Popieram w 100% jestem mały pryszcz .zrobiłem 2,5 k 2k dokupiłem ,sprzedałem prawie całość w detalu 2,5pln w tydzień, u mnie bratek sprzedaje jeszcze spokojnie do końca kwietnia ,niestety ale podobnie jest z rabatówkąari_men pisze:Jaki sens jest sądzić tyle bratków i sprzedawać je potem za 60 czy 80 gr. ( nie chodzi już o ten rok bo kryzys itp ale co roku jest tak samo) Ktoś kto za tyle sprzedaje zlicza sobie wszystko, sprawdza czysty zysk? To jest chore.. Ludzie zamiast sadzić mniej i sprzedać za dobre pieniądze to wolą co roku sadzić więcej i potem sprzedać za bezcen.. Chwalą się tym, że sprzedał np 50 tys sztuk a na końcu, po podliczeniu wszystkich kosztów itp okazję się, że zarobił 3 tys zł na czysto.. Zero logiki w tym wszystkim.. Wszystko coraz droższe.. Sadzonki, doniczki, ziemia, robocizna, woda... A ceny gotowego produktu od kilku lat taka sama albo czasem nawet i niższa. Ale to wszystko przez tych Januszu biznes.. Nie potrafią zrobić biznesplanu.. Wszystko policzyć i zobaczyć jaki jest faktyczny zysk.. Lepiej posadzić więcej, żeby sprzedać 2 razy taniej.. Chore! Wydaje mi się że tylko w branży ogrodnictwa takie coś się dzieje. Ludzie się nie szanują.. Nie szanują swojej pracy.. Wchodzi już rabatowka i się okaże, że za chwilę pelargonie po 3-3,5 zł w hurcie będą szły w połowie kwietnia. Patrzę na to wszystko to z jednej strony bym się nawet cieszył, że część ludzi wyrzuci większość gotowego towaru przez ten kryzys. Może dzięki temu chociaż część tych Januszy biznesu zacznie myśleć.
Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019
Ja co do firmy to nie pomogę. Ja mam od nich https://sklep.tkaniny.info.pl/category/ ... y-czarne/5 100g. Jest naprawdę spoko dość mocna. Kupiłem kiedyś tańszą z OLX. To po wiekszych upałach zamiast 3m szerokści to miała 2,7. Tak się skurczyła. Na dzień dzisiejszy zastanowiłbym się nad biała matą Lub brązową.
- Petrikov
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2019, o 06:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O widzisz, wigolen! Zapomniałem o nich, z krajowych pamiętałem tylko o lenko/marma.
Jutro uderzę i zrobię rozpoznanie. Dzięki za info!
Hmmm... powiadasz białą? A zielsko nie będzie tego próbowało podnosić wraz z uprawą?
Przepuszczalność światła może być wystarczająca dla niektórych chwastów.
A przy okazji zapytam jeszcze o Twego dostawcę podłoży, pamiętam, że była to kekkila.
Wszystko przez greenpunkt załatwiasz?
Mnie dostarczał Maxi-Plon, ale ostania dostawa, to będzie już definitywnie ostatnia dostawa.
Próbki dosłownie doskonałe dostałem jesienią od Alonetu i zastanawiam się nad ich wyborem.
Generalnie to używam kwaśnego torfu, który sam przygotowuję w zależności od przeznaczenia, mieszając z różnymi dodatkami.
Jutro uderzę i zrobię rozpoznanie. Dzięki za info!
Hmmm... powiadasz białą? A zielsko nie będzie tego próbowało podnosić wraz z uprawą?
Przepuszczalność światła może być wystarczająca dla niektórych chwastów.
A przy okazji zapytam jeszcze o Twego dostawcę podłoży, pamiętam, że była to kekkila.
Wszystko przez greenpunkt załatwiasz?
Mnie dostarczał Maxi-Plon, ale ostania dostawa, to będzie już definitywnie ostatnia dostawa.
Próbki dosłownie doskonałe dostałem jesienią od Alonetu i zastanawiam się nad ich wyborem.
Generalnie to używam kwaśnego torfu, który sam przygotowuję w zależności od przeznaczenia, mieszając z różnymi dodatkami.
