Tulipany - nasze FOTO i identyfikacja odmian 2019 - i dalej...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.5
Julianie, czy to normalne, że łodyżki są takie krótkie? Ja wczoraj sprawdzałam swoje tulipany, niektóre też maja pąki kwiatowe tuż przy ziemi, tak jak twoje, a nie kojarzę, żebym kupowała niskie odmiany. Czy to może być wina suszy i wysokich temperatur zimą i na przedwiośniu?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
Właśnie u mnie też sporo tulipanów jest niskich Może to faktycznie przez suszę, ale mam nadzieję, że jeszcze trochę podrosną w górę, bo takich to nawet do wazonu nie da się ściąć Na zdjęciu jest jakaś niższa odmiana, ale zawsze była wyższa, łodyga była dobrze widoczna.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
pull- kupiłem yara mila complex i sypnąłem pod tulipany i inne cebulowe. Mam nadzieję, że będzie ok, patrząc na skład. A tak przy okazji, podlewacie swoje tulipany?
-
Ja jutro podsypię nawozem i podleję swoje tulipany, bo dziś w końcu je odchwaściłem i wzruszyłem ziemię.
Czym lepiej podsypać saletrą wapniową, czy tym nawozem: https://www.sklepogrodniczy.pl/nawoz-do ... ZYQAvD_BwE
Bo taki akurat mam.
Czym lepiej podsypać saletrą wapniową, czy tym nawozem: https://www.sklepogrodniczy.pl/nawoz-do ... ZYQAvD_BwE
Bo taki akurat mam.
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Maciek13, Po nawożeniu trzeba koniecznie podlewać, by nawóz się rozpuścił i przeniknął pod korzeń.
Bez podlewania nawożenie nie ma sensu.
Podlewam, chociaż z wodą kiepsko, a deszczu nie widać.
--julian--, saletra wapniowa to dobry nawóz pod tulipany - już pisałem.
Najlepiej rozpuść w wodzie i podlej. Jednak to się sprawdza przy małej kolekcji. Przy większej ilości nasadzeń trzeba podsypać i podlewać.
Jednak jeszcze raz napiszę: tulipany nawozi się na początku marca. Tulipany mają krótki okres wegetacji i nie można stosować nawozów o długim działaniu.
Bez podlewania nawożenie nie ma sensu.
Podlewam, chociaż z wodą kiepsko, a deszczu nie widać.
--julian--, saletra wapniowa to dobry nawóz pod tulipany - już pisałem.
Najlepiej rozpuść w wodzie i podlej. Jednak to się sprawdza przy małej kolekcji. Przy większej ilości nasadzeń trzeba podsypać i podlewać.
Jednak jeszcze raz napiszę: tulipany nawozi się na początku marca. Tulipany mają krótki okres wegetacji i nie można stosować nawozów o długim działaniu.