Kosiarka - niedroga - jaka cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka cz.2

Post »

massur pisze:To mulczowanie to sprawa dyskusyjna, jak ktoś chce mieć ładny trawnik po którym chodzi i nie chce wnosić drobnego siana do domu to zapewne nigdy tej funkcji nie użyje.
Jeśli kosimy regularnie to po mulczowaniu nie ma śladu trawy. Przy większej trawie zakładamy kosz.

Ja mam kosiarkę spalinową Stiga. Z napędem i elektronicznym rozruchem. Różne są opinie o tej marce ale ja nie mam z nią żadnych problemów.
Pola7854
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2020, o 13:02

Post »

Ja też niedawno byłam na etapie poszukiwania kosiarki. Nie wiedziałam kompletnie czego szukam, bo pierwszy raz kupić musiałam akurat taki sprzęt - całe życie mieszkałam w bloku i nie miałam działki. Zmieniło się to i od roku jestem szczęśliwą posiadaczką kawałka ziemi. Ja postawiłam na kosiarkę elektryczną NAC i jestem bardzo zadowolona. Spełnia swoje zadanie i to bardzo dobrze
pixie7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 maja 2012, o 14:04

Post »

Mam dylemat z wyborem kosiarki.
Szukam kosiarki spalinowej, trawnik ok 300m2, budżet 1500 - 2000 zł, myślicie że kosiarka STIGA Combi 53 SQ H będzie dobrym wyborem w tej cenie?
Ważne żeby kosiarka była lekka, na popularnym serwisie widze ze zdecydowanie najpopularniejsze są kosiarki riwall, np RIWALL 51CM 9w1 Z NAPĘDEM 5190.

Co o nich sądzicie? Czy jest sens wydawać kilkaset zł więcej? Na co w szczególności zwrócić uwagę przy zakupie?
Luck
100p
100p

Post »

Na 300 m2 Stiga 53 będzie za duża - niepotrzebny wydatek. Weź jakąś mniejszą ale z elektronicznym rozruchem. Riwall jest dobrą firmą, jednak z Twoim budżetem kupiłbym markową - Stiga jest dobrym wyborem.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W życiu bym nie kupił kosiarki z rozrusznikiem. Przecież to tylko dodatkowy ciężar (rozrusznik plus akumulator) i kłopot z ładowaniem akumulatora. Mam kosiarkę (chiński Husar) z silnikiem B&S od 9 lat i zawsze odpala za pierwszym pociągnięciu, więc rozrusznik jest jak najbardziej zbędnym gadżetem w tego typu kosiarce. Natomiast zgadzam się z przedmówcą, że 53 cm może być lekką przesadą na 300m2 trawnika. Mniejsza kosiarka to lżejsza kosiarka i taką bym wybrał w tym konkretnym przypadku. Jeśli chodzi o markę to tak jak już ktoś wcześniej pisał albo coś markowego typu ALKO (jeśli nie masz co robić z pieniędzmi) albo tańsze World lub Oleo-Mac co wystarczy na wiele, wiele lat.
Luck
100p
100p

Post »

leszeg pisze:W życiu bym nie kupił kosiarki z rozrusznikiem. Przecież to tylko dodatkowy ciężar (rozrusznik plus akumulator) i kłopot z ładowaniem akumulatora. Mam kosiarkę (chiński Husar) z silnikiem B&S od 9 lat i zawsze odpala za pierwszym pociągnięciu
Też mam silnik B&S. Akumulator jest mniejszy niż we wkrętarce. Nigdy go nie ładowałem - tylko na zimę nie zostawiam w szopie ale chowam do garażu.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22

Post »

A ile użytkujesz tą kosiarkę? Jaka to firma?

p.s. właśnie sprawdziłem stronkę B&S i rzeczywiście te akumulatorki są bardzo lekkie (300g, cała waga rozrusznika z akumulatorem to 1,1kg), ale podtrzymuje zdanie co do przydatności tego gadżetu szczególnie gdy uwzględni się cenę (około 270zł różnicy w cenie silnika).
dawid1346
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2012, o 17:55

Post »

Witam.
Chcę kupić kosiarkę spalinową z napędem cena 1500-1700 zł.
Chodzi mi o mocną kosiarkę, z którą nie będzie problemów, to znaczy żeby nie wymagała ciągłego serwisowania i jakość działania nie spadła po pierwszym sezonie (tak jak w przypadku jednej Stigi kilka lat temu).
W tej chwili, od kilku lat mam Vikinga na silniku B&S 09T602.
Muszę powiedzieć że nie ma z nią większych problemów ale moc trochę spadła.
Teraz potrzebuję kosiarki z napędem, najlepiej z silnikiem B&S ale żeby była mocniejsza niż mój Viking.
Proszę o pomoc w wybraniu najlepiej osoby które mają takie kosiarki już kilka lat i są zadowoleni.
mihash
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2020, o 01:06

kosiarka na teren 1500 m2

Post »

Witajcie :) jakie polecacie kosiarki na teren 1500 m2, dość równy, zdarzają sie drobne kamienie, gleba miejscami twardsza, miejscami dość miękka. W większości sama trwa i w miarę regularny kształt, trochę posadzonych drzewek i krzewów owocowych. W 1/5 działki teren jest spadkowy.
Szukam kosiarki spalinowej, z napędem, budżet ok 3500 zł, ale niekoniecznie tyle chcę wydać. Zależy mi na dobrej jakości sprzęcie i dostępnym cenowo serwisie, żeby późniejsze koszty mnie nie powaliły z nóg. To będzie moja pierwsza kosiarka. Dotychczas oglądałem różne modele i firmy. Konkretnych modeli nie wybrałem, ale rzuciły mi się w oczy Hondy, Oleo Mac, Al-Ko, Active czy Weibang. Prawdę mówiąc, trudno mi się w tym temacie odnaleźć i tak do końca nie wiem, na co zwrócić uwagę: moc i producent silnika, obudowa (stal vs alu vs kompozyt), wielkość kółek, fajnie gdyby było łatwiej kosić przy eko bordach.
Dziękuję za wszelkie rekomendacje i wskazówki.
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

