Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
lobuzka jeśli rodzynki nadal nie wykiełkują, to po świętach odezwij się do mnie na pw, wyślę Ci zasuszone ubiegłoroczne rodzynki, wprawdzie też czekałam na ich wykiełkowanie ok 2-3 tygodni, ale potem i tak było ich za dużo. Będzie coraz cieplej, zdążą wyrosnąć.
BobejGS, będziesz wiedział, gdzie kot ma "kuwetę" A może sąsiad będzie zadowolony
BobejGS, będziesz wiedział, gdzie kot ma "kuwetę" A może sąsiad będzie zadowolony
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Może jeszcze polażą się jakieś siewki w miejscu gdzie rosły.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
A to moje sadzonki. Jesienią pobrałam dwie z roślin rosnących na działce, a w marcu jeszcze je rozmnożyłam.
Trochę wiotkie ale robię tak od kilku lat i po przenosinach do gruntu mężnieją. Do wczoraj stały w kuchni na parapecie, teraz już czas na stopniowe hartowanie i na dniach przesadzenie do większych doniczek. W maju jak pogoda się ustabilizuje pójdą do gruntu.
Trochę wiotkie ale robię tak od kilku lat i po przenosinach do gruntu mężnieją. Do wczoraj stały w kuchni na parapecie, teraz już czas na stopniowe hartowanie i na dniach przesadzenie do większych doniczek. W maju jak pogoda się ustabilizuje pójdą do gruntu.
Dorota
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 kwie 2019, o 17:36
Moi mili Państwo, poszukuję nasion rodzynka Aunt Molly- czy ktoś z miłych forumowiczów ma zapas i mógłby się podzielić- oczywiście za opłatą . Mąż jest wielbicielem miechunki, ja mam do dyspozycji jedynie balkon. W zeszłym roku uprawiałam physalis peruviana, i w sumie było ok, sporo owoców zebrałam, jednak wiele z nich nie zdążyło się dojrzeć, a słyszałam, że Aunt Molly jest wcześniejsza - no i mniejsza, co przy balkonowej uprawie też ma znaczenie Zamówiłam nasiona na ebay ale nie wiem czy w związku z Covid coś mi przyjdzie Dlatego szukam alternatywnego źródła
KatarzynaAnna, jak nie zdobędziesz nasion Aunt Molly, to jest alternatywa. Co roku wiosną, w Leroy Merlin są sprzedawane sadzonki niskiego rodzynka. Wystarczy kupić jedną i już mamy zapewnione coroczne wschody sadzonek, nawet nie trzeba robić rozsady
-
- 0p - Nowonarodzony
O dzięki za cynk, ja w tamtym roku miałam sadzonkę niby rodzynka niskiego, wyrósł dobrze ponad metr Ale owocował pięknie więc w sumie było okaria pisze:KatarzynaAnna, jak nie zdobędziesz nasion Aunt Molly, to jest alternatywa. Co roku wiosną, w Leroy Merlin są sprzedawane sadzonki niskiego rodzynka. Wystarczy kupić jedną i już mamy zapewnione coroczne wschody sadzonek, nawet nie trzeba robić rozsady
Co do Aunt Molly, może któryś ze sprzedawanych rodzynków (nasiona) to jest właśnie ten? Czemy pytam? bo dawno dawno temu, jak jeszcze nie wiedziałam jaki to rarytas, po prostu kupiłam nasiona w sklepie i to było to... (tylko nie pamiętam które!)
Jeszcze jedno - w 2013 roku był na forum taki post (aut. Bixxx): "Faktycznie "bizzarra" sytuacja - opis brzmi bowiem "Physalis peruviana - Alkekengi". Physalis peruviana to rodzynek brazylijski, ale Physalis Alkekengi - to łacińska nazwa miechunki rozdętej, czyli tej "średnio jadalnej" znanej jako czerwone lampiony z ogórdków naszych babć... "
Mam te nasiona - "Physalis peruviana - Alkekengi" - i bądź tu mądra - ktoś z Was je uprawiał?
Mam te nasiona - "Physalis peruviana - Alkekengi" - i bądź tu mądra - ktoś z Was je uprawiał?
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Tą z pomarańczowymi lampionami mam w ogrodzie, jakoroślinę trwałą,
na jesienne bukiety. Rosrasta się przez podziemne rozłogi. Nasiona dałam na AWN.
Jest piękna, jak niosłam bukiet przez miasto, to 3 osoby mnie zaczepiły, gdzie kupiłam.
Zjeść można, ale jest kwaśna. owocek mocno pomarańczowy.
A rodzynek jadalny niski ma małe beżowo żółte mieszki i żółty owocek w środku.
na jesienne bukiety. Rosrasta się przez podziemne rozłogi. Nasiona dałam na AWN.
Jest piękna, jak niosłam bukiet przez miasto, to 3 osoby mnie zaczepiły, gdzie kupiłam.
Zjeść można, ale jest kwaśna. owocek mocno pomarańczowy.
A rodzynek jadalny niski ma małe beżowo żółte mieszki i żółty owocek w środku.
-
- 0p - Nowonarodzony
Z tego co udało mi się ustalić, oprócz miechunki ozdobnej, jest miechunka pomidorowa - physalis ixocarpa, rodzynek Aunt Molly to physalis pruinosa, miechunka peruwiańska ( i tu mamy różne opisy czasem wysoka, czasem niska- - przy czym niska oznacza około 80 cm wysokości) oraz znalazłam jeszcze nasiona z PNOS rodzynek brazylijski - physalis edulis, która w opisie ma "Rośliny wysokości 40-50 cm o sztywnych, rozgałęzionych pędach i silnie owłosionych liściach. Owoce pomarańczowo-żółte, drobne (4-5g), osłonięte pergaminową osłonką. Doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach." Na ebay zamówiłam physalis pruinosa Aunt Molly, (ale czy coś przyjdzie nie wiem), zamówię jeszcze te physalis edulis z PNOS i zobaczymy... W ubiegłym roku kupiłam sadzonkę, gdzie w opisie stało " miechunka jadalna niska, wysokość rośliny do 80 cm". Wsadziłam na balkon do donicy 25 litrów, i wyrosło krzaczysko wysokie, dość rozłożyste- ale z tym sobie poradziłam przywiązując łodygi do barierki aby się nie rozpanoszyły na całym balkonie. W sumie sporo owoców zebrałam - choć początkowo myślałam, że nic z tego nie będzie, bo długo nie było kwiatów, a potem długo zielone latarenki wisiały, ale dzięki ciepłej jesieni, w sumie zbierałam plony do listopada, gdy przyszły trzy noce mrozu i było po roślinie. A jeszcze wiele niedojrzałych zostało na krzaku. Z tą wyższa odmiana jest taki problem, że wyciąga gałęzie sporo poza poręcz i dojrzałe owoce spadają na balkon sąsiada z dołu i do jego ogródka - gdzie wstępu nie mam
Niestety edulis to synonim peruviana.
Aunt Molly jest do kupienia w Wielkiej Brytanii, ale chwilowo chyba się wstrzymam z kupowaniem...
KatarzynaAnna - co do "miechunka jadalna niska" pamiętasz, czy liście były omszone, czy gładkie?
Aunt Molly jest do kupienia w Wielkiej Brytanii, ale chwilowo chyba się wstrzymam z kupowaniem...
KatarzynaAnna - co do "miechunka jadalna niska" pamiętasz, czy liście były omszone, czy gładkie?
-
- 0p - Nowonarodzony
omszonejutlandia pisze:Niestety edulis to synonim peruviana.