www.youtube.com/watch?v=cSGwP74xVwI
Dzisiaj latają, wygryzają się, kopulują, szaleństwo.
Ogrodową trzymam na ręcznym, bo nie mam trzciny tyle, a tu stan wyjątkowy bez ogłoszenia