Luck pisze:Na 300 m2 Stiga 53 będzie za duża - niepotrzebny wydatek. Weź jakąś mniejszą ale z elektronicznym rozruchem. Riwall jest dobrą firmą, jednak z Twoim budżetem kupiłbym markową - Stiga jest dobrym wyborem.
Riwali i dobre?? nie żartuj to chińszczyzna o słabej jakośći,Stiga będzie trochę lepsza ale bez zachwytów
miachlbyk
100p
100p

Re: kosiarka na teren 1500 m2

Post »

mihash pisze:Witajcie :) jakie polecacie kosiarki na teren 1500 m2, dość równy, zdarzają sie drobne kamienie, gleba miejscami twardsza, miejscami dość miękka. W większości sama trwa i w miarę regularny kształt, trochę posadzonych drzewek i krzewów owocowych. W 1/5 działki teren jest spadkowy.
Szukam kosiarki spalinowej, z napędem, budżet ok 3500 zł, ale niekoniecznie tyle chcę wydać. Zależy mi na dobrej jakości sprzęcie i dostępnym cenowo serwisie, żeby późniejsze koszty mnie nie powaliły z nóg. To będzie moja pierwsza kosiarka. Dotychczas oglądałem różne modele i firmy. Konkretnych modeli nie wybrałem, ale rzuciły mi się w oczy Hondy, Oleo Mac, Al-Ko, Active czy Weibang. Prawdę mówiąc, trudno mi się w tym temacie odnaleźć i tak do końca nie wiem, na co zwrócić uwagę: moc i producent silnika, obudowa (stal vs alu vs kompozyt), wielkość kółek, fajnie gdyby było łatwiej kosić przy eko bordach.
Uwagę zwróć na właściwie wszystko,dostępność części,czy Firma jest normalna a nie jakaś "krzak"silniki jak kto woli,może być chiński lub inny,myślę że na taki areał 3500zł.to spora przesada i max 2000tyś ci wystarczy ale jak w internecie piszą idioci głupoty i polecają kosiarki na 800m za 3000tyś,nie idż tym tropem bo to głupota,podaj kilka wybranych modeli które ew.by ci pasowały i podaj to zawsze ktoś ci coć podpowie
mihash
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2020, o 01:06

Re: kosiarka na teren 1500 m2

Post »

miachlbyk pisze:
mihash pisze:Witajcie :) jakie polecacie kosiarki na teren 1500 m2, dość równy, zdarzają sie drobne kamienie, gleba miejscami twardsza, miejscami dość miękka. W większości sama trwa i w miarę regularny kształt, trochę posadzonych drzewek i krzewów owocowych. W 1/5 działki teren jest spadkowy.
Uwagę zwróć na właściwie wszystko,dostępność części,czy Firma jest normalna a nie jakaś "krzak"silniki jak kto woli,może być chiński lub inny,myślę że na taki areał 3500zł.to spora przesada i max 2000tyś ci wystarczy ale jak w internecie piszą idioci głupoty i polecają kosiarki na 800m za 3000tyś,nie idż tym tropem bo to głupota,podaj kilka wybranych modeli które ew.by ci pasowały i podaj to zawsze ktoś ci coć podpowie
ok, najbardziej przemawia do mnie firma Al-Ko, 5 lat gwarancji czego konkurencja nie ma. Myśle o takich:
AL-KO Highline 520 VS-H https://www.al-ko.com/shop/pl/produkty/ ... -vs-h.html
Alko Highline 527 VS https://www.al-ko.com/shop/pl/produkty/ ... 27-vs.html
AL-KO HIGHLINE 528 VSI SPALINOWA 4W1 https://jokergroup.pl/al-ko-kosiarka-52 ... 3,1897,583
Snapper NX90V https://kosiarka.pl/pl/299-kosiarka-z-n ... 61615.html
MTD ADVANCE 53 SPKV HW https://jokergroup.pl/kosiarka-spalinow ... 3,1897,788
MTD OPTIMA 53 SPH HW https://www.ceneo.pl/43375514#
NAC LS53-750EX-HS https://sklep.nac.com.pl/index.php/acti ... 3-750ex-hs
AL-KO Premium 520 VS-B https://www.al-ko.com/shop/pl/produkty/ ... -vs-b.html
miachlbyk
100p
100p

Post »

jak dla mnie to rozważ 528 VSI jeśli z rozrusznikiem el.,520VS-B,lub Snapper NX 90v,jeśli chodzi o snappera tu masz 100zł.taniej i mają też kosiarki AL-KO

http://www.marex-sklep.pl/index.php/pro ... per-nx-90v

MTD i NAC-a daruj sobie
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Z utratą mocy to czasem przyczyną są pierdoły, regulator obrotów to sprężynka, jak u siebie wymieniłem to nagle jakby 2x więcej mocy - kosiarka odzyskała właściwe obroty. Filtry i świecą też potrafią podobny efekt dawać.
Pozdrawiam,
Tomek
dawid1346
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2012, o 17:55

Post »

Obrazek Obrazek

Witam.
Co sądzicie o tej kosiarce ?
Jest warta tej ceny ?
Hortmasz co to za firma ?
Kosiarka ma rozrusznik co ułatwiało by mojej mamie odpalanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”