Zibi skoro dla Ciebie naliczanie marży 100 % albo i więcej na doniczce to norma, to nie mam pytań. Właśnie przez takie działanie, sprzedaż w hurcie za bezcen psujecie sobie rynek. Sprzedać tylko tyle żeby sprzedać i koszty się zwróciły to głupota. Ale widać, że niektórym ciężko to zrozumieć. 100% marży nalicza się na kwiaty cięte ( ze względu na to, że część się zawsze wyrzuci) na doniczke marża 50% ( pisze to z doświadczenia). No ale skoro taki właściciel kwiaciarni znajdzie głupiego ogrodnika, który sprzeda mu rabatowke za 3zl a cena w detalu wszędzie po 7 zł no to mi brakuje słów. I teraz moje pytanie do takich ogrodników. ( oczywiście retoryczne) Po co Wy to robicie, dlaczego nie szanujecie swojej i pozostałych ogrodników pracy?
-
- 100p
- Od: 17 lut 2020, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
torf z alonetu sugeruję badać każdą palete, kiedyś się przez nich wpierniczyłem w niezłe kłopoty.
zrezygnowałem w dużej mierze z kekkili z racji ceny kosmicznej. Biorę teraz właśnie z maxiplonu substrat 0-20 i 10-20. kekkila tylko do wysiewu i pikowania. Nie narzekam dostawę miałem w listopadzie 24palety. Badałem jedna paletę trzymał parametry. jedynie co to taki dziwny chwast się trafia sporadycznie.
-
- 100p
- Od: 26 sty 2018, o 10:29
Pytanie do Was. Petunia Night Sky , traci kolor , jest więcej biala. Czegoś brakuje? Nawożona raczej niewiele .
za mało mikro. Lub za ciepło. Im cieplej się ma tym bardziej biała. Jeśli masz ta samą z selecty.Ogrodniczek555 pisze:Pytanie do Was. Petunia Night Sky , traci kolor , jest więcej biala. Czegoś brakuje? Nawożona raczej niewiele .
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
Też mi to wyskakiwało dwa lata temu, rzeczywiście w czasie gorąca, czasami też pojawia się egzemplarz bez kropek.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Ari_men Jestem w tej dobrej sytuacji że mam ogrodnictwo i kwiaciarnię, dokładnie kiosk pod cmentarzem, więc o marżach i kalkulacjach wiem dość sporo. Życie nauczyło mnie nie zaglądać w kieszenie odbiorców i produkować tyle ile mogę sprzedać w normalnej cenie. Największym problemem naszej branży jest piractwo, znam gościa który kupuje 500 sadzonek i 5000 misek, natłucze chryzantem a potem sprzedaje je 20m od mojej kwiaciarni po 2zł. Rynek musi się sam uregulować, jeśli nie zarabiasz to albo masz za wysokie koszty albo za duże aspiracje.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 100p
- Od: 17 lut 2020, o 09:08
wszędzie tak jest ale sa ludzie którzy tna w milionach sztuk, to sa prawdziwe fabryki kwiatow a co najlepsze maja przyklepane wsparcie dużych firm, za darmo doradztwo i wsparcie. Kase zarabiają ogromna a jak trzeba wyzbyc się towaru to rabatowka leci za 50gr a chryzantema 5zl. ktoś powie ze takie ceny to się nie oplaca z tym ze oni już zarobili wcześniej a takie ceny dla nich i tak sa super bo towar się uprząta sam przez klientów a tak by mysieli zaplacic swoim pracownikom za sprzatniecie tego wszystkiego.
-
- 100p
- Od: 26 sty 2018, o 10:29
Jakie wieści z frontu? Sprzedaje się rabatówka u Was .Detal/hurt?
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Dzisiaj pierwszy wyjazd, parę kwiaciarni i szok na początek, wszystko pięknie schodzi, musiałem doładować samochód, ale u nas już ktoś pelargonie wozi po 3,50, jak wyskoczyłem z 3,75 to było za drogo Semperka po jednym, nie najgorzej, rozchodniki 2,50... mogło być lepiej
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,